Anwar bimbang PH kalah tanpa Zahid yang akan ke Jerman

Datuk Seri Anwar Ibrahim bimbang Pakatan Harapan (PH) akan kalah dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka tanpa kehadiran anak muridnya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bersama turun berkempen nanti.

Ketua Pembangkang yang dianggap cikgu kepada Presiden UMNO itu memerlukan sokongan Zahid sekiranya mahu menang PRN kerana gandingan mereka berdua terbukti berjaya menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) sehingga Tan Sri Muhyiddin Yassin dipaksa meletak jawatannya, ia langkah sama yang ingin diulangi Anwar di Melaka.

Zahid akan Jerman bagi menjalani rawatan sakit belakangnya dan terlepas untuk turut sama berkempen di Melaka nanti.

Menyedari tanpa bantuan anak muridnya itu, Anwar tidak berkeyakinan mampu menang bergaya dan amat memerlukan sokongan Zahid bagi menghadapi PRN Melaka.

Zahid nampaknya berkeras dengan pendirian untuk tidak bekerjasama dengan PAS mahupun Bersatu pada PRN kali ini, langkah yang dilihat akan menguntungkan PH kerana ia akan menyebabkan undi Melayu terpecah sekiranya berlaku pertembungan banyak penjuru.

Bagaimanapun, beberapa kenyataan pemimpin UMNO nampaknya sudah wujud penentangan terhadap keputusan yang diumumkan Zahid, malah difahamkan Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan juga sudah bertukar kem tidak lagi bersama Presiden partinya itu yang dilihat membuat keputusan merugikan mereka.

Jika dahulu Ahmad antara yang sentiasa menuruti arahan Zahid, namun beliau dilihat bertukar nada apabila sudah berani menyanggah pendirian bosnya itu baru-baru ini, apabila mengatakan keputusan untuk bekerjasama dengan parti lain dalam PRN belum dimuktamadkan.

Kenyataan Ahli Parlimen Pontian (MP) tersebut secara tidak langsung menunjukkan berlaku perbezaan pendirian di kalangan pemimpin UMNO yang sudah tidak sehaluan dengan Zahid, malah sumber memberitahu Presiden itu kini sedang berdepan tekanan dalam partinya sendiri.

Walaupun menyedari peluang UMNO amat tipis untuk menang di Melaka, namun Zahid tidak menghiraukannnya dan masih yakin mampu menang besar tanpa sebarang kerjasama dengan parti lain.

Keputusan Zahid memberi mandat kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dilihat sedikit melegakan Anwar kerana ia sekurang-kurangnya dapat menghidupkan peluang PH untuk menang di Melaka.

Untuk rekod, Najib dan Anwar sebenarnya masih mempunyai hubungan rapat, ia walaupun Anwar dikhianati selepas tidak menunaikan janji mengikut kandungan surat yang tular dihantar ke Istana Negara tahun lalu.

Tahun lalu, tular sepucuk surat bertarikh 11 Oktober 2020 yang mempunyai tandatangan Zahid dan Najib memberi sokongan dan kepercayaan tidak berbelah-bahagi dan setia kepada Anwar sebagai Perdana Menteri.

Kedua-dua mereka masih tidak menafikan berhubung kewujudan surat sokongan tersebut walaupun dicabar untuk membuat laporan polis sebelum bagi menafikan kebenarannnya.

Sementara itu, PH Melaka juga bertindak memfailkan cabaran undang-undang terhadap pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) awal bulan ini, menamakan empat responden: Ketua Menteri sementara Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali; Speaker DUN Datuk Seri Ab Rauf Yusoh; Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR); dan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam.

Langkah tersebut diambil susulan hasrat Anwar untuk melihat peralihan kuasa di Melaka dibuat tanpa sebarang PRN diadakan kerana menyedari sentimen rakyat yang masih marah terhadap PH yang gila kuasa.

Sebelum ini Anwar juga mengetuai gerakan menjatuhkan kerajaan PN bersama Zahid dan beberapa MP UMNO lain yang menarik sokongan terhadap Muhyiddin. Namun, senario berbeza berlaku di peringkat pusat apabila Muhyiddin melepaskan jawatannya dan PM baharu digantikan tanpa sebarang pilihan raya diadakan walaupun boleh mengambil langkah sama seperti di Melaka.

Anwar dan Zahid tidak memikirkan krisis kesihatan Covid-19 yang sedang melanda negara dengan meneruskan komplot politik mereka demi menumbangkan kerajaan pimpinan Muhyiddin, keadaan sama juga berlaku di Melaka apabila UMNO dan PH masih berebut kuasa.

PRN Melaka akan berlangsung pada 20 November, dengan hari penamaan calon ditetapkan pada 8 November dan tarikh mengundi awal pada 16 November.

BERITA BERKAIT
POPULAR