Saksi kata Syed Saddiq arah agih wang ketika SPRM sedang siasat

July 5, 2022 · Isu semasa

Bekas penolong bendahari Armada, Rafiq Hakim Razali, memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa dia diarah oleh Syed Saddiq Abdul Rahman untuk mengagihkan wang yang dikeluarkannya daripada akaun Armada pada Mac 2020 ketika Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat RM250,000 yang hilang dari rumahnya.

Syed Saddiq yang juga Ahli Parlimen Muar dan bekas Menteri Belia dan Sukan adalah ketua Armada antara 7 September 2016 dan 28 Mei 2020.

Rafiq berkata beliau memberi RM650,000 kepada Muhammad Daniel Kusari, ketua penerangan Armada Kuala Lumpur sekarang, dan RM250,000 lagi kepada usahawan Muhammad Naqib Ab Rahim, selepas mengeluarkan RM1 juta sekali gus daripada akaun bank Armada di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Stesen Sentral 2, di sini pada 6 Mac 2020.

Disoal Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin Rafiq, saksi utama pendakwaan ke-13 dalam perbicaraan ini, berkata beliau menerima panggilan daripada Syed Saddiq pada akhir Mac atau awal April menyatakan beliau akan disiasat SPRM berhubung kehilangan RM250,000 yang berlaku di rumahnya.

Rumah Syed Saddiq telah dirompak pada 30 Mac 2020 dan dia kehilangan RM250,000 daripada peti besinya termasuk wang milik ibu dan bapanya.

Rafiq: Sekitar masa itu, dia berkata SPRM akan datang jadi uruskan semua wang yang saya ada di tangan saya. Jadi saya agihkan RM1 juta kepada Daniel dan Naqib.

Wan Shaharuddin: Adakah terdapat masa antara kecurian yang dilaporkan dan 6 Mac 2020 apabila tertuduh memberitahu anda untuk mengagihkan wang itu?

Rafiq: Tidak.

Wan Shaharuddin: Jadi hanya pada 6 Mac apabila SPRM hendak datang menyiasat, adakah dia berkata keluarkan wang itu dan uruskan?

Rafiq: Seingat saya, ya.

Rafiq berkata dia menyimpan baki RM100,000 untuk program Armada, sambil menambah bahawa semua tindakannya dilakukan berdasarkan arahan daripada Syed Saddiq.

Mengikut pertuduhan pertama, Syed Saddiq, 29, didakwa sebagai sayap Pemuda Bersatu atau ketua Armada ketika itu — yang diamanahkan mengawal dana Armada — bersubahat dengan Rafiq Hakim Razali, penolong bendahari Armada ketika itu, dengan CBT RM1 juta. dalam dana milik sayap.

Mengikut pertuduhan pertama, Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan Rafiq Hakim Razali iaitu Penolong Bendahari Armada yang diamanahkan dengan dana berjumlah RM1 juta, melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana itu.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2 di sini, pada 6 Mac 2020 mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun, sebat dan dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa menyalahgunakan harta untuk diri sendiri iaitu wang RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq melupuskan wang terbabit.

Syed Saddiq didakwa melakukan perbuatan itu di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini, antara 8 hingga 21 April 2018 mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun, sebat dan denda.

Beliau juga berdepan dua pertuduhan membabitkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, hasil daripada aktiviti haram.

Syed Saddiq dituduh melakukan perbuatan itu di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama.

Jika sabit kesalahan, Syed Saddiq berdepan hukuman maksimum penjara 15 tahun dan denda lima kali ganda jumlah atau hasil aktiviti haram.

Perbicaraan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid bersambung.

Berita berkaitan
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
42 minit lalu· Politik
Peguam Negara pengerusikan jawatakuasa siasat insiden di KLIA
16 jam lalu· Isu semasa
Bekas Exco Johor dan anak lepas, bebas dari tuduhan rasuah RM35.7 juta
19 jam lalu· Isu semasa
Anwar bidas Hishammuddin jawab isu skandal kapal, kontraktor kutip komisen marah?
August 6, 2022· Politik
Popular
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Zahid jangan lari tanggungjawab, buat-buat lupa jadi Menteri Pertahanan pada 2011
August 7, 2022
Pihak berkuasa diarah siasat kumpulan percaya kemunculan Imam Mahdi
August 7, 2022
Skandal kapal tempur ketika BN, UMNO memerintah cetus kemarahan rakyat
August 7, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
42 minit lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
42 minit lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
1 jam lalu · Isu semasa
Tiada pergaduhan kaum di Sungai Petani, kata polis
2 jam lalu · Isu semasa
Sukan Komanwel: Nur Dhabitah raih perak acara terjun
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022
[VIDEO] Melayu jangan terpengaruh dengan Gerakan Dr M, kata Naib Presiden UMNO
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok