Pakar tak setuju jika dos penggalak diwajibkan walaupun kes meningkat

July 14, 2022 · Isu semasa

Walaupun tujuh juta rakyat Malaysia masih belum mengambil suntikan dos penggalak Covid-19 mereka, pakar perubatan percaya bahawa vaksinasi mandatori bukanlah cara untuk dilaksanakan kerana ia akan menjadikan orang ramai lebih menentangnya.

Profesor Epidemiologi dan Kesihatan Awam Universiti Malaya (UM) Dr Sanjay Rampal berkata suntikan penggalak harus kekal secara sukarela dan disasarkan kepada orang tua dan mereka yang lemah imun.

“Penggalak pertama tidak akan menghentikan penularan penyakit. Tahap keterukan Covid-19 dengan varian Omicron juga telah berkurangan, berbanding varian Delta.

“Mereka yang lebih muda dan lebih sihat mungkin tidak memilih untuk mendapatkan penggalak. Ini boleh diterima selagi mereka dimaklumkan tentang risiko dan faedah mendapat dos penggalak,” katanya memetik laporan Sun.

Beliau mengulas nasihat Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin kepada mereka yang belum mengambil suntikan penggalak supaya segera berbuat demikian susulan kes sub-varian Omicron BA.5 telah dikesan di negara ini.

Selain itu, Sanjay percaya pematuhan terhadap amalan pencegahan adalah serupa sejak beberapa bulan lalu.

“Ada sebahagian daripada orang ramai yang akan memakai pelitup muka ke mana-mana mereka pergi, dan kemudian ada yang hanya memakainya apabila perlu.

“Transmisi akan terus berada dalam fasa, dengan tempoh penularan yang lebih singkat. Tempoh ini mungkin disebabkan terutamanya oleh kerentanan penduduk dan bukannya perubahan temporal dalam amalan pencegahan masyarakat,” katanya.

Ketika ditanya sama ada lonjakan kes Covid boleh menyebabkan kerajaan mengenakan tindakan penutupan, beliau berkata ia sangat tidak mungkin kerana kadar penularan sejak beberapa bulan lalu sangat rendah berbanding awal tahun ini.

“Tidak ada keperluan untuk penutupan lebih lanjut kerana kapasiti penjagaan kesihatan nasional kita sepatutnya mempunyai sumber yang mencukupi untuk menguruskan varian semasa,” katanya.

Demikian juga, Ketua Perubatan Sosial dan Pencegahan UM Dr Victor Hoe tidak bersetuju sekiranya suntikan dos penggalak diwajibkan.

“Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan bahawa orang yang mengalami gangguan imun, mereka yang berumur 50 tahun ke atas dan pekerja barisan hadapan, mengambil dos keempat atau suntikan penggalak kedua sekurang-kurangnya empat bulan selepas dos penggalak pertama.

“Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang menerima dos penggalak kedua mempunyai penyelesaian antibodi peneutral yang lebih tinggi 10 kali ganda terhadap SARS-CoV-2 jenis liar dan varian Delta serta Omicron berbanding peserta yang hanya menerima satu dos penggalak.

“Terdapat kesan sampingan yang minimum untuk orang yang mengambil suntikan penggalak kedua. Kesan sampingan utama adalah sakit di tempat suntikan dan keletihan,” katanya.

Mengenai keengganan orang ramai untuk mendapatkan dos penggalak, beliau berkata mungkin sukar untuk menentukan sebab sebenar orang ramai tidak mengambil suntikan penggalak mereka.

“Mungkin mereka mempunyai pengalaman buruk dengan vaksin terdahulu, atau mereka pernah mendengar bahawa orang yang menerima penggalak mempunyai kesan sampingan yang buruk.

“Sebab lain mungkin kerana kes semakin berkurangan, dan orang ramai menganggap suntikan penggalak tidak perlu,” katanya.

Ketika ditanya sama ada rakyat Malaysia sudah terlalu santai untuk mengekalkan prosedur operasi standard, Victor berkata daripada pemerhatiannya, kebanyakan orang masih mengamalkan pemakaian pelitup muka di kawasan tertutup atau sesak.

“Bagaimanapun, mereka tidak mengamalkan penjarakan sosial kerana kita melihat orang ramai kembali ke pusat beli-belah.

“Sebab utamanya ialah kes semakin berkurangan sejak beberapa bulan lalu, dan tidak menjadi isu untuk kita mengamalkan SOP yang lebih santai dalam tempoh tersebut.

“Bagaimanapun, dengan kes yang semakin meningkat, dan kehadiran varian yang lebih menular, kita harus meningkatkan lagi kewaspadaan kita,” tambahnya.

Berita berkaitan
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Popular
Permohonan Najib ‘cacat, pentingkan diri sendiri’, kata pendakwaan
August 15, 2022
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
August 15, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Tak adil dakwa laporan LCS fitnah hanya kerana Pengerusi PAC dari DAP
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kejatuhan harga minyak, kadar faedah China jejas nilai ringgit
40 minit lalu · Isu semasa
Dewan Negara lulus empat RUU
2 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
2 jam lalu · Isu semasa
KKM mohon lebih banyak dana penjagaan kesihatan awam
2 jam lalu · Isu semasa
Skandal kapal tak siap: Bekas pegawai tinggi BNS didakwa esok
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
7 jam lalu
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok