Pakar tak setuju jika dos penggalak diwajibkan walaupun kes meningkat

July 14, 2022 · Isu semasa

Walaupun tujuh juta rakyat Malaysia masih belum mengambil suntikan dos penggalak Covid-19 mereka, pakar perubatan percaya bahawa vaksinasi mandatori bukanlah cara untuk dilaksanakan kerana ia akan menjadikan orang ramai lebih menentangnya.

Profesor Epidemiologi dan Kesihatan Awam Universiti Malaya (UM) Dr Sanjay Rampal berkata suntikan penggalak harus kekal secara sukarela dan disasarkan kepada orang tua dan mereka yang lemah imun.

“Penggalak pertama tidak akan menghentikan penularan penyakit. Tahap keterukan Covid-19 dengan varian Omicron juga telah berkurangan, berbanding varian Delta.

“Mereka yang lebih muda dan lebih sihat mungkin tidak memilih untuk mendapatkan penggalak. Ini boleh diterima selagi mereka dimaklumkan tentang risiko dan faedah mendapat dos penggalak,” katanya memetik laporan Sun.

Beliau mengulas nasihat Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin kepada mereka yang belum mengambil suntikan penggalak supaya segera berbuat demikian susulan kes sub-varian Omicron BA.5 telah dikesan di negara ini.

Selain itu, Sanjay percaya pematuhan terhadap amalan pencegahan adalah serupa sejak beberapa bulan lalu.

“Ada sebahagian daripada orang ramai yang akan memakai pelitup muka ke mana-mana mereka pergi, dan kemudian ada yang hanya memakainya apabila perlu.

“Transmisi akan terus berada dalam fasa, dengan tempoh penularan yang lebih singkat. Tempoh ini mungkin disebabkan terutamanya oleh kerentanan penduduk dan bukannya perubahan temporal dalam amalan pencegahan masyarakat,” katanya.

Ketika ditanya sama ada lonjakan kes Covid boleh menyebabkan kerajaan mengenakan tindakan penutupan, beliau berkata ia sangat tidak mungkin kerana kadar penularan sejak beberapa bulan lalu sangat rendah berbanding awal tahun ini.

“Tidak ada keperluan untuk penutupan lebih lanjut kerana kapasiti penjagaan kesihatan nasional kita sepatutnya mempunyai sumber yang mencukupi untuk menguruskan varian semasa,” katanya.

Demikian juga, Ketua Perubatan Sosial dan Pencegahan UM Dr Victor Hoe tidak bersetuju sekiranya suntikan dos penggalak diwajibkan.

“Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan bahawa orang yang mengalami gangguan imun, mereka yang berumur 50 tahun ke atas dan pekerja barisan hadapan, mengambil dos keempat atau suntikan penggalak kedua sekurang-kurangnya empat bulan selepas dos penggalak pertama.

“Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang menerima dos penggalak kedua mempunyai penyelesaian antibodi peneutral yang lebih tinggi 10 kali ganda terhadap SARS-CoV-2 jenis liar dan varian Delta serta Omicron berbanding peserta yang hanya menerima satu dos penggalak.

“Terdapat kesan sampingan yang minimum untuk orang yang mengambil suntikan penggalak kedua. Kesan sampingan utama adalah sakit di tempat suntikan dan keletihan,” katanya.

Mengenai keengganan orang ramai untuk mendapatkan dos penggalak, beliau berkata mungkin sukar untuk menentukan sebab sebenar orang ramai tidak mengambil suntikan penggalak mereka.

“Mungkin mereka mempunyai pengalaman buruk dengan vaksin terdahulu, atau mereka pernah mendengar bahawa orang yang menerima penggalak mempunyai kesan sampingan yang buruk.

“Sebab lain mungkin kerana kes semakin berkurangan, dan orang ramai menganggap suntikan penggalak tidak perlu,” katanya.

Ketika ditanya sama ada rakyat Malaysia sudah terlalu santai untuk mengekalkan prosedur operasi standard, Victor berkata daripada pemerhatiannya, kebanyakan orang masih mengamalkan pemakaian pelitup muka di kawasan tertutup atau sesak.

“Bagaimanapun, mereka tidak mengamalkan penjarakan sosial kerana kita melihat orang ramai kembali ke pusat beli-belah.

“Sebab utamanya ialah kes semakin berkurangan sejak beberapa bulan lalu, dan tidak menjadi isu untuk kita mengamalkan SOP yang lebih santai dalam tempoh tersebut.

“Bagaimanapun, dengan kes yang semakin meningkat, dan kehadiran varian yang lebih menular, kita harus meningkatkan lagi kewaspadaan kita,” tambahnya.

Berita berkaitan
Pengerusi PAC sebelum ini dari DAP sahkan perolehan vaksin teratur, nak spin apa lagi?
January 25, 2023· Isu semasa
4,069 pengembara China tiba di Malaysia, belum kesan positif Covid-19: KKM
January 10, 2023· Isu semasa
Sempadan China dibuka semula ketika kes Covid-19 semakin meningkat
January 8, 2023· Dunia
Tak perlu SOP ketat dikenakan kepada pengembara China: Menteri Pelancongan
January 7, 2023· Isu semasa
Popular
Formula baharu Rafizi, perluas model pekerja sambilan bagi pengusaha restoran
January 27, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Strategi hadapi krisis ekonomi 2023
January 28, 2023
Pemimpin PAS dan Bersatu berkumpul di depan Kedutaan Sweden, tiada pemimpin UMNO
January 27, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Strategi hadapi krisis ekonomi 2023
7 jam lalu · Isu semasa
Formula baharu Rafizi, perluas model pekerja sambilan bagi pengusaha restoran
17 jam lalu · Isu semasa
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
23 jam lalu · Isu semasa
Pemimpin PAS dan Bersatu berkumpul di depan Kedutaan Sweden, tiada pemimpin UMNO
24 jam lalu · Isu semasa
Kes bunuh pengawal keselamatan, tertuduh dijatuhi hukuman mati
24 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Ustaz Ahmad di majlis kutipan dana PRN Pas Kedah
11 jam lalu
[VIDEO] Noh Omar boleh rayu lagi walaupun sabotaj 16 kali, kata Megat Zulkarnain
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok