Keterangan bercanggah, pembelaan cuba dakwa saksi kes Syed Saddiq

July 7, 2022 · Isu semasa

Pihak pembelaan dalam kes Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini cuba memberi tekanan kepada saksi pendakwaan Rafiq Hakim Razali dengan menyatakan kenyataan lisannya bercanggah dengan keterangan saksi.

Peguam Gobind Singh Deo bertanya kepada Hakim Datuk Azhar Abdul Hamid sama ada terdapat cara untuk mendakwa Rafiq kerana kenyataan lisannya di mahkamah berbeza dengan keterangan saksi.

“Biasanya apabila peguam berpandangan saksi telah membuat kenyataan sebelum ini yang tidak konsisten dengan keterangan yang dibuatnya di mahkamah, prosedurnya adalah untuk memberikan pembelaan salinan kenyataan yang diberikannya kepada polis atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana dalam kes biasa, anda tidak mempunyai keterangan saksi.

“Anda perlu mendapatkan kenyataan yang diberikan semasa siasatan dan melihat jika terdapat percanggahan, membuat penghujahan kepada hakim dengan menjelaskan mengapa terdapat percanggahan dan hakim akan memutuskan sama ada pihak pendakwaan perlu membekalkan anda salinan dokumen.

“Hari ini berbeza, seperti sebelum perbicaraan, pihak pendakwaan memberikan keterangan saksi kepada kami. Persoalannya, apabila pihak pendakwaan tidak menggunakan kenyataan saksi itu dan membaca keterangan lisan daripada saksi, dan kami mendapati kenyataan lisan saksi itu bercanggah dengan kenyataan saksi mereka yang kami ada, maka apakah prosedur yang akan digunakan di sini?

“Jadi soal undang-undang adalah apa yang perlu dilakukan dalam keadaan seperti ini di mana permohonan untuk menolak kredibiliti saksi adalah perkara baharu,” kata Gobind ketika ditemui di luar bilik mahkamah seperti dilapor MalayMail.

Rafiq adalah bekas penolong bendahari sayap Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Armada dan saksi utama pendakwaan dalam perbicaraan di mana bekas Menteri Belia dan Sukan itu dituduh bersubahat dengan Rafiq untuk mengeluarkan RM1 juta dana milik Armada.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di CIMB Bank Bhd, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Stesen Sentral 2, di sini pada 6 Mac 2020. Dia juga didakwa menyalahgunakan harta untuk dirinya sendiri iaitu RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq melupuskan wang tersebut di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 dan 21 April 2018.

Dia juga menghadapi dua pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu dua transaksi RM50,000 dipercayai hasil daripada aktiviti haram daripada akaun Maybank Islamic Bhd miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, pada 16 dan 19 Jun 2018.

Bagaimanapun, sejak awal minggu, keterangan Rafiq di mahkamah bercanggah dengan pendiriannya. Pada Isnin, dia mengaku ditekan oleh pegawai SPRM.

Rafiq memberi keterangan bahawa dia telah diberitahu oleh Syed Saddiq untuk mengeluarkan wang itu daripada bank kerana wang itu adalah hasil usahanya mengumpul dana untuk berkempen di kawasan Muar.

Rakan Rafiq, bekas penolong setiausaha Armada Ahmad Redzuan Mohamed Shafi, berkata mengeluarkan wang itu bukan satu kesalahan, dan satu kesalahan hanya akan dilakukan jika wang itu dibelanjakan tanpa kelulusan terlebih dahulu.

Semalam, Gobind menuduh Rafiq dibimbing oleh timbalan pendakwa raya dan pegawai SPRM mengenai apa yang perlu dikatakan dalam perbicaraan supaya dia akan mengaitkan Syed Saddiq.

Hakim Azhar berkata ini adalah kali pertama permintaan sedemikian dibuat dan meminta perbicaraan itu dihentikan supaya kedua-dua pihak boleh membuat sedikit penyelidikan berhubung perkara itu dan kembali semula pada Isnin, sebelum ianya kemudian ditukar kepada pagi esok.

Berita berkaitan
Dalam wawancara media antarabangsa, Anwar disoal berhubung isu kes rasuah Zahid
6 jam lalu· Politik
Jika orang lain lantik anak sendiri, mahunya hari-hari disuruh letak jawatan
January 31, 2023· Politik
Kes berprofil tinggi dikendalikan Sri Ram yang terkenal
January 29, 2023· Isu semasa
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
January 27, 2023· Isu semasa
Popular
Perlis juga mahu tutup premis judi
February 1, 2023
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
February 1, 2023
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
February 1, 2023
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
February 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sabah catat peningkatan mangsa banjir, Johor turun
5 jam lalu · Isu semasa
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
5 jam lalu · Isu semasa
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
7 jam lalu · Isu semasa
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
8 jam lalu · Isu semasa
Perlis juga mahu tutup premis judi
9 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
3 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok