Fenomena air pasang besar: 62 kawasan di Klang berisiko banjir

September 12, 2022 · Isu semasa

Enam puluh dua lokaliti di daerah Klang berisiko dinaiki air berikutan fenomena air pasang besar dan monsun timur laut yang berlaku mulai sekarang hingga Disember.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) Klang Shahman Jalaludin berkata lebih 10,000 penduduk di Kampung Telok Gong, Sungai Serdang, Kampung Tok Muda dan Pulau Indah akan terjejas dengan keadaan itu.

“Terdapat 62 kawasan berisiko di daerah Klang yang kita kenal pasti terdedah kepada banjir, tetapi ia akan berlaku apabila air pasang besar ‘bertembung’ dengan hujan,” katanya menurut Bernama.

“Macam kita tengok semalam, walaupun berlaku air pasang besar tetapi tidak hujan dan keadaan masih terkawal. Cuma kerisauan kita pada apabila bulan Oktober dan November kerana pada waktu itu hujan akan bertembung air pasang besar.

“Potensi berlaku (banjir) itu lebih tinggi,” katanya kepada media selepas meninjau beberapa ban di Jeti Pengkalan Tok Muda, hari ini.

Shahman berkata berdasarkan laporan tinjauan cuaca bagi tempoh September 2022 hingga Februari 2023 yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia, Selangor dijangka akan menghadapi peralihan monsun barat daya kepada monsun timur laut.

“Peralihan monsun ini dijangka akan membawa kepada peningkatan jumlah penerimaan hujan di antara 100 hingga 400 milimeter secara purata mulai pertengahan bulan ini dan berisiko terjadinya bencana banjir.

“Pada tempoh sama, fenomena air pasang besar dijangka berlaku di kawasan persisir laut sepanjang Pelabuhan Klang. Berdasarkan ramalan dikeluarkan Pusat Hidrografi Nasional di Pulau Indah, paras air laut tertinggi dijangka mencapai paras 5.5 meter,” katanya.

Beliau berkata kedua-dua fenomena tersebut boleh menyebabkan air laut melimpah masuk ke sekitar kawasan penempatan dan membawa kepada risiko bencana banjir di kawasan penempatan penduduk.

Susulan itu, Shahman meminta mereka yang tinggal berdekatan atau terdedah dengan risiko banjir, untuk sentiasa peka dengan situasi serta cuaca dan mematuhi arahan sekiranya diarah berpindah oleh pihak berkuasa.

Shahman berkata jawatankuasa itu turut merangka pelaksanaan program pemerkasaan komuniti seperti menubuhkan Pasukan Tindak Balas Kecemasan Komuniti (CERT), yang melibatkan pelbagai peringkat komuniti setempat.

“Pasukan CERT ini akan diberikan latihan dan kemahiran asas pengurusan bencana peringkat komuniti oleh agensi kerajaan, antaranya Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Pertahanan Awam dan Polis Diraja Malaysia, yang akan dilaksanakan pada 18 Sept ini di Taman Sri Muda manakala 24 dan 25 Sept di Pulau Ketam,” katanya.

Berita berkaitan
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
16 jam lalu· Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
November 29, 2023· Isu semasa
Mangsa banjir di tiga negeri sedikit menurun setakat malam ini
November 27, 2023· Isu semasa
Mangsa banjir di Kelantan meningkat, Terengganu turun dan Selangor kekal
November 27, 2023· Isu semasa
Popular
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
December 1, 2023
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
December 1, 2023
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
December 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
9 jam lalu · Isu semasa
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
16 jam lalu · Isu semasa
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
16 jam lalu · Isu semasa
SPR jangka 70 peratusan keluar pengundi pada PRK Kemaman esok
16 jam lalu · Isu semasa
Usul pindah RM21 bilion kepada Kumpulan Wang Pembangunan diluluskan
November 30, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] UMNO sepatutnya tadbir negara bersama PN, bukan dengan DAP
12 jam lalu
[VIDEO] Litar lumba projek terbengkalai BN, bukan projek Sanusi
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok