88 peratus pemberi rasuah bukan Melayu, kata Zuhdi petik kajian PhD

September 7, 2022 · Isu semasa

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Dr Mohd Zuhdi Marsuki mendakwa satu kajian peringkat kedoktoran (PhD) sebuah universiti tempatan menunjukkan 88 peratus daripada pemberi rasuah yang didapati bersalah antara 2010 hingga 2014 adalah bukan-Melayu.

Menurutnya kajian tersebut mendedahkan 57.46 peratus daripada pemberi rasuah yang didapati bersalah adalah daripada kaum Cina; 30.51 peratus (India); dan 12.03 peratus (Melayu).

Katanya dapatan kajian tersebut telah diterbitkan di dalam sebuah jurnal antarabangsa yang berwibawa di sebuah universiti terkemuka di Amerika Syarikat (AS).

“Perlu diakui, wabak rasuah ini melibatkan semua kaum sama ada Melayu, Cina atau India. Berdasarkan dapatan kajian tersebut, majoriti yang terlibat sebagai penerima rasuah adalah dari kaum Melayu, manakala majoriti yang terlibat sebagai pemberi rasuah adalah dari kaum bukan-Melayu.

“Bagaimanapun, yang selalu dipersalahkan adalah penerima rasuah, sedangkan pemberi rasuah juga adalah sebahagian dari golongan bermasalah yang perlu dibenteras,” katanya mempertahankan kenyataan Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang, berhubung rasuah.

Baru-baru ini, Abdul Hadi membangkitkan perkara itu yang kemudian dijadikan isu oleh Pakatan Harapan (PH), terutama DAP, hingga ada yang membuat laporan polis dan Ahli Parlimen Marang itu dipanggil ke Bukit Aman untuk diambil keterangan.

Mengulas lanjut, Mohd Zuhdi berkata hakikat sebenar apa yang disebutkan oleh Presiden PAS itu selari dengan dapatan kajian yang dinyatakan, justeru, PH tidak perlu mengapi-apikan sentimen perkauman untuk kepentingan politik mereka.

Beliau berkata dapatan daripada kajian itu juga menyebut antara faktor utama pemberi rasuah melakukan penyogokan adalah kerana mahu melepaskan diri dari hukuman sama ada berupa denda atau penjara.

Faktor lain, katanya adalah kerana ingin mendapatkan keutamaan dalam sesuatu keputusan oleh agensi kerajaan seperti berkaitan tender perolehan dan sebagainya.

Mohd Zuhdi berpendapat PH memainkan sentimen perkauman melalui kenyataan Abdul Hadi setelah menyedari pengundi Cina dan India kini telah menolak gabungan itu.

“Dalam beberapa PRK dan PRU peringkat negeri baru-baru ini, memperlihatkan undi kedua-dua kaum sudah mula beralih dari PH. Menyedari peralihan tersebut, pimpinan PH kembali memainkan sentimen perkauman seperti yang mereka lakukan terhadap tulisan Presiden PAS,” katanya.

Beliau mengimbas kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 16 Mei 2019 yang menyatakan bahawa PH yang memerintah ketika itu sudah mula menunjukkan tanda-tanda amalan rasuah, apabila beberapa pemimpinnya mula kelihatan menikmati gaya hidup mewah setelah menjadi kerajaan.

“Oleh itu, PH tidak berhak mendakwa pemerintahan mereka selama 22 bulan bersih daripada salah guna kuasa dan rasuah. Nasib baik PH memerintah hanya 22 bulan, sekiranya lebih lama tidak mustahil lebih ramai pemimpin PH yang terjebak dengan salah guna kuasa dan rasuah.

“Perlu diingat, golongan pemberi rasuah sentiasa mengelilingi mana-mana parti politik dan pemimpin mereka yang mereka yakini boleh disogok,” katanya lagi.

Berita berkaitan
Hanya dengan letak Ahmad Said sebagai ‘poster boy’, UMNO menang Terengganu: Rozi
3 jam lalu· Politik
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
18 jam lalu· Isu semasa
UMNO Terengganu berkempen untuk calon sendiri, bukan PAS
September 28, 2022· Politik
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
September 28, 2022· Politik
Popular
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Pakar motivasi nafi cuba rosakkan reputasi Ebit Lew
September 28, 2022
Mahkamah tolak permohonan Shafee gantung prosiding saman LHDN
September 28, 2022
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
2 jam lalu · Isu semasa
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
2 jam lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding semalam berbanding dolar
3 jam lalu · Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
3 jam lalu · Isu semasa
2,445 kes semalam, dua kematian
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok