Elak risiko Demam Denggi Berdarah

August 25, 2021 · Isu semasa

Sebelum munculnya wabak Covid-19, negara turut pernah diancam wabak denggi dan penyakit itu masih lagi wujud sehingga hari ini. Demam denggi ialah penyakit virus bawaan nyamuk yang melemahkan di dunia.

Kira-kira, 390 juta jangkitan denggi berlaku setiap tahun, dengan sebanyak 96 juta mengakibatkan penyakit. Lebih dekat dengan rumah, kawasan kejiranan diberi label zon hijau, kuning dan merah untuk mencerminkan peningkatan risiko demam denggi masing-masing.

Denggi berlaku secara nasional di Malaysia, dengan peningkatan risiko di kawasan bandar dan pinggiran bandar. Penyebaran puncak berlaku pada akhir musim monsun (Oktober hingga Februari di semenanjung timur Malaysia, Sabah, dan Sarawak; Julai hingga Ogos di semenanjung barat Malaysia).

Menurut Pakar Perubatan Dalaman, Pantai Hospital Klang, Dr Chuah Siew Kee, denggi adalah jangkitan virus yang disebabkan oleh empat jenis virus (DENV-1, DENV-2, DENV-3, DENV-4) yang tergolong dalam keluarga Flaviviridae.

“Virus disebarkan melalui gigitan nyamuk betina Aedes aegypti dan Aedes albopictus yang dijangkiti yang memberi makan di dalam dan di luar rumah pada waktu siang (dari waktu subuh hingga senja).

Nyamuk ini berkembang di kawasan yang menahan air, termasuk genangan air, tangki air, bekas dan tayar lama. Kekurangan kebersihan dan pengumpulan sampah yang kerap juga menyumbang kepada penyebaran nyamuk,” katanya.

Tambah Dr. Siew Kee, nyamuk yang membawa virus denggi adalah keluarga Aedes.

“Mereka membiak di air yang bertakung seperti di tapak pembinaan dan bekas yang dibuang atau barang yang boleh menahan air seperti tayar yang tidak digunakan, saluran air yang tersumbat, pot bunga, pasu di rumah.

“Hujan lebat dapat menyebabkan penarikan air dan menyumbang pada peningkatan tempat pembiakan nyamuk. Suhu yang lebih panas dan cuaca lembap mewujudkan keadaan yang baik dari nyamuk hingga berkembang,” katanya.

Penyakit ini boleh merebak secara langsung dari orang ke orang, tetapi seseorang yang menderita demam denggi dapat menjangkiti nyamuk.

Tambah beliau, nyamuk dijangkiti ketika mengambil makanan daripada orang yang dijangkiti denggi dan denggi merebak ketika nyamuk kemudian menyebarkan virus kepada orang lain yang mereka gigit.

“Selepas lima hingga 14 hari, virus akan matang di kelenjar air liur nyamuk dan merebak ke mangsa seterusnya semasa penyusuan nyamuk berikutnya. Manusia diketahui membawa jangkitan melintasi sempadan atau daripada satu daerah ke daerah lain selama tahap ketika virus beredar dan berkembang biak dalam aliran darah,” jelasnya.

Menjelaskan tentang simptom demam denggi, dalam beberapa kes, jangkitan denggi tidak simptomatik kerana orang tidak menunjukkan gejala. Tambah Dr. Siew, mereka yang mengalami gejala sakit antara empat hingga tujuh hari selepas gigitan.

“Jangkitan ditandai dengan gejala seperti selesema yang meliputi demam tinggi secara tiba-tiba yang datang dalam gelombang yang berasingan, sakit di belakang mata, sakit otot, sendi, dan tulang, sakit kepala yang teruk, dan ruam kulit dengan bintik-bintik merah. Rawatan merangkumi rawatan gejala yang menyokong. Tidak ada rawatan anti virus yang tersedia.

“Penyakit ini boleh berlanjutan ke Demam Denggi Berdarah (DHF). Gejala termasuk sakit perut yang teruk, muntah, cirit-birit, kejang, lebam, dan pendarahan yang tidak terkawal. Demam suhu tinggi boleh berlaku dari dua hingga tujuh hari. Komplikasi boleh menyebabkan kegagalan dan kejutan sistem peredaran darah dan boleh membawa maut (juga dikenali sebagai Dengue Shock Syndrome),” katanya.

Sekiranya anda dijangkiti dengan stereotaip virus denggi yang sama, anda menjadi kebal terhadap jangkitan pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, jika anda dijangkiti dengan stereotaip yang berlainan, imuniti semakin berkurang dari masa ke masa yang meningkatkan risiko menghidap  DHF.

Justeru, perlindungan daripada demam denggi bermula dengan pencegahan.

“Pastikan kawasan di sekitar anda bebas dari sisi pernafasan nyamuk. Elakkan berada di luar dengan debu atau memakai pakaian lengan panjang jika anda perlu keluar pada waktu ini atau menggunakan ubat penghalau nyamuk,” jelasnya.

Ditanya sama ada denggi mempunyai vaksin, beliau memberitahu, pada masa ini tidak ada vaksinasi denggi yang berkesan.

Berita berkaitan
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
August 8, 2022· Isu semasa
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Influenza menyerang!
August 2, 2022· Isu semasa
Bertindak luar kawalan padah kesihatan mental terjejas
August 2, 2022· Isu semasa
Popular
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
August 14, 2022
Skandal LCS: Jangan salahkan orang lain kata Kit Siang kepada Najib
August 13, 2022
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
August 14, 2022
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
August 14, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
1 jam lalu · Isu semasa
Permintaan terpendam percepat pertumbuhan KDNK: Tengku Zafrul
2 jam lalu · Isu semasa
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
2 jam lalu · Isu semasa
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
3 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi lemah dikesan di Kundasang
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok