Beli rumah AS$10 juta kepada kekasih Malaysia guna wang 1MDB

Perbicaraan kes berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di Mahkamah Persekutuan Brooklyn, New York mendedahkan sejauh mana wang yang diselewengkan itu mengalir keluar daripada firma berdaulat Malaysia.

Dalam perbicaraan semalam, saksi utama pendakwaan Tim Leissner mengakui telah menggunakan wang yang diterima daripada 1MDB untuk membeli rumah bernilai AS$10 juta (RM41.8 juta) di London untuk kekasihnya dari Malaysia ketika itu, Datuk Rohana Rozhan yang ketika itu merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Astro Malaysia Holdings Bhd, lapor Bloomberg.

Leissner, bekas ketua operasi Asia Tenggara Goldman Sachs, memberitahu pendakwa raya Amerika Syarikat (AS), Drew Rolle bahawa Rohana telah mengancam untuk mendedahkan penglibatannya dengan 1MDB.

“Cik Rozhan [sic] sangat kecewa kerana saya memutuskan hubungan kami untuk bersama bakal isteri saya, dengan Kimora.

“Jika saya tidak membelikan dia rumah, dia akan memberitahu pihak berkuasa tentang penglibatan saya dalam skandal 1MDB. Dia mengancam untuk mendedahkan saya.

“Pada masa itu, 2013, saya sangat takut akan perkara itu,” Leissner dipetik sebagai berkata ketika disoal sama ada dia telah memberi Rozana sebarang wang daripada dana pelaburan Malaysia.

Leissner berkahwin dengan personaliti TV AS Kimora Lee Simmons pada 2013.

Menurut laporan berita Bloomberg, Leissner menjalinkan hubungan romantis dengan Rozana dari 2003 hingga 2013.

“Hampir semua orang di wilayah Asia Tenggara mengetahuinya,” Leissner dipetik berkata.

Leissner juga dilaporkan memberitahu mahkamah AS bahawa pada satu ketika, dia telah berunding dengan bosnya ketika itu di Goldman, Richard Gnodde, mengenai Rohana.

Gnodde dilaporkan memberitahu Leissner supaya berhati-hati kerana bank pelaburan AS itu mempunyai urusan perniagaan dengan Astro.

Walaupun nasihat Gnodde, Leissner memberitahu mahkamah bahawa dia meneruskan hubungannya dengan Rohana selama 10 tahun lagi.

Rohana meletak jawatan daripada Astro pada 2019.

Bloomberg berkata ia telah menghubungi Rohana dan Gnodde melalui e-mel tetapi tidak menerima maklum balas segera.

Leissner dilaporkan sebelum ini memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula pada 14 Februari bahawa dia dan Ng adalah “kawan baik” dan telah bekerjasama untuk menipu bos mereka di Goldman tentang rasuah yang sepatutnya diterima untuk perjanjian 1MDB.

Ng adalah ketua perbankan pelaburan Goldman Malaysia dan didakwa bersubahat dengan Leissner untuk mencuci wang yang melanggar undang-undang antirasuah AS.

Sehingga kini, Ng adalah satu-satunya bekas bank Goldman yang menuntut perbicaraan dalam skandal itu.

Pendakwa raya menuduh Ng, 49, menerima sogokan berjuta-juta dolar kerana membantu menggelapkan dana 1MDB.

Ng mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan bersubahat dalam pengubahan wang haram dan melanggar undang-undang antirasuah.

Pada tahun 2018, Leissner, 52, mengaku bersalah atas tuduhan serupa dan bersetuju untuk bekerjasama dengan siasatan kerajaan.

Leissner dan anak syarikat Goldman Sachs telah pun mengaku bersalah dalam kes itu, manakala Jho Low, seorang pembiaya bebas yang suka menganjurkan parti mewah di Las Vegas dan Los Angeles, kekal sebagai pelarian.

BERITA BERKAIT
POPULAR