Jutawan fesyen Jepun ‘melancong’ ke Stesen Angkasa Antarabangsa

Jutawan Jepun dan penerbitnya menjadi pelancong angkasa lepas pertama yang menjejak kaki ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), hari ini.

Taikun fesyen Yusaku Maezawa dan penerbit Yozo Hirano, yang merancang untuk merakam misinya, berlepas ke ISS dengan kapal angkasa Soyuz Russia bersama angkasawan Alexander Misurkin.

Ketiga-tiga mereka berlepas seperti yang dijadualkan pada pukul 12.38 tengah hari (0738 GMT) menaiki Soyuz MS-20 dari tapak pelancaran Baikonur di Kazakhstan dan berjaya mendarat di ISS hampir enam jam kemudian.

Maezawa dan Hirano dijadualkan menghabiskan 12 hari di angkasa lepas. Kedua-duanya dianggap sebagai pelancong pertama yang membayar sendiri untuk melawat stesen angkasa itu sejak 2009. Bagaimanapun, harga perjalanan itu tidak didedahkan.

“Saya ingin melihat Bumi dari angkasa. Saya ingin merasai peluang untuk merasai tanpa berat badan,” kata Maezawa semasa sidang akhbar pra-penerbangan pada Selasa.

“Dan saya juga mempunyai jangkaan peribadi: Saya ingin tahu bagaimana ruang akan mengubah saya, bagaimana saya akan berubah selepas penerbangan angkasa lepas ini.”

Sebuah syarikat yang menganjurkan penerbangan itu berkata Maezawa menyusun senarai 100 perkara yang akan dilakukannya di angkasa lepas setelah meminta idea orang ramai.

Senarai itu termasuk “perkara mudah berhubung kehidupan seharian kepada mungkin beberapa aktiviti menyeronokkan, kepada soalan yang lebih serius,” kata Presiden Space Adventures Tom Shelley.

“Niatnya adalah untuk cuba berkongsi dengan orang ramai mengenai pengalaman tentang apa yang dimaksudkan dengan berada di angkasa,” kata Shelley.

Maezawa memperoleh kekayaan dalam fesyen, melancarkan beli-belah dalam talian terbesar di Jepun, Zozotown. Majalah Forbes menganggarkan nilai bersihnya pada AS$2 bilion.

Taikun itu juga telah menempah penerbangan mengelilingi bulan di atas kapal Elon Musk’s Starship yang dijadualkan secara tentatif pada 2023. Dia akan disertai oleh lapan pemenang peraduan dalam perjalanan itu. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR