Ingatan pesakit Covid-19 merosot: Kajian Universiti Oxford

Individu yang dijangkiti Covid-19 dan tidak mengalami sebarang gejala ‘Covid berpanjangan’ atau ‘long Covid’ masih boleh berdepan masalah ingatan yang merosot, enam hingga sembilan bulan selepas jangkitan, menurut satu kajian oleh Universiti Oxford Britain.

Isu kognitif yang memberi kesan kepada tahap penumpuan, bersama-sama dengan kealpaan dan keletihan, adalah ciri-ciri gejala Covid berpanjangan – keadaan yang dialami sesetengah individu setelah serangan awal jangkitan – tetapi belum dipastikan sejauh mana masalah itu meluas.

Dalam kajian itu, peserta yang diuji positif Covid-19 sebelum ini tetapi tidak melaporkan gejala biasa diminta untuk menyelesaikan latihan bagi menguji daya ingatan dan keupayaan kognitif mereka.

Penyelidik mendapati peserta terlalu teruk dalam mengingati pengalaman peribadi, yang dikenali sebagai ingatan episodik, enam bulan selepas jangkitan.

Keupayaan mereka untuk mengekalkan perhatian dari semasa ke semasa juga mengalami penurunan yang ketara, berbanding individu yang tidak dijangkiti, sembilan bulan selepas jangkitan.

“Apa yang memeranjatkan ialah walaupun pesakit Covid-19 kami yang terselamat tidak lagi berasa gejala pada masa ujian, ingatan dan perhatian mereka merosot,” kata Dr Sijia Zhao dari Jabatan Eksperimen Psikologi Universiti Oxford.

“Penemuan kami mendedahkan bahawa mana-mana individu boleh mengalami beberapa akibat kognitif kronik selama berbulan-bulan,” katanya lagi.

Bagaimanapun, penyelidik berkata ingatan episodik dan perhatian sebahagian besar daripada individu terbabit akan kembali normal selepas enam hingga sembilan bulan kemudian.

Dalam analisis terhadap 136 peserta, penyelidik mendapati mereka menunjukkan prestasi yang baik dalam ujian kebolehan kognitif lain, termasuk ingatan berkaitan kerja dan perancangan.

Stephen Burgess dari Unit Biostatistik MRC di Universiti Cambridge mengetengahkan sebilangan kecil individu yang terlibat dalam kajian itu, sambil menambah bahawa ia bukannya rawak.

“Namun, di sebalik perkara itu, perbezaan antara kumpulan Covid-19 dan bukan Covid-19 dari segi beberapa ukuran khusus keupayaan kognitif yang dilihat dalam kajian ini menarik perhatian,” katanya.

“Walaupun terdapat batasan penyelidikan bukan rawak, nampaknya tidak mungkin keputusan ini dapat dijelaskan oleh perbezaan sistematik antara kumpulan yang tidak ada kaitan dengan jangkitan Covid-19.”

Bagaimanapun, satu kajian lain mendedahkan bahawa simptom dan kesan sampingan akibat jangkitan Covid-19 berbeza bagi setiap orang.

Ramai individu yang telah pulih daripada Covid-19 melaporkan bahawa mereka berasa tidak seperti diri sendiri – mengalami hilang ingatan jangka pendek, kekeliruan, ketidakupayaan dan kegagalan menumpukan perhatian – berbeza berbanding sebelum dijangkiti virus itu. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR