Tiada peserta baju hitam bersama Anwar, marah pembangkang langgar SOP

Kumpulan baju hitam yang berhimpun pada Sabtu tidak kelihatan bersama menyertai Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rakan-rakannya di Dataran Merdeka, ia selepas mereka marah kerana himpunan tersebut melanggar prosedur operasi standard (SOP).

Agenda Daily difahamkan kumpulan baju hitam enggan dikaitkan dengan Anwar dan pemimpin politik pembangkang yang mahu melanggar SOP tanpa menghiraukan penularan wabak Covid-19.

Menurut sumber, kumpulan baju hitam yang didalangi kartel baharu dalam PKR berhasrat untuk menggerakan penyokong sama pada Sabtu supaya turun bersama berhimpun pagi ini, ia bagaimanapun tidak berjaya selepas mereka kecewa kerana dikecam orang ramai yang tidak berpuas hati dengan tindakan mereka berkumpul pada Sabtu.

Selain dikecam, puluhan laporan polis juga dibuat terhadap kumpulan baju hitam yang berhimpun pada Sabtu lalu dan pihak berkuasa kini sedang mengesan dalang yang menganjurkan perhimpunan haram tersebut.

Untuk rekod, Kuala Lumpur dan Selangor merupakan dua negeri yang mencatatkan kes harian tertinggi Covid-19 dan kapasiti hospital di Lembah Klang juga berada pada tahap kritikal, ia memandangkan jumlah pesakit yang semakin bertambah.

Petugas barisan hadapan juga sudah mengalami keletihan dan kelesuan kerana pertambahan kes yang meningkat setiap hari.

Gerombolan pemimpin pembangkang berkumpul seawal 9 pagi di Dataran Merdeka tanpa menghiraukan SOP dengan tiada penjarakkan sosial dan duduk berhimpit-himpit antara satu sama lain.

Antara yang hadir, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama pengikutnya Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Presiden Amanah Mohamad Sabu, Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal dan Pengerusi Parti Pejuang Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kumpulan tersebut membawa sepanduk bersama yang mendesak peletakan jawatan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana tidak berpuas hati susulan penangguhan Sidang Khas Dewan Rakyat di Parlimen.

Bagaimanapun, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan rakan karibnya, Datuk Seri Najib Razak yang dikaitkan dengan pakatan bersama Anwar tidak menghadiri himpunan pagi ini.

Sebelum ini, Setiausaha Dewan Rakyat Nizam Mydin Bacha Mydin memaklumkan Ahli-Ahli Parlimen sidang khas yang sepatutnya bersambung esok akan ditangguhkan pada tarikh yang akan dimaklumkan, selari dengan cadangan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Noor Hisham Abdullah dan penilaian risiko Covid-19 oleh kementerian kesihatan.

Pada Khamis, Noor Hisham mengarahkan supaya bangunan Parlimen dikuarantin susulan pengesanan beberapa kes Covid-19 di lokaliti tersebut.

Langkah tersebut menimbulkan bantahan daripada MP pembangkang.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata penangguhan Sidang Khas Dewan Rakyat esok dibuat atas nasihat Noor Hisham selepas penilaian risiko berikutan peningkatan kes dikesan di Parlimen sejak Isnin lalu.

“Jika di tempat lain, apabila jumlah kes positif dikesan melebihi 40, kawasan itu sudah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD). Jadi inilah yang orang marah, seolah-olah kami ini ‘kayangan’ ada imuniti dan kekebalan.

“Sepatutnya persidangan tidak boleh dijalankan. Tetapi kebenaran khas diberikan dengan mengurangkan bilangan seramai 80 orang yang boleh berada dalam dewan serta memendekkan perbahasan bagi mengelakkan berlaku penularan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR