Johor berhak putuskan had umur minimum ADUN, hormat autonomi negeri

June 18, 2022 · Politik

Johor berhak memutuskan sama ada untuk menurunkan had umur minimum calon pilihan raya bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada 21 tahun kepada 18 tahun.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata autonomi negeri perlu dihormati terutama dalam perkara tertentu yang kerajaan Persekutuan tiada kuasa ke atasnya, lapor Bernama.

“Untuk negeri bersetuju atau tidak bersetuju (terhadap sesuatu) mereka masih mempunyai autonomi untuk membuat keputusan berdasarkan apa yang mereka mahu.

“Sekiranya Johor tidak akan meluluskan mana-mana undang-undang untuk membenarkan calon mereka bagi DUN dikurangkan kepada umur 18 tahun itu… adalah hak mereka,” katanya kepada pemberita pada Perhimpunan Agung Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) ke-15 di sini hari ini.

Khamis lepas, Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dilaporkan menjelaskan mengapa baginda belum memberi persetujuan mengenai pindaan Enakmen Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor (Pindaan) untuk menurunkan had umur minimum calon pilihan raya bagi kerusi DUN daripada 21 tahun kepada 18 tahun.

Pada pembukaan rasmi Penggal Persidangan Pertama DUN yang ke-15 di Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar, Johor, Sultan Ibrahim bertitah had umur minimum untuk menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor masih kekal 21 tahun.

Sultan Johor bertitah pada hemat baginda, cadangan menurunkan umur itu tidak selari dengan hala tuju kerajaan yang mahukan pemimpin berkualiti tinggi dan cukup ilmu pengetahuan namun baginda tetap menyokong hak mengundi diberi kepada individu berusia 18 tahun ke atas.

Pada 6 Jan lepas, DUN Johor meluluskan enakmen berkenaan untuk menurunkan had umur minimum calon pilihan raya bagi kerusi DUN daripada 21 tahun kepada 18 tahun.

Sementara itu, Wan Junaidi berkata di peringkat Persekutuan, umur minimum calon pilihan raya untuk Ahli Parlimen masih 18 tahun dan ini mungkin menimbulkan kekeliruan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terutama dalam pilihan raya serentak.

“Dalam pilihan raya serentak terdapat senarai calon untuk Parlimen dan DUN, jika anda mempunyai had umur yang berbeza maka kita bimbang wujud kekeliruan oleh petugas SPR yang tidak terlatih dalam mengendalikan pilihan raya.

“SPR perlu bekerja lebih masa untuk melatih pegawai mereka untuk membenarkan dua jenis had umur untuk calon bertanding terutama apabila pilihan raya dijalankan serentak,” katanya.

Berita berkaitan
Keputusan kes rasuah bekas Exco Johor ditangguh 7 Ogos
June 26, 2022· Isu semasa
PRU-15 segera supaya UMNO dapat tangani inflasi dengan cekap
June 26, 2022· Politik
Pengundi dihalang mengundi semasa PRN Johor dibenar cabar SPR
June 22, 2022· Isu semasa
Sultan Johor gesa kerajaan pusat beri peruntukan lebih besar
June 16, 2022· Isu semasa
Popular
Tarikh PRU-15, Utusan dedah tidak pernah ada perbincangan ‘Top 5’ UMNO
July 4, 2022
Pemilihan parti, akar umbi UMNO bimbang akan dikuasai pemimpin berjawatan
July 4, 2022
Ambillah kuda tua UMNO, kata Nur Jazlan label menteri PAS cap ayam
July 4, 2022
Selepas audit forensik undian Rafizi disahkan timbalan presiden PKR
July 4, 2022
Lagi Politik terkini
Selepas audit forensik undian Rafizi disahkan timbalan presiden PKR
4 jam lalu · Politik
Sultan Selangor nasihat pemimpin politik Melayu hentikan perbalahan
6 jam lalu · Politik
Zahid sepatutnya berundur, jadi perosak kestabilan negara: Wan Saiful
8 jam lalu · Politik
Tarikh PRU-15, Utusan dedah tidak pernah ada perbincangan ‘Top 5’ UMNO
9 jam lalu · Politik
Ambillah kuda tua UMNO, kata Nur Jazlan label menteri PAS cap ayam
10 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok