Tommy didakwa guna RM3.5 juta dana awam lantik peguam luar

October 22, 2022 · Isu semasa

Bekas Peguam Negara (AG) Tan Sri Tommy Thomas dilapor membelanjakan kira-kira RM3.5 juta wang awam untuk melantik peguam luar, termasuk bekas rakan kongsinya, bagi pihak Jabatan Peguam Negara (AGC), kata laporan pasukan petugas khas yang menyiasat bukunya yang didedahkan baru-baru ini.

Laporan itu juga menyatakan bahawa walaupun Tommy mempunyai hak untuk mendapatkan peguam luar bagi mewakili AGC, beliau mengetepikan Timbalan Pendakwa Raya (DPP) yang boleh menangani kes-kes di mahkamah..

Laporan itu menambah bahawa sepanjang tempoh perkhidmatannya beliau melantik 14 peguam luar, namun Tommy tidak memberikan alasan beliau bertindak demikian.

“Jumlah yang dibelanjakan untuk peguam luar ketika beliau berkhidmat sebagai AG adalah berjumlah RM3,534,892.20,” kata laporan itu sambil menambah bahawa semua tuntutan itu diluluskan oleh Tommy sebagai Pegawai Pengawal.

“Walaupun Tommy mematuhi peraturan kerajaan dalam pelantikan peguam luar, persoalan keperluan untuk berbuat demikian tidak pernah dijawab,” kata laporan itu.

Satu daripada tindakan sedemikian ialah pelantikan bekas rakan kongsinya Ganesan Nethi ke dalam kes Goldman Sachs, di mana pasukan petugas khas berpandangan bahawa terdapat konflik kepentingan.

Laporan itu menyatakan bahawa Tommy melantik Ganesan untuk kes Goldman Sachs atas kepakarannya, tetapi butiran mengenai pelantikan dan pembayaran, jika sama sekali, memerlukan siasatan, kerana Ganesan didakwa mungkin mendapat manfaat melalui “ganjaran tidak ketara”.

“Pasukan petugas khas, tidak dapat mengesahkan bahawa pelantikan Ganesan, bekas rakan kongsi Tommy, dibuat secara telus,” kata laporan itu.

Pasukan petugas khas itu kemudian mencadangkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pelantikan Ganesan untuk melihat sama ada terdapat konflik kepentingan.

Satu lagi kes ialah pelantikan Raj Navaratnam dan Lim Cheng Bock dalam kes Suria Strategic Energy Resources Sdn Bhd (SSER).

“Tommy hanya menyebut bahawa pelantikan peguam luar dalam kes SSER adalah kerana Raj Navaratnam adalah pakar timbang tara dan pertikaian antarabangsa, manakala Lim Cheng Bock ialah peguam komersial yang mempunyai pengalaman dan kepakaran yang luas,” kata laporan itu.

Pasukan petugas khas itu juga berkata bahawa bekas AG berkenaan telah melampaui kuasanya dalam cabaran undang-undang Malaysia terhadap peraturan diskriminasi Kesatuan Eropah dalam kes minyak sawit Malaysia.

Laporan itu berkata AG ketika itu telah mengetepikan kementerian yang bertanggungjawab terhadap industri sawit dan gagal mengambil kira nasihat daripada penjawat awamnya.

“….Tommy memutuskan bersedia untuk kes EU (Kesatuan Eropah) secara berbeza. Pada asasnya, dengan sedikit atau tiada input daripada kementerian dan badan berkanunnya,” dakwa laporan pasukan petugas khas itu.

Tommy didakwa telah melantik lima peguam dari Majlis Peguam Malaysia yang tidak mempunyai sebarang pengalaman dalam menangani sama ada undang-undang EU atau bertindak melakukan cabaran undang-undang kepada WTO (Pertubuhan Perdagangan Dunia). Kelima-lima mereka juga tidak terlibat dalam sebarang proses perundingan di bawah EU.

Dengan berbuat demikian, Tommy sama ada mengetepikan atau menolak, firma peguam di Brussels, Belgium, yang telah dilantik oleh kementerian.

Beliau seterusnya melantik Peguam Diraja Toby Landau untuk kes itu, walaupun menyatakan sebelum ini bahawa “kos yang terlalu tinggi untuk tuntutan peguam asing adalah faktor yang relevan”.

Tommy mempertahankan pelantikannya terhadap lima peguam tempatan terhadap firma asing yang dilantik oleh kementerian dengan berkata “seseorang tidak yakin dengan kesetiaan mereka kepada tujuan negara”.

Landau, menurut laporan pasukan petugas khas, tidak mempunyai rekod prestasi mengendalikan penyelesaian pertikaian perdagangan di WTO.

“Semua peguam luar yang dilantik oleh Tommy berhenti bertindak untuk Malaysia sebaik sahaja beliau meletak jawatan sebagai AG dan yuran yang ditanggung untuk mengupah mereka adalah pembaziran dana awam, terutama kerana kerja atau pendapat itu nampaknya tidak berguna dalam penyerahan kes Malaysia kepada WTO,” kata laporan itu.

Pasukan petugas khas itu dipengerusikan oleh penasihat undang-undang Sarawak Datuk Seri Fong Joo Chung, dan mempunyai tujuh anggota lain dilantik atas kepakaran mereka dalam pelbagai bidang.

Laporan itu dinyahklasifikasikan oleh kerajaan dan diterbitkan semalam (21 Oktober 2022) di laman web Bahagian Hal Ehwal Undang-undang Jabatan Perdana Menteri.

Diterbitkan tahun lalu, buku Tommy “My Story: Justice In The Wilderness” dikritik pelbagai pihak termasuk AGC dan beberapa ahli politik kerana didakwa mengandungi unsur hasutan, penghinaan dan fitnah.

Berita berkaitan
41 akaun Aman Palestin dibeku SPRM, siasatan sedang berjalan
November 23, 2023· Isu semasa
Kami ada bukti broker ‘Datuk Botak’ beli MP Bersatu, kata Wan Ahmad Fayhsal
November 15, 2023· Politik
SPRM lapor polis video TikTok didakwa buat fitnah
November 15, 2023· Politik
Empat anggota polis didakwa terima rasuah daripada seorang wanita
November 8, 2023· Isu semasa
Popular
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
December 1, 2023
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023
Usul pindah RM21 bilion kepada Kumpulan Wang Pembangunan diluluskan
November 30, 2023
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
November 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
4 jam lalu · Isu semasa
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
4 jam lalu · Isu semasa
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
4 jam lalu · Isu semasa
SPR jangka 70 peratusan keluar pengundi pada PRK Kemaman esok
4 jam lalu · Isu semasa
Usul pindah RM21 bilion kepada Kumpulan Wang Pembangunan diluluskan
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Litar lumba projek terbengkalai BN, bukan projek Sanusi
9 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah PAS Gong Limau
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok