Tugas berat PM baharu Britain

October 25, 2022 · Dunia

Rishi Sunak yang mencipta sejarah – yang berusia 42 tahun sebagai Perdana Menteri termuda Britain dalam lebih dua abad, serta yang pertama daripada etnik Asia – berdepan tugas berat untuk membawa United Kingrom (UK) menangani cabaran ekonomi.

Antaranya adalah tugas yang beliau anggap sebagai “cabaran ekonomi yang mendalam” dan dalam usaha untuk memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) yang mesti diadakan dua tahun daripada sekarang, walaupun pada hakikatnya Parti Konservatif yang memerintahnya mengekori parti Buruh dengan angka dua kali ganda.

Pasaran kewangan, yang bimbang dengan rancangan pemotongan cukai melulu yang membawa kejatuhan pantas kerajaan Liz Truss, membuat andaian meyakinkan setelah Sunak berkuasa.

Tidak seperti Truss yang meletak jawatan setelah hanya 45 hari bertugas kerana kurang pengetahuan tentang institusi kewangan, kebangkitan politik Sunak yang mendadak – hanya tujuh tahun setelah memasuki Parlimen dan menjadi perdana menteri – sebahagian besarnya disebabkan kerjayanya sebagai jurubank pelaburan sebelum menyertai politik, dan tugasnya sebagai Menteri Kewangan Britain selama sekatan pandemik Covid-19.

Pengenalan skim cuti kerja Sunak – ketika itu sebahagian besarnya tidak diketahui di Britain – dalam usaha untuk mencegah pengangguran beramai-ramai semasa pelbagai penutupan berkaitan Covid-19, dan pengenalan skim perintis berikutnya untuk menggalakkan pengguna Britain berbelanja lebih dan mengurangkan kemelesetan yang menjulang, telah meningkatkan reputasinya dalam hal ekonomi dan kewangan.

Bagaimanapun, seperti yang diketahui oleh perdana menteri baharu itu, kredibiliti peribadinya dalam hal kewangan mungkin meyakinkan pasaran kewangan global tetapi tidak dapat menggantikan kerja keras yang mesti dilakukan untuk memperbetul kesulitan ekonomi Britain.

Satu ‘lubang besar’ dalam kewangan awam bernilai dianggarkan £35 bilion mesti ditutup dengan segera, dan ini bermakna beberapa pemotongan perbelanjaan yang sangat ketara.

Inflasi yang berleluasa telah mencetuskan gelombang tuntutan gaji dan mogok, ramai rakyat Britain takut dengan musim sejuk kerana peningkatan tenaga dan kos sara hidup, dan negara sedang menghadapi kemelesetan.

Pada masa yang sama, sistem kesihatan negeri berada pada hadnya, yang ditunjukkan dalam masa menunggu berbulan-bulan dan bilik kecemasan hospital yang terbeban.

Ini bukan persekitaran yang mudah untuk meneruskan kenaikan cukai dan pemotongan perbelanjaan yang tidak popular, yang kini perlu dilakukan oleh Sunak.

Perdana Menteri Britain yang baharu itu juga tidak mempunyai pengalaman dalam mengendalikan hal ehwal dasar luar dan keselamatan, bukannya aset dengan perang ganas yang kini berterusan di Ukraine.

Bagaimanapun, Sunak mempunyai masa untuk meningkatkan lagi populariti bagi memperoleh sepenggal lagi untuk parti Konservatif terus berkuasa di Britain. – Agensi

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Terbukti sudah, demi kuasa dan kemaruk nak jadi PM prinsip pun dicampak 
21 jam lalu· Politik
Lantik Zahid jadi TPM pengkhianatan terbesar Anwar dan PH kepada rakyat
December 2, 2022· Politik
Anwar tangguh umum barisan Kabinet, isu lantikan Zahid buat kepala pening?
December 1, 2022· Politik
Bawa usul percaya bermakna PM belum ada kepercayaan majoriti MP
December 1, 2022· Politik
Popular
Gempa bumi 6.4 magnitud gegar Jawa Barat petang tadi
December 3, 2022
Junta Myanmar sudah tahan 10,000 orang sejak 14 bulan rampasan kuasa
April 1, 2022
Piala Dunia: Jepun cipta kejutan, malukan juala empat kali Jerman
November 23, 2022
Pemerintah Dubai diarah bayar nafkah bekas isteri, anak £550 juta
December 22, 2021
Lagi Dunia terkini
Gempa bumi 6.4 magnitud gegar Jawa Barat petang tadi
9 jam lalu · Dunia
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022 · Dunia
Piala Dunia: Jepun cipta kejutan, malukan juala empat kali Jerman
November 23, 2022 · Dunia
Korban gempa bumi di Jawa barat meningkat kepada 268 orang
November 22, 2022 · Dunia
Qatar tuan rumah pertama Piala Dunia kalah aksi pembukaan
November 21, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Jangan berkira duit balik mengundi demi bangsa dan agama
December 3, 2022
[VIDEO] Ucapan Sanusi di PRK Padang Serai
December 3, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok