Menteri letak jawatan, hubungan sulit dengan wanita muda terbongkar

Kerajaan Norway mengumumkan pada Sabtu (9 April) bahawa Menteri Pertahanan Odd Roger Enoksen meletak jawatan berikutan pendedahan bahawa dia mempunyai hubungan sulit selama bertahun-tahun dengan seorang wanita yang jauh lebih muda.

“Ia adalah keputusan yang perlu, selepas apa yang telah timbul dalam perkara ini,” Perdana Menteri Jonas Gahr Store memberitahu sidang media sambil mengesahkan bahawa beliau telah menerima peletakan jawatan Enoksen.

“Saya telah membuat beberapa pilihan dan penghakiman yang tidak baik, dan akan memberikan permohonan maaf tanpa syarat atas fakta bahawa tindakan saya telah menyusahkan orang lain,” kata Enoksen kepada agensi berita NTB.

Enoksen dikatakan memulakan hubungan sulit itu pada 2005 ketika pasangannya masih pelajar sekolah menengah berusia 18 tahun, menurut harian VG.

Kelasnya mengadakan lawatan sekolah ke Parlimen Norway di ibu negara Oslo dan bertemu ahli politik Parti Pusat, yang ketika itu berusia 50 tahun.

Selepas lawatan itu, gadis terbabit dan Enoksen memulakan hubungan yang sangat rapat dan seksual, tulis VG.

Wanita itu, kini dalam lingkungan 30-an, mendedahkan hubungan mereka kepada akhbar itu, berkata dia berasa terkejut dengan Enoksen kerana minatnya dalam politik dan “menggunakan kuasa dan kedudukannya untuk mendapatkan apa yang dia mahukan”.

Menurut wanita itu, mereka bertemu sekurang-kurangnya 12 kali di pejabat Enoksen antara lewat 2006 dan 2007 semasa beliau menjadi menteri tenaga, dengan beberapa pertemuan melibatkan “perbuatan seksual”.

Walaupun Enoksen mengesahkan kepada VG bahawa wanita itu melawatnya di pejabat dan berkata mungkin terdapat beberapa cakap-cakap tentang sifat lucah, dia menafikan terdapat sebarang aspek hubungan fizikal.

Dia sebaliknya mendakwa mereka tidak menjadi intim sehingga selepas dia meninggalkan kerajaan pada 2007, dan menegaskan bahawa hubungan itu bukanlah “di mana beliau berada dalam kedudukan berkuasa ke atasnya”.

Store memberitahu pemberita bahawa Enoksen tidak memberitahunya tentang urusan itu sebelum beliau dilantik sebagai menteri pertahanan berikutan pilihan raya umum tahun lepas, sambil menambah maklumat itu akan membawa kepada “kesimpulan yang berbeza”.

Store menambah bahawa dia akan mencari menteri pertahanan baharu secepat mungkin. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR