Kes Covid-19 selepas Aidilfitri ketara dalam 25 hari akan datang

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia (Kemkes) mengunjurkan bahawa corak peningkatan kes positif Covid-19 di Indonesia selepas perayaan Aidilfitri lalu akan dapat dilihat dalam tempoh 20 hingga 25 hari akan datang.

“Kini hanya seminggu selepas cuti. Kami akan menunggu 20 hingga 25 hari akan datang untuk melihat perkembangan kes atau corak peningkatan kes sama seperti cuti Krismas dan Aidilfitri tahun sebelumnya,” kata Menteri Kesihatan, Budi Gunadi Sadikin.

Beliau menyatakan bahawa situasi kes positif Covid-19 telah menurun dan kerajaan, setakat ini, telah mencapai fasa pemantauan rapi.

Kemkes katanya, sedang melakukan pemantauan rapi memandangkan varian baharu mungkin muncul ketika peningkatan jumlah kes positif.

“Sesetengah negara yang mengalami peningkatan kes seperti Taiwan dan Amerika Syarikat, mempunyai varian Omicron BA.2, yang turut menular secara meluas di Indonesia,” katanya.

Sadikin menyatakan bahawa di negara lain, seperti United Kingdom (UK) dan India, varian BA.2 sudah mendominasi. Bagaimanapun, jumlah kes tidak meningkat dengan pesat seperti di Indonesia.

“Sebuah negara di Afrika Selatan mengalami sedikit peningkatan, dan terdapat varian baharu BA.4 dan BA.5, tetapi memandangkan peningkatan masih kecil dan jumlahnya tidak besar, kami terus memantau dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia berhubung varian baharu ini,” katanya.

Sadikin berkata kementeriannya turut memantau perkembangan kes Covid-19 selepas Aidilfitri 2022. Berdasarkan pemantauan selepas cuti panjang, kenaikan akan mula berlaku dalam tempoh dari 27 hingga 34 hari selepas cuti.

Menurut laporan Pasukan Petugas Pengendalian Covid-19, Sekatan Mobiliti Komuniti Jawa-Bali (PPKM), yang berkuat kuasa tiga minggu lalu, menunjukkan tiada kawasan dengan Tahap 4 PPKM sedang dikuatkuasakan.

Terdapat hanya dua daerah dan bandar pada Tahap 3, kira-kira 97 daerah dan bandar dengan Tahap 2, dan 29 daerah dan bandar diletakkan pada Tahap 1.

PPKM di luar Jawa-Bali yang berkuat kuasa dua minggu lalu menunjukkan jumlah wilayah pada Tahap 1 meningkat daripada 84 sebelum ini kepada 131 wilayah. Sementara itu, bilangan wilayah PPKM Tahap 2 menurun iaitu daripada 259 kepada 216 wilayah. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR