Dua dekad keganasan senjata api bawa maut di sekolah Amerika

May 25, 2022 · Dunia

Keluarga yang kecewa berkumpul di pusat sivik tempatan dan beralih ke media sosial, membuat rayuan terdesak bagi membantu mencari kanak-kanak yang hilang ketika angka kematian dalam kejadian tembakan di sebuah sekolah rendah Texas pada 24 Mei 2022 meningkat kepada sekurang-kurangnya 19 murid.

Remaja bersenjata itu turut membunuh dua individu dewasa ketika menyerbu masuk ke dalam kelas di Sekolah Rendah Robb di bandar Uvalde, Texas, Amerika Syarikat (AS).

Menjelang malam, nama mereka yang terbunuh ketika serangan pada Selasa mula muncul. Seorang lelaki di pusat sivik menangis teresak-esak dan menerusi telefonnya dia berkata: “Dia sudah tiada”.

Kejadian semalam adalah rentetan keganasan yang berlaku di beberapa sekolah di AS sejak dua dekad lalu. Berikut adalah pembunuhan dalam kelas yang berlaku di AS dalam tempoh dua dekad yang lalu.

Sekolah Tinggi Columbine (1999)

Dua remaja dari Columbine, Colorado, berbekalkan pelbagai jenis senjata api dan bom buatan sendiri, mengamuk di sekolah menengah tempatan mereka.

Dua belas pelajar dan seorang guru terbunuh dalam kejadian pada 20 April, manakala 24 lagi cedera.

Columbine, yang namanya telah menjadi sinonim dengan tembakan di sekolah, adalah salah satu yang pertamakejadian tembakan sedemikian di AS.

Institut Politeknik Virginia (Virginia Tech 2007)

Seorang pelajar Korea Selatan di Institut Politeknik Virginia melepaskan tembakan ke arah kampus Blacksburg, Virginia, membunuh 32 pelajar dan profesor sebelum membunuh diri.

Tiga puluh tiga yang lain cedera.

Lelaki bersenjata itu nampaknya mengidolakan penembak Columbine, merujuk kepada mereka sebagai terbunuh dalam video, sebahagian daripada manifesto penuh kebencian yang dihantarnya kepada polis semasa penembakan itu.

Sekolah Rendah Sandy Hook (2012)

Seorang pemuda berusia 20 tahun yang mempunyai sejarah kesihatan mental membunuh ibunya di Newtown, Connecticut, pada 14 Disember sebelum memasuki Sekolah Rendah Sandy Hook.

Dua puluh kanak-kanak, berusia enam dan tujuh tahun, ditembak mati, serta enam orang dewasa. Penembak kemudian membunuh diri.

Ibu bapa mangsa Sandy Hook telah mengetuai banyak kempen untuk memperketatkan undang-undang kawalan senjata api, tetapi usaha mereka sebahagian besarnya gagal.

Beberapa ahli teori konspirasi menegaskan pembunuhan beramai-ramai itu adalah tipu daya kerajaan, mendakwa penembakan itu melibatkan “pelakon” dalam komplot untuk memburukkan lobi senjata api.

Sekolah Tinggi Marjory Stoneman Douglas (2018)

Pada 14 Februari, seorang bekas pelajar berusia 19 tahun di Marjory Stoneman Douglas High School yang dibuang kerja atas sebab disiplin kembali ke sekolah Parkland, Florida dan melepaskan tembakan.

Dia membunuh 14 pelajar dan tiga kakitangan dewasa.

Pelajar Stoneman Douglas telah menjadi penentang keganasan senjata api di bawah sepanduk “March for Our Lives”, melobi untuk undang-undang kawalan senjata yang lebih ketat dan menganjurkan protes dan perhimpunan.

Kempen mereka telah dilancarkan di media sosial, menggerakkan ratusan ribu anak muda Amerika.

Sekolah Tinggi Santa Fe (2018)

Sepuluh individu, termasuk lapan pelajar terbunuh apabila pelajar berusia 17 tahun bersenjatakan senapang patah dan revolver melepaskan tembakan ke arah rakan sekelasnya di luar bandar Santa Fe, Texas.

Kelas baru sahaja bermula pada pagi 18 Mei apabila tembakan bermula.

Berikutan tragedi itu, Gabenor Texas Greg Abbott mengemukakan 40 cadangan, terutamanya tertumpu kepada keselamatan bersenjata di sekolah dan meningkatkan pemeriksaan kesihatan mental untuk mengenal pasti kanak-kanak yang bermasalah.

Pemilikan senjata api boleh menjadi satu kebanggaan bagi kebanyakan orang Texas, malah beberapa pelajar Sekolah Menengah Santa Fe bersuara menentang mengaitkan penembakan dengan keperluan untuk kawalan senjata yang lebih baik. – Agensi

Berita berkaitan
Jangkitan HFMD di Johor meningkat sebanyak 5,234 kes
June 6, 2022· Isu semasa
Rayuan Rosmah ditolak, keputusan kes rasuah solar ditetapkan 7 Julai
May 27, 2022· Isu semasa
Tembakan, letupan bom di sempadan Thai kedengaran sehingga ke Tumpat
May 26, 2022· Isu semasa
Jangan sembunyikan kes buli
May 14, 2022· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
14 jam lalu · Dunia
Gempa bumi sederhana dikesan di Laut Maluku Utara
20 jam lalu · Dunia
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
July 2, 2022 · Dunia
Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian
July 2, 2022 · Dunia
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
July 2, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok