PH melampau terhadap Islam, haram bekerjasama dengan musuh: Hadi

June 19, 2021 · Politik

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini melabelkan Pakatan Harapan (PH) sebagai gabungan yang melampau terhadap Islam dan beliau mengingatkan adalah haram bagi umat Islam untuk bersama dengan musuh agama.

“Hanya beberapa hari kerajaan PH berkuasa, sudah terserlah sikap mereka yang melampau terhadap Islam dan kepimpinannya, sedangkan ia suatu perkara yang wajib dipertahankan dengan perintah Allah SWT,” kata Hadi dalam ‘Minda Presiden PAS’ di Facebook beliau hari ini.

Beliau mengingatkan mengenai bahaya kepada umat Islam dan negara apabila terdapat dalam kalangan mereka yang sedia bersekongkol dengan sesiapa sahaja, termasuklah musuh agama, umat dan negara sehingga sanggup bersama dengan golongan yang nyata bersikap ekstrem terhadap Islam, umat dan raja.

“Cukuplah perkara besar ini menjadi pengajaran. Jangan ditipu untuk kali kedua laksana disengat daripada lubang yang sama, dan haram bersama dengan musuh agama dan umat, sama ada yang nyata mahupun yang tersembunyi,” katanya yang turut memetik beberapa hadis Rasulullah SAW yang memberi peringatan berkaitan perkara itu.

Katanya, semua hadis Rasulullah SAW adalah suatu kebijaksanaan yang berterusan sepanjang zaman yang mengingatkan golongan beriman supaya bersikap bijak, jangan mudah lupa sehingga boleh ditipu berulang kali.

Hadi yang juga Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf Menteri juga berkata perebutan jawatan Perdana Menteri dalam kerajaan PH sebelum ini menunjukkan individu berkenaan mempunyai sifat yang diharamkan.

“Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu telah memberikan kemenangan kepada PH, kerana ramai tertarik dengan janji yang diucapkan dan ditulis, termasuklah janji yang mustahil dilaksanakan dalam masa yang singkat.

“Bahkan ada juga janji yang dikatakan boleh ditunaikan dalam tempoh yang pendek dalam sehari semalam. Adapun yang tersurat dalam manifesto, masih boleh dibaca semula.

“Apabila tindakan mereka ketika menjadi kerajaan dipersoalkan, semuanya dituding kepada kerajaan yang terdahulu. Apa yang dibisingkan oleh mereka ialah perebutan jawatan Perdana Menteri yang menunjukkan perangai bernafsu yang rakus, sifat yang diharamkan oleh Rasulullah SAW,” katanya memetik hadis riwayat Muslim.

Sehubungan itu beliau mengingatkan generasi muda supaya tidak mudah terpengaruh dengan media tanpa sempadan yang akan membawa penyesalan di dunia dan akhirat yang sudah tidak berguna lagi penyesalannya.

Katanya, PAS menerima kewujudan masyarakat majmuk yang menyedari kedudukan mereka sebenar, bahkan boleh bekerjasama dengan baik berkonsepkan adil terhadap semua dan diberikan hak beragama tanpa sebarang paksaan.

Hadi berkata, apa yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan adalah konsep yang boleh menghadapi perubahan secara positif, bahkan sudah berlaku beberapa peruabahan pada hari ini.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Bawa usul percaya bermakna PM belum ada kepercayaan majoriti MP
December 1, 2022· Politik
Sedia ke Bukit Aman jika disiasat, kata Hadi
November 29, 2022· Politik
Dulu bukan main menentang rasuah, kini bergabung dengan perasuah: Hadi
November 29, 2022· Politik
‘Kekal tenang’, pesan Abdul Hadi
November 24, 2022· Politik
Popular
Anwar tangguh umum barisan Kabinet, isu lantikan Zahid buat kepala pening?
December 1, 2022
Tiada wakil UMNO dan DAP di Kementerian Kewangan, dedah NST
December 2, 2022
MB Pahang pun sudah jadi macam Zahid, kuat menipu sekarang: Saifuddin
December 2, 2022
Masih mahu kekalkan Zahid sebagai Presiden, UMNO akan berdepan penolakan total
December 2, 2022
Lagi Politik terkini
Hormati pengantin baharu, calon BN bakal beri laluan kepada PH di Padang Serai
3 jam lalu · Politik
Perikatan ada kelebihan selepas BN, PH ketepikan prinsip masing-masing
3 jam lalu · Politik
MB Pahang pun sudah jadi macam Zahid, kuat menipu sekarang: Saifuddin
8 jam lalu · Politik
Masih mahu kekalkan Zahid sebagai Presiden, UMNO akan berdepan penolakan total
8 jam lalu · Politik
Tiada wakil UMNO dan DAP di Kementerian Kewangan, dedah NST
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
17 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok