Syarikat penerbangan AS beri amaran krisis, malapetaka akibat C-Band 5G

Ketua eksekutif syarikat penerbangan penumpang dan kargo utama Amerika Syarikat (AS) memberi amaran berhubung krisis dan ‘malapetaka’ yang akan bermula kurang daripada 36 jam, tatkala AT&T dan Verizon bersedia untuk melaksanakan perkhidmatan 5G baharu.

Syarikat penerbangan itu memberi amaran perkhidmatan C-Band 5G baharu yang akan bermula pada Rabu boleh menyebabkan sejumlah besar pesawat berbadan lebar tidak dapat digunakan, ‘berpotensi menyebabkan puluhan ribu rakyat Amerika terkandas di luar negara’ dan menyebabkan ‘krisis penerbangan.

“Melainkan hab utama kami dibenarkan untuk terbang, sebahagian besar penerbangan melibatkan orang awam pada dasarnya akan dibatalkan,” tulis Ketua Eksekutif American Airlines; Delta Air Lines; United Airlines; Southwest Airlines dan lain-lain, dalam surat yang pertama kali dilaporkan oleh Reuters.

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) telah memberi amaran bahawa potensi gangguan boleh menjejaskan instrumen pesawat yang sensitif seperti altimeter dan dengan ketara menghalang operasi penglihatan tahap rendah.

“Ini bermakna pada hari seperti semalam, lebih 1,100 penerbangan dan 100,000 penumpang akan terlibat dalam pembatalan, lencongan atau kelewatan,” surat itu memberi amaran.

Lewat Isnin, syarikat penerbangan sedang mempertimbangkan sama ada untuk mula membatalkan beberapa penerbangan antarabangsa yang dijadualkan tiba di AS pada Rabu.

“Dengan sekatan yang dicadangkan di lapangan terbang terpilih, industri pengangkutan sedang bersedia menghadapi beberapa gangguan perkhidmatan. Kami optimis bahawa kami boleh bekerja merentas industri dan dengan kerajaan untuk memuktamadkan penyelesaian yang selamat dan mengurangkan sebanyak mungkin impak terhadap jadual penerbangan,” kata pembuat pesawat Boeing pada Isnin.

“Tindakan adalah segera,” kata syarikat penerbangan itu menambah, surat itu juga ditandatangani oleh UPS Airlines, Alaska Air, Atlas Air , JetBlue Airways dan FedEx Express.

“Sejujurnya, perdagangan akan terhenti.”

Surat itu dihantar kepada Pengarah Majlis Ekonomi Negara White Hpuse, Brian Deese, Setiausaha Pengangkutan Pete Buttigieg, Pentadbir FAA Steve Dickson dan Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC), Jessica Rosenworcel.

AT&T dan Verizon, yang memenangi hampir semua spektrum C-Band dalam lelongan AS$80 bilion tahun lalu pada 3 Januari bersetuju untuk menyediakan zon penampan di kira-kira 50 lapangan terbang bagi mengurangkan risiko gangguan dan mengambil langkah lain untuk mengurangkan kemungkinan gangguan selama enam bulan.

Mereka juga bersetuju untuk menangguhkan penempatan selama dua minggu sehingga Rabu, mengelak kebuntuan keselamatan penerbangan buat sementara waktu, selepas sebelum ini menangguhkan perkhidmatan selama 30 hari.

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat penerbangan utama dan Ketua Eksekutif Boeing Dave Calhoun berbincang panjang lebar dengan Buttigieg dan Dickson pada Ahad untuk memberi amaran berhubung krisis yang semakin hampir, kata pegawai kepada Reuters.

Syarikat penerbangan itu meminta “agar 5G dilaksanakan di mana-mana di negara ini kecuali dalam anggaran 2 batu (3.2km) dari landasan lapangan terbang” di beberapa lapangan terbang utama.

“Campur tangan segera diperlukan untuk mengelakkan gangguan operasi yang ketara kepada penumpang udara, penghantar, rantaian bekalan dan penghantaran bekalan perubatan yang diperlukan,” kata mereka.

Syarikat penerbangan itu menambah bahawa sekatan penerbangan tidak akan terhad kepada cuaca buruk.

“Pelbagai sistem keselamatan moden pada pesawat akan dianggap tidak boleh digunakan, menyebabkan masalah yang jauh lebih besar daripada apa yang kami ketahui.

“Pengeluar kapal terbang telah memaklumkan kepada kami bahawa terdapat sebahagian besar armada operasi yang mungkin tidak dapat terbang selama-lamanya.”

Satu perkara yang membimbangkan ialah sama ada pesawat Boeing 777 tidak akan dapat mendarat di beberapa lapangan terbang utama AS selepas perkhidmatan 5G dimulakan, kata pegawai syarikat penerbangan kepada Reuters.

Syarikat penerbangan menggesa tindakan untuk memastikan “5G digunakan, kecuali apabila menara terlalu dekat dengan landasan lapangan terbang sehingga FAA dapat menentukan cara ia boleh dicapai dengan selamat tanpa gangguan”.

FAA berkata pada Ahad ia telah membersihkan anggaran 45 peratus daripada armada kapal terbang komersial AS untuk melakukan pendaratan penglihatan rendah di banyak lapangan terbang di mana 5G C-band akan digunakan dan mereka menjangkakan untuk mengeluarkan lebih banyak kelulusan sebelum Rabu. Syarikat penerbangan itu menyatakan pada hari Isnin bahawa senarai itu tidak termasuk banyak lapangan terbang besar. – Reuters

BERITA BERKAIT
POPULAR