Sri Lanka bankrap

July 5, 2022 · Dunia

Sri Lanka telah muflis dan kesakitan teruk akibat krisis ekonominya yang tidak pernah berlaku sebelum ini akan berlarutan sehingga sekurang-kurangnya akhir tahun depan, kata Perdana Menteri Ranil Wickremesinghe kepada Parlimen hari ini.

Kira-kira 22 juta penduduk negara kepulauan itu telah mengalami inflasi yang melambung tinggi dan pemotongan bekalan elektrik yang berpanjangan selepas kerajaan kehabisan mata wang asing untuk mengimport barangan penting.

Wickremesinghe berkata negara yang dahulunya makmur itu akan mengalami kemelesetan yang teruk tahun ini dan kekurangan makanan, bahan api dan ubat-ubatan akan berterusan.

“Kami juga perlu menghadapi kesukaran pada 2023. Ini adalah kebenaran. Ini adalah realiti,” katanya.

Beliau berkata rundingan penyelamatan berterusan Sri Lanka dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) bergantung pada memuktamadkan pelan penstrukturan semula hutang dengan pemiutang menjelang Ogos.

“Kami kini mengambil bahagian dalam rundingan sebagai negara bankrap,” kata Wickremesinghe.

“Disebabkan keadaan negara muflis, kami perlu mengemukakan pelan kemampanan hutang kepada mereka secara berasingan. Hanya apabila (IMF) berpuas hati dengan rancangan itu barulah kami boleh mencapai persetujuan.”

IMF minggu lalu berkata lebih banyak tugas diperlukan untuk meluruskan semula sistem kewangan negara dengan betul dan membaiki defisit fiskalnya sebelum perjanjian boleh dibuat mengenai pengaturan pembiayaan untuk menangani krisis imbangan pembayarannya.

Ia juga telah memberitahu pihak berkuasa untuk melakukan lebih banyak lagi usaha untuk memerangi rasuah dan menamatkan subsidi tenaga yang tinggi yang telah lama menjejaskan belanjawan kerajaan.

Hampir keseluruhan Sri Lanka tanpa petrol dan kerajaan telah menghentikan perkhidmatan awam yang tidak penting dalam usaha untuk menjimatkan bahan api.

Terdapat pergaduhan di luar beberapa stesen minyak yang masih menjual bahan api, dengan puluhan ribu berbaris untuk peluang tipis mendapatkan bekalan terhad dan tiada stok baharu dijangka sekurang-kurangnya untuk dua minggu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan kira-kira 80 peratus penduduk terpaksa melangkau jadual makan untuk menghadapi kekurangan makanan dan kenaikan harga.

Wickremesinghe berkata, IMF menjangkakan ekonomi Sri Lanka menyusut tujuh peratus tahun ini, lebih teruk daripada ramalan buruk yang dikeluarkan oleh bank pusat negara itu.

Beliau berkata inflasi boleh meningkat melebihi 60 peratus, dan susut nilai mata wang yang pesat sejak beberapa bulan lalu telah melenyapkan separuh daripada nilai simpanan.

“Fikirkan bagaimana keadaan ini memberi kesan kepada warga emas kita. Kemiskinan merebak dalam kalangan mereka semua,” kata perdana menteri berusia 73 tahun itu.

“Nilai wang yang mereka terima telah berkurangan sebanyak 50 peratus. Kuasa beli mereka juga berkurangan sebanyak 50 peratus.” – AFP

Berita berkaitan
Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding dolar
August 17, 2022· Isu semasa
Pasukan khas tangani inflasi beri kesan positif: Mustapa
August 14, 2022· Isu semasa
Subsidi bersasar dilaksana apabila keadaan ekonomi mengizinkan: Zafrul
August 9, 2022· Isu semasa
MOF pantau kesan kenaikkan OPR terhadap peminjam
August 8, 2022· Isu semasa
Popular
Budak tiga tahun disembunyikan dalam peti sejuk beku selamat
August 15, 2022
Russia tak perlu guna senjata nuklear ke atas Ukraine
August 16, 2022
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan
August 15, 2022
Lagi Dunia terkini
Serangan bom, pembakaran di 17 tempat gegar Selatan Thailand
August 17, 2022 · Dunia
Russia tak perlu guna senjata nuklear ke atas Ukraine
August 16, 2022 · Dunia
AS tunjuk kuat, uji peluru berpandu balistik Minuteman III
August 16, 2022 · Dunia
MH17: Mahkamah Belanda buat keputusan 17 November
August 15, 2022 · Dunia
Trafik penumpang SIA cecah 2 juta kali pertama sejak wabak Covid
August 15, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok