Sri Lanka bankrap

July 5, 2022 · Dunia

Sri Lanka telah muflis dan kesakitan teruk akibat krisis ekonominya yang tidak pernah berlaku sebelum ini akan berlarutan sehingga sekurang-kurangnya akhir tahun depan, kata Perdana Menteri Ranil Wickremesinghe kepada Parlimen hari ini.

Kira-kira 22 juta penduduk negara kepulauan itu telah mengalami inflasi yang melambung tinggi dan pemotongan bekalan elektrik yang berpanjangan selepas kerajaan kehabisan mata wang asing untuk mengimport barangan penting.

Wickremesinghe berkata negara yang dahulunya makmur itu akan mengalami kemelesetan yang teruk tahun ini dan kekurangan makanan, bahan api dan ubat-ubatan akan berterusan.

“Kami juga perlu menghadapi kesukaran pada 2023. Ini adalah kebenaran. Ini adalah realiti,” katanya.

Beliau berkata rundingan penyelamatan berterusan Sri Lanka dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) bergantung pada memuktamadkan pelan penstrukturan semula hutang dengan pemiutang menjelang Ogos.

“Kami kini mengambil bahagian dalam rundingan sebagai negara bankrap,” kata Wickremesinghe.

“Disebabkan keadaan negara muflis, kami perlu mengemukakan pelan kemampanan hutang kepada mereka secara berasingan. Hanya apabila (IMF) berpuas hati dengan rancangan itu barulah kami boleh mencapai persetujuan.”

IMF minggu lalu berkata lebih banyak tugas diperlukan untuk meluruskan semula sistem kewangan negara dengan betul dan membaiki defisit fiskalnya sebelum perjanjian boleh dibuat mengenai pengaturan pembiayaan untuk menangani krisis imbangan pembayarannya.

Ia juga telah memberitahu pihak berkuasa untuk melakukan lebih banyak lagi usaha untuk memerangi rasuah dan menamatkan subsidi tenaga yang tinggi yang telah lama menjejaskan belanjawan kerajaan.

Hampir keseluruhan Sri Lanka tanpa petrol dan kerajaan telah menghentikan perkhidmatan awam yang tidak penting dalam usaha untuk menjimatkan bahan api.

Terdapat pergaduhan di luar beberapa stesen minyak yang masih menjual bahan api, dengan puluhan ribu berbaris untuk peluang tipis mendapatkan bekalan terhad dan tiada stok baharu dijangka sekurang-kurangnya untuk dua minggu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan kira-kira 80 peratus penduduk terpaksa melangkau jadual makan untuk menghadapi kekurangan makanan dan kenaikan harga.

Wickremesinghe berkata, IMF menjangkakan ekonomi Sri Lanka menyusut tujuh peratus tahun ini, lebih teruk daripada ramalan buruk yang dikeluarkan oleh bank pusat negara itu.

Beliau berkata inflasi boleh meningkat melebihi 60 peratus, dan susut nilai mata wang yang pesat sejak beberapa bulan lalu telah melenyapkan separuh daripada nilai simpanan.

“Fikirkan bagaimana keadaan ini memberi kesan kepada warga emas kita. Kemiskinan merebak dalam kalangan mereka semua,” kata perdana menteri berusia 73 tahun itu.

“Nilai wang yang mereka terima telah berkurangan sebanyak 50 peratus. Kuasa beli mereka juga berkurangan sebanyak 50 peratus.” – AFP

Berita berkaitan
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
10 jam lalu· Isu semasa
Formula baharu Rafizi, perluas model pekerja sambilan bagi pengusaha restoran
January 27, 2023· Isu semasa
Firma pasaran ramal OPR naik lagi kepada 3.00 peratus
January 18, 2023· Isu semasa
Harga ayam mahal sepatutnya jangan membelinya: Rafizi
December 23, 2022· Isu semasa
Popular
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023
Kadar kebolehjangkitan Covid-19 di England cecah 1 nisbah 50
October 30, 2021
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023
Wajah Firaun Amenhotep I didedah
January 1, 2022
Lagi Dunia terkini
Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global
January 31, 2023 · Dunia
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023 · Dunia
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok