Penderma darah lelaki diarah pulang enggan jawab hamil atau tidak

June 19, 2022 · Dunia

Selama hampir 50 tahun, Leslie Sinclair telah memberikan 125 pain darah. Tetapi hasratnya untuk kali terakhir ditolak apabila dia enggan menjawab soalan sama ada dia hamil atau tidak.

Sinclair, 66, diminta mengisi borang yang bertanya sama ada dia sedang mengandung atau telah hamil dalam tempoh enam bulan lalu.

Apabila dia mengadu bahawa sebagai seorang lelaki berusia 60-an soalan ini tidak terpakai dan dia tidak perlu menjawabnya, Sinclair berkata kakitangan di klinik memberitahunya bahawa mereka tidak boleh menerima darahnya.

Pertengkaran berlaku ketika Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) England melancarkan kempen awal minggu ini untuk merekrut sejuta lagi penderma darah dalam tempoh lima tahun akan datang selepas jumlahnya menurun semasa pandemik Covid-19.

Perkhidmatan Pemindahan Darah Kebangsaan Scotland (SNBTS) memulakan usaha awal bulan ini untuk mencari 16,000 penderma baharu pada tahun akan datang.

Ia berlaku malam tadi apabila semua penderma berpotensi ditanya sama ada mereka hamil untuk ‘menggalakkan keterangkuman’ dan kerana kehamilan ‘tidak sentiasa jelas secara visual’.

Marah dengan keengganan mengambil darahnya, Sinclair berlalu pergi dan malam tadi menceritakan kekecewaannya terhadap keputusan ‘tidak masuk akal’ itu.

Bapa kepada dua anak, dari Stirling di tengah Scotland, berkata dia berasa marah kerana telah menderma darah sejak berumur 18 tahun dan gembira berbuat demikian tanpa sebarang masalah.

“Selalu ada borang untuk diisi dan tidak mengapa – mereka cenderung bertanya tentang keadaan perubatan atau penyakit – dan jelas kerana darah perlu selamat.

“Kali ini, ada soalan yang saya tidak pernah lihat sebelum ini: ‘Adakah anda hamil, atau adakah anda telah hamil dalam tempoh enam bulan yang lalu?’ yang memerlukan jawapan ya atau tidak,” katanya.

“Saya menunjukkan kepada kakitangan bahawa adalah mustahil untuk saya berada dalam kedudukan itu tetapi saya diberitahu bahawa saya perlu menjawab, jika tidak, saya tidak boleh memberikan darah.

“Saya memberitahu mereka itu soalan bodoh dan jika saya terpaksa pergi, saya tidak akan kembali, dan itu sahaja, saya menunggang basikal pergi.

“Ia tidak masuk akal dan ia membuatkan saya marah kerana ada orang yang sedang menunggu darah, termasuk kanak-kanak, dan sangat memerlukan bantuan. Tetapi mereka telah menafikan darah saya kerana kewajipan menjawab soalan yang tidak mungkin dijawab,” katanya lagi.

Sinclair berkata isterinya Margaret, 59, juga terkejut, sambil menambah bahawa dia juga tidak dapat memahami proses soalan yang wajib dijawab.

Sinclair, seorang pesara pemandu untuk sebuah syarikat kejuruteraan, pergi ke Albert Halls di Stirling untuk mendermakan darah pada Rabu lalu. – Agensi

Berita berkaitan
Keganasan rumah tangga, hak kaum lelaki juga dilindungi
June 12, 2022· Isu semasa
Lima lelaki ditembak lepas solat Tarawih di Toronto
April 17, 2022· Dunia
2,000 lebih kematian Covid-19 direkodkan di Britain dalam seminggu
April 16, 2022· Dunia
Jangkitan baharu Covid-19 cecah rekod tertinggi di UK
March 29, 2022· Dunia
Popular
Indonesia tutup bar tawar arak percuma kepada ‘Mohammad’
June 29, 2022
China siasatan tarian ghairah dalam kereta api
June 29, 2022
Singapura lapor 11,504 kes Covid-19 hari ini, tertinggi dalam lebih 3 bulan
June 28, 2022
52 banduan maut rusuhan, kebakaran penjara Colombia
June 29, 2022
Lagi Dunia terkini
52 banduan maut rusuhan, kebakaran penjara Colombia
7 jam lalu · Dunia
Indonesia tutup bar tawar arak percuma kepada ‘Mohammad’
12 jam lalu · Dunia
China siasatan tarian ghairah dalam kereta api
12 jam lalu · Dunia
Singapura lapor 11,504 kes Covid-19 hari ini, tertinggi dalam lebih 3 bulan
22 jam lalu · Dunia
Russia bom depoh senjata, bukan pusat beli-belah, kata Moscow
June 28, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tajuddin sedia jadi calon Bebas atau Pas jika UMNO ‘main kasar’
June 27, 2022
[VIDEO] Zahid wajar fokus kes mahkamah, mudah-mudahan selamat, sindir Tajuddin
June 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok