Hakim AS batal perintah pakai pelitup muka dalam pengangkutan awam

Arahan mewajibkan penumpang memakai pelitup muka di dalam pengangkutan awam oleh pentadbiran Joe Biden, bagi mengekang penularan Covid-19, adalah menyalahi undang-undang, kata seorang hakim Mahkamah Daerah di Florida pada Isnin (18 April).

Serentak itu, Hakim Kathryn Kimball Mizelle dalam keputusannya turut membatalkan perintah berkenaan.

Minggu lalu, pegawai kesihatan Amerika Syarikat (AS) melanjutkan arahan mewajibkan orang ramai memakai pelitup muka di dalam kapal terbang, kereta api, dan teksi, kenderaan yang dikongsi atau hab transit, selama 15 hari lagi.

Pihak berkuasa kesihatan memberi alasan mereka memerlukan masa untuk menilai kesan peningkatan jangkitan Covid-19 baru-baru ini.

Keputusan Kimball, seorang hakim yang dilantik ketika pentadbiran Donald Trump, dibuat dalam tuntutan mahkamah yang difailkan tahun lalu di Tampa, Florida, oleh kumpulan yang menamakan diri mereka Dana Pertahanan Kebebasan Kesihatan.

Hakim Mizelle berkata Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) telah melebihi kuasanya dengan perintah itu, tidak meminta komen awam dan tidak menjelaskan keputusannya dengan secukupnya.

Rumah Putih dan CDC,Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan (TSA) dan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) enggan mengulas.

CDC mula-mula mengeluarkan perintah kesihatan awam yang memerlukan pemakaian pelitup muka dalam pengangkutan antara negeri pada Februari 2021.

TSA pula mengeluarkan arahan keselamatan untuk menguatkuasakan perintah CDC.

Hakim menyerahkan semula isu itu kepada CDC, namun tidak pasti sama ada perintah hakim itu akan berkuat kuasa serta-merta, atau ada tarikh tertentu.

Kumpulan industri dan Ahli Kongres Republikan mahu pentadbiran Biden segera menamatkan segera perintah pemakaian pelitup muka itu.

Keputusan itu boleh menimbulkan kekeliruan pada syarikat penerbangan di mana arahan memakai pelitup muka telah menyebabkan peningkatan kes perbalahan antara kakitangan penerbangan yang menguatkuasakan perintah itu dengan penumpang yang menolak permintaan menutup muka mereka.

FAA berkata sejak Januari 2021, terdapat 7,060 insiden penumpang yang tidak terkawal dilaporkan – dan 70 peratus membabitkan peraturan pemakaian pelitup muka.

Syarikat penerbangan Amerika, misalnya, telah menggesa pentadbiran Biden “untuk berpegang kepada sains dan penyelidikan, yang jelas menyokong perintah pemakaian pelitup muka.

Tidak masuk akal untuk memakai pelitup muka di dalam pesawat apabila langkah sama tidak disyorkan di tempat lain, seperti restoran, bar atau kemudahan sukan yang sesak.

Dana Pertahanan Kebebasan Kesihatan, yang mewakili syarikat penerbangan penumpang utama AS, tidak memberikan ulasan segera mengenai keputusan hakim itu. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR