Gempa 5.6 magnitud gegar Papua

Satu gempa bumi dengan kekuatan 5.6 magnitud menggocang barat daya Jayapura, di Papua, Indonesia, pagi tadi, lapor Pusat Penyelidikan Geosains Jerman (GFZ).

Gempa itu melanda pada kedalaman cetek 10 kilometer (km) berhampiran Jayapura, pada jam 6:22 pagi waktu tempatan hari ini, 10 April 2022.

Magnitud tepat, pusat gempa dan kedalaman gempa mungkin disemak dalam beberapa jam akan datang apabila ahli seismologi menyemak data dan memperhalusi pengiraan mereka, atau ketika agensi lain mengeluarkan laporan mereka.

“Pemantauan kami mengenal pasti laporan kedua daripada Reseau National de Surveillance Sismique (ReNaSS) Perancis yang menyenaraikan gempa pada magnitud 5.4.

“Agensi lain yang melaporkan gempa yang sama termasuk rangkaian warga-seismograf RaspberryShake pada magnitud 5.6, dan Pusat Seismologi Eropah-Mediterranean (EMSC) pada magnitud 5.6,” kata GFZ dalam kenyataan.

Berdasarkan data seismik awal, gempa itu sepatutnya tidak menyebabkan sebarang kerosakan yang ketara, tetapi mungkin dirasakan oleh ramai penduduk sebagai gegaran ringan di kawasan pusat gempa.

Gegaran lemah mungkin dirasai di Abepura dengan populasi seramai 62,200 penduduk yang terletak kira-kira 111km dari pusat gempa, dan Jayapura (134,900 penduduk) sejauh 123km. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR