China perketat pintu sempadan halang varian baharu XBB.1.5

January 8, 2023 · Dunia

China akan memantau pengembara di beberapa pintu sempadannya untuk mengesan tanda-tanda jangkitan daripada varian Covid-19 baharu menjelang “chun yun” – tempoh 40 hari perjalanan Tahun Baharu Cina – yang dikenali sebagai penghijrahan manusia terbesar di dunia.

Sekumpulan bandar dan pelabuhan terpilih telah diminta menghantar sampel ujian pengembara yang dijangkiti untuk penjujukan genom di Institut Kawalan dan Pencegahan Penyakit Virus Kebangsaan, menurut pelan kawalan Covid-19 yang dikemas kini yang dikeluarkan pada Sabtu (7 Januari 2023).

China, yang sedang melalui gelombang jangkitan utama selepas melonggarkan dasar ketat sifar Covid dalam beberapa minggu kebelakangan ini, masih belum melaporkan sebarang kes domestik XBB.1.5, keturunan subvarian Omicron XBB yang kini telah menjadi varian dominan di Amerika Syarikat (AS).

Tetapi agensi kesihatan di seluruh dunia, termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), telah menimbulkan kebimbangan bahawa China tidak menyediakan maklumat penjujukan genom yang mencukupi untuk membuat sebarang kesimpulan yang pasti.

Beijing bersedia untuk membuka semula sempadannya selepas membatalkan dasar sifar Covid pada Disember 2022. Kerajaan telah mengurangkan kuarantin untuk pelancong, yang di bawah garis panduan baharu boleh masuk dengan keputusan ujian negatif Covid-19 yang diambil dalam tempoh 48 jam selepas berlepas.

China masih belum menetapkan garis masa untuk menamatkan keperluan ujian pra-perjalanan.

Beijing menggesa pegawai kastam menguji barangan yang dieksport untuk mengurangkan kebimbangan penularan melalui penghantaran antarabangsa, kata pegawai penjagaan kesihatan Liang Wannian kepada duta dan diplomat dari 130 negara pada taklimat Jumaat.

Kementerian Pengangkutan mengumumkan pada Sabtu bahawa ia akan membenarkan kru kapal pelayaran antarabangsa menukar syif di pelabuhan atau darat tanpa memerlukan pra-kelulusan mulai hari ini. Ia juga akan membatalkan ujian Covid-19 dan keperluan kuarantin berpusat semasa ketibaan.

Jumlah kematian yang disahkan di China akibat Covid-19 meningkat kepada hampir 17,500, tetapi terdapat kebimbangan bahawa angka itu kurang dilaporkan selepas kerajaan menggunakan definisi yang lebih sempit untuk kematian akibat virus itu.

Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan mengulangi pada Sabtu bahawa ia akan menggesa kerajaan tempatan untuk mengelak daripada mengambil langkah penutupan yang melampau terhadap Covid-19, tetapi sekatan mobiliti boleh dikenakan semula untuk mencegah penularan besar-besaran.

Kerajaan tempatan boleh mengarahkan sekolah belajar dalam talian, mengenakan peraturan bekerja dari rumah, membatalkan acara awam yang tidak perlu dan menutup tempat hiburan sekiranya berlaku kecemasan. – Agensi

Berita berkaitan
Bilangan pelajar antarabangsa warga China terbesar di UTM tahun ini
February 3, 2023· Isu semasa
Waktu kerja fleksibel bantu tingkatkan kualiti?
February 3, 2023· Isu semasa
Pengerusi PAC sebelum ini dari DAP sahkan perolehan vaksin teratur, nak spin apa lagi?
January 25, 2023· Isu semasa
Menteri sambut pelancong dari China gesa petugas imigresen ditambah di KLIA
January 24, 2023· Isu semasa
Popular
‘Kami boleh dengar suara di bawah runtuhan pangsapuri 11 tingkat’
February 8, 2023
Angka terbaharu korban gempa berkembar Turkiye, Syria lepasi 7,800
February 8, 2023
Lagi Dunia terkini
Angka terbaharu korban gempa berkembar Turkiye, Syria lepasi 7,800
3 jam lalu · Dunia
‘Kami boleh dengar suara di bawah runtuhan pangsapuri 11 tingkat’
8 jam lalu · Dunia
Gempa: Erdogan isytihar darurat 3 bulan di 10 wilayah, 13 juta terjejas
17 jam lalu · Dunia
Gempa Turkiye, Syria: Lebih 4,800 maut, 5,775 bangunan ranap
23 jam lalu · Dunia
Angka korban gempa bumi berkembar di Turkiye, Syria meningkat
February 7, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Kedah buru sindiket jual tanah, penerima geran jangan tamak
7 jam lalu
[VIDEO] 505 peneroka Pendang akan terima geran tanah
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok