China perketat pintu sempadan halang varian baharu XBB.1.5

January 8, 2023 · Dunia

China akan memantau pengembara di beberapa pintu sempadannya untuk mengesan tanda-tanda jangkitan daripada varian Covid-19 baharu menjelang “chun yun” – tempoh 40 hari perjalanan Tahun Baharu Cina – yang dikenali sebagai penghijrahan manusia terbesar di dunia.

Sekumpulan bandar dan pelabuhan terpilih telah diminta menghantar sampel ujian pengembara yang dijangkiti untuk penjujukan genom di Institut Kawalan dan Pencegahan Penyakit Virus Kebangsaan, menurut pelan kawalan Covid-19 yang dikemas kini yang dikeluarkan pada Sabtu (7 Januari 2023).

China, yang sedang melalui gelombang jangkitan utama selepas melonggarkan dasar ketat sifar Covid dalam beberapa minggu kebelakangan ini, masih belum melaporkan sebarang kes domestik XBB.1.5, keturunan subvarian Omicron XBB yang kini telah menjadi varian dominan di Amerika Syarikat (AS).

Tetapi agensi kesihatan di seluruh dunia, termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), telah menimbulkan kebimbangan bahawa China tidak menyediakan maklumat penjujukan genom yang mencukupi untuk membuat sebarang kesimpulan yang pasti.

Beijing bersedia untuk membuka semula sempadannya selepas membatalkan dasar sifar Covid pada Disember 2022. Kerajaan telah mengurangkan kuarantin untuk pelancong, yang di bawah garis panduan baharu boleh masuk dengan keputusan ujian negatif Covid-19 yang diambil dalam tempoh 48 jam selepas berlepas.

China masih belum menetapkan garis masa untuk menamatkan keperluan ujian pra-perjalanan.

Beijing menggesa pegawai kastam menguji barangan yang dieksport untuk mengurangkan kebimbangan penularan melalui penghantaran antarabangsa, kata pegawai penjagaan kesihatan Liang Wannian kepada duta dan diplomat dari 130 negara pada taklimat Jumaat.

Kementerian Pengangkutan mengumumkan pada Sabtu bahawa ia akan membenarkan kru kapal pelayaran antarabangsa menukar syif di pelabuhan atau darat tanpa memerlukan pra-kelulusan mulai hari ini. Ia juga akan membatalkan ujian Covid-19 dan keperluan kuarantin berpusat semasa ketibaan.

Jumlah kematian yang disahkan di China akibat Covid-19 meningkat kepada hampir 17,500, tetapi terdapat kebimbangan bahawa angka itu kurang dilaporkan selepas kerajaan menggunakan definisi yang lebih sempit untuk kematian akibat virus itu.

Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan mengulangi pada Sabtu bahawa ia akan menggesa kerajaan tempatan untuk mengelak daripada mengambil langkah penutupan yang melampau terhadap Covid-19, tetapi sekatan mobiliti boleh dikenakan semula untuk mencegah penularan besar-besaran.

Kerajaan tempatan boleh mengarahkan sekolah belajar dalam talian, mengenakan peraturan bekerja dari rumah, membatalkan acara awam yang tidak perlu dan menutup tempat hiburan sekiranya berlaku kecemasan. – Agensi

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 seluruh negara catat peningkatan
December 17, 2023· Isu semasa
Dengar cerita warga China sertai MM2H layak dapat PR, dakwa MP Masjid Tanah
December 16, 2023· Politik
Saksi kes 1MDB Najib positif Covid-19, perbicaraan disingkatkan
December 15, 2023· Isu semasa
Jumlah kes Covid-19 aktif setakat ini 20,017
December 11, 2023· Isu semasa
Popular
Negara EU perketat ujian terhadap pelancong China, awasi pesawat
January 4, 2023
Lagi Dunia terkini
Konflik Gaza: Angka korban mangsa kekejaman Zionis meningkat 14,532 orang
November 23, 2023 · Dunia
Ancaman Israel guna senjata nuklear dikecam negara-negara Arab
November 6, 2023 · Dunia
Israel melakukan jenayah perang, dakwa Menteri Luar Jordan
November 6, 2023 · Dunia
Internet dan telefon tidak dapat diakses di utara Semenanjung Gaza: Laporan
October 30, 2023 · Dunia
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok