Tanah runtuh: 6 kanak-kanak antara lapan maut, 13 hilang di Brazil

Hujan ribut mencetuskan banjir kilat dan tanah runtuh di seluruh negeri Rio de Janeiro Brazil, mengorbankan sekurang-kurangnya lapan orang termasuk enam kanak-kanak dan menyebabkan 13 hilang, kata pihak berkuasa pada Sabtu (2 April).

Ribut itu melanda pantai Atlantik di tenggara negeri itu dan menyebabkan beberapa tanah runtuh, termasuk satu di bandar pelancongan kolonial Paraty yang mengorbankan seorang ibu dan lima anaknya, kata pegawai di sana.

Dua lagi mangsa terbunuh di bandar Mesquita dan Angra dos Reis, di mana 13 orang lagi masih hilang, kata Ahli Kongres Marcelo Freixo.

Di Angra, mangsa ialah seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun tertimbus dalam tanah runtuh, manakala di Mesquita, 40 kilometer barat laut Rio de Janeiro, seorang lelaki berusia 38 tahun terkena renjatan elektrik ketika cuba membantu orang lain melarikan diri dari banjir. , lapor media

Rio dilanda hujan lebat selama dua hari, termasuk ribut kencang pada malam Jumaat yang menjadikan jalan-jalan seperti sungai di beberapa bandar, menghanyutkan kereta dan menyebabkan tanah runtuh – tragedi yang kerap berlaku pada musim hujan, terutamanya dalam masyarakat miskin yang tinggal di lereng bukit.

Pegawai di Angra berkata bandar itu telah menerima 655 milimeter hujan dalam masa 48 jam, “paras yang tidak pernah direkodkan sebelum ini di majlis perbandaran.”

Ribut menyusul enam minggu selepas banjir kilat dan tanah runtuh mengorbankan 233 orang di Petropolis, juga di Rio de Janeiro.

Brazil telah dilanda beberapa siri ribut yang membawa maut dalam beberapa bulan kebelakangan ini yang menurut pakar diburukkan oleh perubahan iklim. – AFP

BERITA BERKAIT
POPULAR