Sunak PM Britain paling kaya

October 26, 2022 · Dunia

Dengan kenaikannya menjadi Perdana Menteri, Rishi Sunak dan isterinya Akshata Murthy menjadi penghuni terkaya di Nombor 10 Downing Street, tatkala Britain – sama seperti negara lain – bergelut dengan krisis ekonomi, dengan kerajaan mempertimbangkan pemotongan perbelanjaan.

Pada Mei, pasangan itu memasuki Senarai Kaya The Sunday Times UK pada kedudukan 222, dengan nilai bersih yang dilaporkan ialah 730 juta pound (AS$837 juta), menjadikan Sunak sebagai ahli politik barisan hadapan pertama yang berada dalam senarai itu sejak ia bermula pada 1989.

Kekayaan keluarga Sunak meletakkannya di atas Perdana Menteri (PM) terkaya sebelum ini, yang menurut Guineas Book of World Records ialah Edward Stanley. Kekayaan peribadinya lebih 7 juta pound pada abad ke-19, diterjemahkan kepada sekitar 450 juta pound hari ini.

Ditanya pada Ogos bagaimana boleh berhubung dengan orang ramai memandangkan beliau secara peribadi lebih kaya daripada Ratu Elizabeth, Sunak berkata bahawa orang tidak sepatutnya melihat kepada kekayaannya.

“Saya fikir di negara kita, kita menilai orang bukan melalui akaun bank mereka, kita menilai mereka dari watak dan tindakan mereka. Dan ya, saya sangat bertuah kerana berada dalam situasi yang saya hadapi sekarang, tetapi saya tidak dilahirkan seperti ini,” kata Sunak.

“Ibu bapa saya bekerja keras untuk memberikan saya semua peluang ini. Saya tidak akan meminta maaf atas apa yang mereka lakukan untuk saya. Dan sebenarnya, itulah sebabnya saya mahu melakukan pekerjaan ini kerana saya mahu menyediakan peluang itu untuk orang lain. .”

Liz Truss sebelum ini mengalahkan Sunak dalam saingan menjadi PM, tetapi bekas menteri kewangan itu telah diletakkan ke jawatan tertinggi Britain selepa Truss meletak jawatan kerana mahu memperkenalkan rancangan ekonomi buruk yang menggoncang pasaran.

Kejatuhan Truss memberi peluang kepada Sunak yang diyakini di tempat teratas, tetapi pihak lawan berminat untuk menonjolkan kekayaannya, satu isu yang telah memberinya kesukaran politik pada masa lalu, terutamanya memandangkan amarannya bahawa cabaran besar menanti negara.

“Kata-kata Rishi Sunak tidak akan memberi apa-apa untuk meyakinkan orang yang bergelut yang bimbang tentang musim sejuk yang akan datang,” kata pemimpin Demokrat Liberal pro-EU Ed Davey.

Sunak mendapat pendidikan di sekolah elit Kolej Winchester sebelum ke Universiti Oxford di mana beliau belajar politik, falsafah dan ekonomi, seperti juga PM Konservatif sebelum ini, Truss dan David Cameron.

Bapanya seorang doktor dan ibunya seorang ahli farmasi, dan dia lebih suka menonjolkan asal usulnya yang sederhana membantu mengatur senarai gaji ahli kimia keluarganya sebagai permulaan celik ekonominya.

Selepas menamatkan pengajian, beliau bekerja sebagai penganalisis di Goldman Sachs dan di dana lindung nilai sebelum beliau menceburi bidang politik.

Tetapi di sebalik pengalamannya, sebahagian besar kekayaan keluarganya datang daripada isterinya, Akshata Murthy.

Dalam tinjauan pendapat yang dikeluarkan pada Isnin, Savanta ComRes meminta pengundi untuk menerangkan Sunak dalam satu perkataan. Keputusan, yang dikeluarkan dalam awan perkataan, menunjukkan satu perkataan adalah tindak balas yang paling biasa: “Kaya.”

Bapa mentuanya dinilai oleh Forbes memiliki kekayaan AS$4.5 bilion, dan pada awal Selasa dia berkata dia “yakin dia (Sunak) akan melakukan yang terbaik untuk United Kingdom.”

Isteri Sunak ialah warganegara India, dengan pegangan sebanyak 0.93 peratus dalam Infosys bernilai kira-kira AS$721 juta, dan kekayaan pasangan itu telah menjadi isu yang memecahbelahkan rakyat Britain.

Pasangan itu berdepan kritikan dan kemarahan orang ramai pada April berhubung status cukai “tidak bermastautin” yang bermakna dia tidak membayar cukai di Britain ke atas pendapatannya di luar negara. Dia kemudiannya melepaskan status itu dan berkata dia akan membayar cukai ke atas pendapatan globalnya.

Sunak berkata pada masa itu soalan mengenai kekayaan bapa mentuanya dan pengaturan cukai isterinya adalah percubaan bermotif politik untuk merosakkannya.

Tetapi dengan Sunak mengambil alih kuasa, parti pembangkang utama Parti Buruh menonjolkan bagaimana ia akan menghapuskan “status nom-dom” sama sekali, sambil mengkritik rekod Sunak mengenai pengendaliannya terhadap kewangan awam dan peribadi.

“Ini adalah Rishi Sunak yang sama yang sebagai Canselor gagal mengembangkan ekonomi, gagal mengatasi inflasi, dan gagal membantu keluarga dengan krisis kos sara hidup Tory,” kata Timbalan Ketua Parti Buruh Angela Rayner.

“Dan Rishi Sunak yang sama yang keluarganya mengelak daripada membayar cukai di negara ini sebelum dia mengenakan cukai ke atas orang lain.” – Agensi

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
11 jam lalu· Isu semasa
Dulu kritik PM jadi Menteri Kewangan, sekarang Rafizi kata boleh pula
20 jam lalu· Politik
Tarik sokongan dan desak PRU-15 masa banjir, siapa yang meroyan sebenarnya Zahid?
December 4, 2022· Politik
Bukankah Rafizi sendiri menentang PM jadi menteri kewangan sebelum ini?
December 4, 2022· Politik
Popular
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022
Lagi Dunia terkini
Gempa bumi 6.4 magnitud gegar Jawa Barat petang tadi
December 3, 2022 · Dunia
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022 · Dunia
Piala Dunia: Jepun cipta kejutan, malukan juala empat kali Jerman
November 23, 2022 · Dunia
Korban gempa bumi di Jawa barat meningkat kepada 268 orang
November 22, 2022 · Dunia
Qatar tuan rumah pertama Piala Dunia kalah aksi pembukaan
November 21, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
3 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
5 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok