Peluru berpandu Russia terbang rendah atas loji nuklear terbesar Eropah

Agensi tenaga atom milik kerajaan Ukraine berkata peluru berpandu Russia terbang pada altitud rendah di atas loji kuasa nuklear terbesar Eropah di selatan Ukraine pada Selasa (26 April).

Energoatom turut mengulangi amaran bahawa pencerobohan Russia boleh membawa kepada “malapetaka nuklear”.

Agensi itu mengeluarkan amaran terbarunya tentang risiko yang disebabkan oleh perang dengan Russia pada ulang tahun ke-36 kemalangan nuklear terburuk di dunia di loji Chornobyl yang kini tidak berfungsi, yang pada masa itu dikenali sebagai Soviet-Ukraine.

Energoatom berkata peluru berpandu jelajah telah terbang di atas loji kuasa nuklear Zaporizhzhia semasa serangan udara yang dikatakan oleh pihak berkuasa tempatan mengenai bangunan komersial di bandar Zaporizhzhia, membunuh sekurang-kurangnya seorang.

Peluru berpandu yang terbang pada altitud rendah terus di atas tapak ZNPP (loji janakuasa nuklear Zaporizhzhia), di mana terdapat tujuh kemudahan dengan sejumlah besar bahan nuklear, menimbulkan risiko yang besar,” kata Pemangku Ketua Energoatom, Petro Kotin.

“Lagipun, peluru berpandu boleh mengenai satu atau lebih kemudahan nuklear, dan ini mengancam malapetaka nuklear dan radiasi di seluruh dunia,” katanya yang dipetik sebagai berkata dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Energoatom pada aplikasi pemesejan Telegram.

Energoatom berkata tentera Russia, yang telah menduduki loji itu sejak 4 Mac, menyimpan peralatan berat dan peluru di tapak berkenaan.

“Tiga puluh enam tahun selepas tragedi Chornobyl, Russia mendedahkan seluruh dunia kepada bahaya berulangnya malapetaka nuklear,” katanya.

Russia tidak segera mengulas mengenai kenyataan Energoatom.

Russia sebelum ini menawarkan jaminan keselamatan mengenai kemudahan tenaga nuklear Ukraine sejak melancarkan apa yang dikatakan sebagai “operasi ketenteraan khas” pada 24 Februari.

Tentera Russia juga menduduki stesen janakuasa nuklear Chornobyl tidak lama selepas menyerang Ukraine tetapi telah meninggalkan tapak itu.

Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), Rafael Grossi sepatutnya melawat Chornobyl pada Selasa, ulang tahun letupan dan kebakaran pada 26 April 1986. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR