FDA lulus Pfizer, Moderna sebagai dos penggalak

Syarikat farmaseutikal Amerika Syarikat (AS), Pfizer dan rakan kongsinya dari Jerman BioNTech, serta firma AS, Moderna, mendapat kelulusan penggunaan vaksin masing-masing sebagai dos penggalak kepada individu dewasa, semalam.

Kelulusan penggunaan kecemasan (EUA) itu diberikan Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) AS, kata kedua-dua firma farmaseutikal itu dalam kenyataan berasingan.

Dos penggalak akan diberikan sekurang-kurangnya enam bulan selepas individu melengkapkan vaksinasi.

Bagi vaksin penggalak Pfizer-BioNTech, syarikat itu berkata mereka akan menggunakan kadar dos penuh, manakala Moderna akan menggunakan 50 mikrogram berbanding dos penuh bagi suntikan pertama dan kedua.

Keizinan penggunaan kecemasan ini dibuat tatkala keadaan sekarang kritikal apabila AS memasuki bulan-bulan musim sejuk dan berdepan peningkatan jumlah kes Covid-19 dan kemasukan ke hospital di seluruh negara, kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Moderna, Stephane Bance.

Pengerusi dan CEO Pfizer, Albert Bourla pula berkata dos penggalak membantu lebih ramai individu dewasa mengekalkan perlindungan tahap tinggi terhadap Covid-19.

CEO BioNTech, Ugur Sahin berkata data klinikal menunjukkan tindak balas imun yang kuat daripada dos penggalak, sambil menambah bahawa ia dapat mengekalkan perlindungan tahap tinggi terhadap varian yang diuji, termasuk Delta.

Pentadbiran Joe Biden pada Ogos lalu mengumumkan rancangan besar-besaran untuk memberi suntikan dos penggalak kepada individu dewasa. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR