40 peratus pesakit Covid-19 di AS penerima dos penggalak

August 26, 2022 · Dunia

Hampir 40 peratus pesakit yang dimasukkan ke hospital di Amerika Syarikat akibat dijangkiti subvarian Omicron yang menular pada musim bunga telah divaksin dan menerima dos penggalak, menyerlahkan bagaimana varian baharu Covid-19 telah bermutasi untuk lebih mudah dan mengelak daripada imuniti yang ditawarkan oleh suntikan vaksin semasa.

Penemuan daripada saintis di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS menggariskan kepentingan mendapatkan suntikan Covid-19 yang lebih baik untuk menyasarkan subvarian Omicron.

Dari penghujung Mac hingga Mei, apabila subvarian Omicron BA.2 dan BA.2.12.1 menjadi dominan di AS, kadar kemasukan mingguan ke hospital meningkat bagi semua individu dewasa – dengan mereka yang berumur lebih 65 tahun paling teruk.

Bagaimanapun, jumlah keseluruhan kemasukan ke hospital kekal jauh lebih rendah berbanding ketika varian Delta berleluasa pada musim gugur lalu.

Jumlah keseluruhan kemasukan ke hospital adalah perkara penting, kata seorang doktor penyakit berjangkit di Universiti Stanford, Dr Abraar Karan.

“Apabila anda melihat siapa yang dimasukkan ke hospital, kemungkinan besar mereka telah divaksinasi kerana begitu ramai orang yang telah divaksinasi sekarang.

“Perbandingan sebenar ialah berapa banyak kemasukan ke hospital yang kita ada sekarang berbanding pada masa lalu apabila orang tidak diberi vaksin atau tidak dikemas kini dengan penggalak,” kata Dr Karan

Saintis CDC mendapati bahawa vaksin dan penggalak melakukan kerja yang lebih baik untuk memastikan individu yang dijangkiti varian Delta keluar dari hospital berbanding mereka yang mempunyai varian terkemudian.

Keberkesanan berkurangan sedikit dengan varian BA.1, kemudian berubah dengan ketara dengan BA.2 – dengan bahagian yang lebih besar daripada individu dewasa yang dimasukkan ke hospital yang telah divaksinasi dengan sekurang-kurangnya satu dos penggalak.

Imuniti daripada vaksin mula berkurangan dalam tempoh enam bulan, jadi sentiasa mengikuti perkembangan terkini dengan suntikan adalah kunci untuk melindungi diri sepenuhnya. Kurang daripada separuh rakyat Amerika telah mendapat suntikan penggalak.

Individu dewasa dengan sekurang-kurangnya dua suntikan penggalak bernasib lebih baik daripada orang lain apabila BA.2 menjadi dominan. Majoriti mereka yang dimasukkan ke hospital juga mempunyai sekurang-kurangnya satu keadaan yang mendasari.

Individu dewasa yang tidak divaksinasi adalah lebih daripada tiga kali berkemungkinan dimasukkan ke hospital, tetapi jangkitan terobosan masih mewakili sejumlah besar kes Covid-19 yang teruk, menurut data.

Pengawal selia AS telah mendorong Moderna, Pfizer dan BioNTech untuk mempercepatkan pembangunan penggalak khusus bagi varian Omicron untuk pelancaran pada September.

Pengeluar ubat-ubatan minggu ini menyerahkan data awal kepada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS untuk mendapatkan pelepasan kecemasan bagi suntikan terkini yang menyasarkan varian virus Omicron BA.4 dan BA.5.

Para saintis dan pembuat vaksin sudah mula melihat ke arah suntikan generasi akan datang yang mungkin memberikan perlindungan tahan lebih lama terhadap lebih banyak varian.

Penemuan laporan baharu itu juga menunjukkan bahawa bersama dengan vaksinasi, langkah farmaseutikal dan bukan farmaseutikal lain harus digunakan oleh mereka yang berisiko tinggi mendapat Covid-19.

Itu termasuk akses mudah kepada terapeutik seperti ubat antivirus Pfizer Paxlovid dan Remdesivir Sains Gilead, serta Evusheld AstraZeneca untuk individu yang lemah imun. Saintis juga menyatakan bahawa memakai pelitup muka boleh membantu menjaga pemakainya daripada dijangkiti.

Walaupun jumlah kematian Covid-19 adalah yang terendah sejak Julai lalu, AS terus melihat ratusan kematian setiap hari akibat Covid-19, menurut data CDC. – Bloomberg

Berita berkaitan
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
September 29, 2022· Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
September 29, 2022· Isu semasa
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
September 29, 2022· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
September 28, 2022· Politik
Popular
23 kanak-kanak tadika antara 31 maut ditikam, tembak di Thailand
October 6, 2022
Empat sekeluarga Sikh diculik di San Francisco ditemui dibunuh
October 6, 2022
AS lepasi 50 juta kes positif Covid-19
December 16, 2021
Taikun India orang kedua terkaya di dunia, atasi pengasas Amazon
September 17, 2022
Lagi Dunia terkini
Empat sekeluarga Sikh diculik di San Francisco ditemui dibunuh
10 jam lalu · Dunia
23 kanak-kanak tadika antara 31 maut ditikam, tembak di Thailand
12 jam lalu · Dunia
Ketua Pengarah Penjara Kashmir dibunuh kumpulan pemisah
October 4, 2022 · Dunia
Kadar inflasi di Indonesia meningkat mendadak
October 3, 2022 · Dunia
Sejarah hitam bola sepak Indonesia, Presiden arah siasatan segera
October 2, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
11 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok