40 peratus pesakit Covid-19 di AS penerima dos penggalak

August 26, 2022 · Dunia

Hampir 40 peratus pesakit yang dimasukkan ke hospital di Amerika Syarikat akibat dijangkiti subvarian Omicron yang menular pada musim bunga telah divaksin dan menerima dos penggalak, menyerlahkan bagaimana varian baharu Covid-19 telah bermutasi untuk lebih mudah dan mengelak daripada imuniti yang ditawarkan oleh suntikan vaksin semasa.

Penemuan daripada saintis di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS menggariskan kepentingan mendapatkan suntikan Covid-19 yang lebih baik untuk menyasarkan subvarian Omicron.

Dari penghujung Mac hingga Mei, apabila subvarian Omicron BA.2 dan BA.2.12.1 menjadi dominan di AS, kadar kemasukan mingguan ke hospital meningkat bagi semua individu dewasa – dengan mereka yang berumur lebih 65 tahun paling teruk.

Bagaimanapun, jumlah keseluruhan kemasukan ke hospital kekal jauh lebih rendah berbanding ketika varian Delta berleluasa pada musim gugur lalu.

Jumlah keseluruhan kemasukan ke hospital adalah perkara penting, kata seorang doktor penyakit berjangkit di Universiti Stanford, Dr Abraar Karan.

“Apabila anda melihat siapa yang dimasukkan ke hospital, kemungkinan besar mereka telah divaksinasi kerana begitu ramai orang yang telah divaksinasi sekarang.

“Perbandingan sebenar ialah berapa banyak kemasukan ke hospital yang kita ada sekarang berbanding pada masa lalu apabila orang tidak diberi vaksin atau tidak dikemas kini dengan penggalak,” kata Dr Karan

Saintis CDC mendapati bahawa vaksin dan penggalak melakukan kerja yang lebih baik untuk memastikan individu yang dijangkiti varian Delta keluar dari hospital berbanding mereka yang mempunyai varian terkemudian.

Keberkesanan berkurangan sedikit dengan varian BA.1, kemudian berubah dengan ketara dengan BA.2 – dengan bahagian yang lebih besar daripada individu dewasa yang dimasukkan ke hospital yang telah divaksinasi dengan sekurang-kurangnya satu dos penggalak.

Imuniti daripada vaksin mula berkurangan dalam tempoh enam bulan, jadi sentiasa mengikuti perkembangan terkini dengan suntikan adalah kunci untuk melindungi diri sepenuhnya. Kurang daripada separuh rakyat Amerika telah mendapat suntikan penggalak.

Individu dewasa dengan sekurang-kurangnya dua suntikan penggalak bernasib lebih baik daripada orang lain apabila BA.2 menjadi dominan. Majoriti mereka yang dimasukkan ke hospital juga mempunyai sekurang-kurangnya satu keadaan yang mendasari.

Individu dewasa yang tidak divaksinasi adalah lebih daripada tiga kali berkemungkinan dimasukkan ke hospital, tetapi jangkitan terobosan masih mewakili sejumlah besar kes Covid-19 yang teruk, menurut data.

Pengawal selia AS telah mendorong Moderna, Pfizer dan BioNTech untuk mempercepatkan pembangunan penggalak khusus bagi varian Omicron untuk pelancaran pada September.

Pengeluar ubat-ubatan minggu ini menyerahkan data awal kepada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS untuk mendapatkan pelepasan kecemasan bagi suntikan terkini yang menyasarkan varian virus Omicron BA.4 dan BA.5.

Para saintis dan pembuat vaksin sudah mula melihat ke arah suntikan generasi akan datang yang mungkin memberikan perlindungan tahan lebih lama terhadap lebih banyak varian.

Penemuan laporan baharu itu juga menunjukkan bahawa bersama dengan vaksinasi, langkah farmaseutikal dan bukan farmaseutikal lain harus digunakan oleh mereka yang berisiko tinggi mendapat Covid-19.

Itu termasuk akses mudah kepada terapeutik seperti ubat antivirus Pfizer Paxlovid dan Remdesivir Sains Gilead, serta Evusheld AstraZeneca untuk individu yang lemah imun. Saintis juga menyatakan bahawa memakai pelitup muka boleh membantu menjaga pemakainya daripada dijangkiti.

Walaupun jumlah kematian Covid-19 adalah yang terendah sejak Julai lalu, AS terus melihat ratusan kematian setiap hari akibat Covid-19, menurut data CDC. – Bloomberg

Berita berkaitan
Usul pindah RM21 bilion kepada Kumpulan Wang Pembangunan diluluskan
November 30, 2023· Isu semasa
Najib pulang ke Penjara Kajang selepas terima rawatan
November 5, 2023· Politik
Semoga cepat sembuh, doa Muhyiddin kepada Najib yang sedang dirawat
November 4, 2023· Politik
Kedutaan AS hantar tiga notis kepada Malaysia berhubung isu Palestine
October 31, 2023· Isu semasa
Popular
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022
Suri rumah mengaku zina kena 100 sebatan, pasangan hanya 15 kali
January 14, 2022
Lagi Dunia terkini
Konflik Gaza: Angka korban mangsa kekejaman Zionis meningkat 14,532 orang
November 23, 2023 · Dunia
Ancaman Israel guna senjata nuklear dikecam negara-negara Arab
November 6, 2023 · Dunia
Israel melakukan jenayah perang, dakwa Menteri Luar Jordan
November 6, 2023 · Dunia
Internet dan telefon tidak dapat diakses di utara Semenanjung Gaza: Laporan
October 30, 2023 · Dunia
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] UMNO sepatutnya tadbir negara bersama PN, bukan dengan DAP
12 jam lalu
[VIDEO] Litar lumba projek terbengkalai BN, bukan projek Sanusi
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok