Dunia

Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global

Tiga tahun sehingga sehari selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) membunyikan loceng amaran global tahap tinggi terhadap Covid-19, semalam badan dunia itu berkata wabak yang bermula di Wuhan, China itu kekal sebagai krisis kecemasan antarabangsa.

January 31, 2023

Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah

Timbalan Presiden Paraguay Hugo Velázquez dan Horacio Cartes yang merupakan presiden dari 2013 hingga 2018 telah dikenakan sekatan “kerana penglibatan mereka dalam rasuah sistemik yang menjejaskan institusi demokrasi di Paraguay.

January 27, 2023

Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS

Pertumpahan darah bermula pada 4 Januari, apabila seorang lelaki Utah, disiasat tetapi tidak pernah didakwa atas aduan penderaan kanak-kanak 2020, menembak dan membunuh isteri, ibu dan lima anak mereka sebelum membunuh dirinya sendiri.

January 25, 2023

Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh

Syerif Christina Corpus berkata, Chunli Zhao, 67, ditangkap sejurus selepas pembunuhan beramai-ramai dalam satu aksi dramatik yang dirakam oleh kru TV tempatan di kawasan pertanian Half Moon Bay.

January 24, 2023

10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina

Terdahulu pada pagi Ahad, jabatan sheriff Los Angeles berkata mereka tidak tahu sama ada serangan itu bermotifkan perkauman. Lima daripada mangsa adalah lelaki dan lima perempuan, kata polis.

January 23, 2023

Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah

Kenyataan Turkiye itu dibuat selepas ketua parti sayap kanan Denmark Stram Kurs, Rasmus Paludan, dilaporkan telah mendapat kebenaran untuk membakar al-Quran di luar Kedutaan Turki di Stockholm pada Sabtu.

January 22, 2023

China sahkan sehingga 80 peratus penduduk dijangkiti Covid-19

Ketua Ahli Epidemiologi Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China, Wu Zunyou mengesahkan angka itu sambil berkata kemungkinan usaha pemulihan secara besar-besaran dalan tempoh dua atau tiga bulan lagi, tidak akan berhasil.

January 21, 2023

3 anggota kumpulan pejuang maut pertempuran di Selatan Thailand

Dalam kejadian kira-kira jam 9 pagi Jumaat, pasukan keselamatan Thailand dilaporkan mengepung sebuah khemah yang dipercayai menjadi tempat persembunyian sekumpulan anggota kumpulan bersenjata di Gunung Dahong di daerah Si Sakhon.

January 21, 2023

PM New Zealand umum letak jawatan 

Adern dilantik sebagai perdana menteri pada 2017 ketika berusia 37 tahun dan merupakan wanita termuda di dunia yang memimpin kerajaan.

January 19, 2023

22 kanak-kanak Indonesia cedera selepas makan ‘nafas naga’

Makanan ringan – dikenali secara tempatan sebagai chiki ngebul dan sering dirujuk sebagai “nafas naga” – adalah sejenis gula-gula berwarna-warni yang disalut dengan kabus setelah dibekukan dengan cecair nitrogen.

January 18, 2023

Wilayah Gorontalo di Indonesia dilanda gempa bumi

Gempa bumi berlaku pada 7:34 pagi waktu tempatan (0034 GMT) dengan pusat gempa terletak 69 kilometer (km) dari tenggara daerah Bone Bolango pada kedalaman 138 km dari dasar laut, menurut agensi itu.

January 18, 2023

Bayi antara enam maut ditembak

Enam orang – termasuk seorang ibu berumur 17 tahun dan bayinya berusia enam bulan – terbunuh dalam kejadian tembakan, pada awal Isnin di sebuah rumah di tengah California, dan pihak berkuasa sedang mencari sekurang-kurangnya dua suspek, kata sheriff.

January 17, 2023
Popular
Briged Al-Qassam cabar Israel serang habis-habisan jika berani
May 13, 2021
18 askar Syria maut bas meletup
October 13, 2022