DUNIA

Ancaman Russia: Kanada nasihat elak ke Ukraine jika tak penting

Russia menafikan rancangan untuk menyerang Ukraine tetapi berkata Kremlin boleh mengambil tindakan ketenteraan melainkan tuntutannya – termasuk janji oleh NATO untuk tidak pernah mengakui Kiev – dipenuhi.

5 jam lalu

Arab Saudi catat 5,477 kes baharu Covid-19

Menurut Kementerian Kesihatan, jumlah kes tertinggi dicatatkan di ibu negara Riyadh dengan 1,472, diikuti Jeddah (985), Makkah (425), Madinah (359), dan Al-Hofuf (189 kes).

5 jam lalu

MP gesa PM Britain letak jawatan

Tinjauan pendapat menunjukkan Parti Buruh mendapat sokongan besar sejak 2013, dengan 41% undian berbanding 31% bagi Konservatif. Tinjauan dalam talian itu dilakukan Opinium terhadap 2,005 respondan pada 12 hingga 14 Januari 2022.

5 jam lalu

Julat bunyi letusan gunung berapi di Tonga bagaikan Krakatau: Saintis

Saintis New Zealand Marco Brenna, pensyarah kanan di Sekolah Geologi Universiti Otago, menyifatkan kesan letusan itu sebagai ‘agak sederhana’ tetapi berkata satu lagi letusan dengan impak yang lebih besar tidak boleh diketepikan.

15 jam lalu

Thailand lapor kematian pertama akibat varian Omicron

Kematian seperti itu telah dijangka kerana Thailand setakat ini telah melaporkan lebih 10,000 kes Omicron, kata jurucakap Kementerian Kesihatan, sambil menambah bahawa negara itu tidak memerlukan langkah pembendungan lanjut.

17 jam lalu

Kes baharu di Australia turun bawah 100,000

Selepas berjaya menyekat penyebaran virus lebih awal dalam wabak itu, Australia kini menyaksikan wabak Omicron mengangkat kes positif Covid-19 di negara itu kepada lebih 1.3 juta kes dalam tempoh dua minggu lalu.

17 jam lalu

Djokovic diperintah keluar, tidak dapat sertai tenis Terbuka Australia

Saya amat kecewa dengan keputusan menolak permohonan saya untuk semakan kehakiman terhadap keputusan menteri membatalkan visa saya, yang bermaksud saya tidak boleh tinggal di Australia dan menyertai Terbuka Australia, kata Djokovic.

21 jam lalu

11 daripada 10,429 sekolah di Jakarta terdedah kepada Covid-19

Kerajaan Indonesia baru-baru ini membenarkan sekolah memulakan pembelajaran secara bersemuka pada kapasiti 100 peratus melalui arahan berkenaan Garis Panduan Pelaksanaan Pembelajaran ketika Pandemik Covid-19.

22 jam lalu

Wanita maut ditolak ke arah kereta api di Times Square

Kejadian terbaharu pada Sabtu bukan pertama kali berlaku sebaliknya beberapa penumpang pernah ditolak oleh individu yang mereka tidak kenali ketika menunggu kereta api bawah tanah di stesen Times Square di New York.

January 16, 2022

Tiga individu diserah Malaysia kepada Thailan bukan pejuang

Ketiga-tiga suspek yang mempunyai pelbagai rekod jenayah dan mempunyai kaitan dengan kumpulan militan di selatan berada dalam senarai orang dikehendaki di Thailand.

January 15, 2022

Bayi lahir dalam pesawat Qatar Airways pada ketinggian 35,000 kaki

Seorang doktor dari Kanada yang kebetulan berada di dalam pesawat sama dari Doha menuju Uganda, Dr Aisha Khatib, membantu melahirkan bayi ‘bertuah’ itu, yang kemudian dinamakan sempena nama beliau.

January 15, 2022

Beijing lapor kes pertama Omicron

Sukan Olimpik Musim Sejuk bermula pada 4 Februari di Beijing. Bandar-bandar di seluruh China telah meningkatkan kewaspadaan ketika Beijing bersiap untuk mengadakan Sukan Olimpik.

January 15, 2022
POPULAR MINGGU INI