DUNIA

Rakyat Malaysia kunjungi Thailand positif Covid-19

Thailand merekodkan 9,351 jangkitan baharu Covid-19 dan 56 kematian hari ini, turun berbanding 9,742 kes positif dan 74 kematian yang dicatatkan semalam, lapor Pusat Pentadbir Situasi Covid-19 (CCSA).

5 jam lalu

Covid-19: Angka korban global hampiri 5 juta kes

Amerika Syarikat (AS) kekal merekodkan jumlah kematian tertinggi melebihi 735,000 kes, menjadikan angka global akibat virus itu kini mencecah hampir 4.942 juta.

10 jam lalu

Zionis tuduh pertubuhan hak asasi Palestin sebagai pengganas

Zionis turut menuduh kumpulan hak asasi itu sebagai ‘sumber kewangan’ kepada PFLP, disamping menerima ‘sejumlah dana daripada beberapa negara Eropah dan organisasi lain antarabangsa’.

10 jam lalu

Erdogan arah usir duta AS, sembilan negara lain

Saya memberikan arahan yang diperlukan kepada menteri luar dan bertanya apa yang mesti dilakukan: Sepuluh duta ini mesti diisytihar persona non grata. Anda akan menyelesaikannya dengan segera, kata Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.

18 jam lalu

Pentagon dakwa bunuh pemimpin kanan Al-Qaeda di Syria

Jurucakap Pusat Pemerintah Tentera AS, Mejar John Rigsbee dalam satu kenyataan bertulis berkata kematian Abdul Hamid al-Matar akan menjejaskan keupayaan Al-Qaeda merancang dan melakukan serangan.

October 23, 2021

Kajian CDC AS persoal tahap jangkitan varian Delta

CDC juga berkata kadar pesakit yang lebih tua dan dimasukkan ke hospital serta memerlukan rawatan rapi atau meninggal dunia menunjukkan beberapa tanda peningkatan semasa gelombang Delta.

October 23, 2021

Covid-19: Singapura catat 14 kematian, kes baharu terus naik

Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) berkata dalam tempoh sama sebanyak 3,637 jangkitan baharu direkodkan, meningkat berbanding 3,439 kes yang dicatat pada Khamis.

October 23, 2021

PM New Zealand tak lari ketika gempa goncang Wellington

Ardern kekal di atas podium apabila gegaran bermula, tersenyum, dan memberitahu wartawan bertanyakan soalan: “Maaf, sedikit gangguan… sudikah anda mengulangi soalan itu?”

October 23, 2021

Pfizer kata keberkesan vaksin pada kanak-kanak 5-11 tahun capai 90%

Kadar keberkesanan diperoleh hasil kajian ke atas 2,250 peserta, dengan data terkumpul hingga 8 Oktober, ketika kebanyakan jangkitan berlaku sewaktu varian Delta mendominasi penularan Covid-19 di AS dan global.

October 23, 2021

Kes Covid-19 di UK naik tapi masih enggan laksana sekatan

Jumlah kes harian itu tertinggi sejak Julai lalu, namun kerajaan UK enggan menguatkuasakan sekatan pergerakan walaupun terdapat gesaan daripada badan perubatan negara itu.

October 22, 2021

Jalani rawatan, Ratu Elizabeth II batal lawatan ke Ireland Utara

Dalam satu kenyataan Istana Buckingham, Ratu Elizabeth II diminta berehat selepas hadir ke hospital dan kini berada dalam keadaan sihat.

October 22, 2021

Dos penggalak Covid-19 dapat kelulusan akhir AS

Pengarah CDC, Rochelle Walensky berkata individu yang sudah menerima dua dos Pfizer-BioNTech atau Moderna layak menerima suntikan penggalak jika berusia 65 tahun ke atas, mempunyai masalah kesihatan atau bekerja di bidang berisiko tinggi.

October 22, 2021
POPULAR MINGGU INI