DUNIA

Pesakit Covid-19 lari dari pusat kuarantin dibelasah separuh mati

Menerusi rakaman video itu, sekumpulan penduduk dilihat menggunakan kayu panjang menyerang dan memukul seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai SS, berusia 45 tahun di Kampung Sianipar Bulu Silape di daerah Toba.

10 jam lalu

Lebih 10 peratus penduduk Bangkok positif Covid-19

Pihak Pentadbiran Metropolitan Bangkok (BMA) juga telah melancarkan kempen ujian saringan Covid-19 bagi golongan gelandangan dan 18 orang daripada 193 individu yang menjalani ujian disahkan positif.

13 jam lalu

Covid-19: Kru kapal kargo cetus kebimbangan Australia Barat

Sementara tidak ada pesakit itu yang disahkan dijangkiti Covid-19, pihak berkuasa bimbang kerana kapal berkenaan sebelum itu berlabuh di pelabuhan Batam, Indonesia.

20 jam lalu

Arab Saudi buka umrah mulai 10 Ogos

Ibadah umrah bagi rakyat Arab Saudi dan warga asing yang tinggal di negara itu mula dibuka semalam, dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP), termasuk penjarakan fizikal, bagi membendung penularan Covid-19.

21 jam lalu

Indonesia lanjut darurat Tahap 4 Covid-19 hingga 2 Ogos

Pemerintah Indonesia juga sedang menimbang sama ada akan memasang bendera putih di rumah sebagai tanda menunjukkan penghuninya sedang menjalani kuarantin kendiri bagi memudahkan komuniti melakukan pemantauan.

22 jam lalu

Indonesia mula tambah ICU

Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan, Luhut Pandjaitan dalam satu kenyataan berkata tambahan ICU akan dilakukan di wilayah-wilayah yang telah melaporkan mempunyai kes kematian tertinggi.

July 25, 2021

AstraZeneca optimum pengeluaran vaksin untuk Asia Tenggara

Pengarah Urusan AstraZeneca Thailand James Teague, dalam surat terbuka kepada penduduk negara itu yakin syarikat berkenaan mampu meningkatkan pengeluaran tetapi bergantung kepada bahan material biologi.

July 25, 2021

Indonesia belum selamat untuk hapus, longgar PPKM Darurat

Pemerintah Indonesia dilihat berdepan pertimbangan rumit untuk memutuskan sama ada melonggarkan sekatan darurat atau menyambung lagi tempoh kuat kuasa, sambil memikirkan isu kesihatan dan kedudukan ekonomi rakyat.

July 25, 2021

Bali kehabisan bekalan oksigen untuk pesakit Covid-19

Bali bersama Pulau Jawa dan 15 wilayah lain diletakkan di bawah perintah Pemberlakukan Pembatasan Kegiatan Masyarakat Darurat (PPKM Darurat) atau ‘lockdown’ yang akan berakhir esok.

July 24, 2021

EU lulus vaksin Moderna untuk kanak-kanak seawal usia 12 tahun

EMA menjalankan penyelidikan ke atas lebih 3,700 kanak-kanak berusia 12 tahun hingga remaja 17 tahun yang mendapat suntikan dos vaksin itu, menghasilkan tindak balas antibodi sama seperti individu 18 hingga 25 tahun.

July 24, 2021

England kesan varian baharu Covid-19

Varian yang dikenali sebagai B.1.621 itu kini dikategorikan sebagai varian dalam siasatan dan tidak ada bukti yang menunjukkan varian itu menjadikan vaksin kurang efektif atau menyebabkan penyakit yang lebih teruk.

July 24, 2021

Jangkitan Covid-19 melonjak: Bangkok perketat sekatan pergerakan

Kementerian Kesihatan Thailand semalam melaporkan sebanyak 14,575 kes jangkitan baharu dan 114 pesakit meninggal dunia, menjadikan jumlah kes kematian sejak Mac tahun lalu sebanyak 3,811 kes.

July 24, 2021
POPULAR MINGGU INI