DUNIA

8 negara Afrika disekat masuk ke Indonesia

Sekatan itu juga terpakai kepada pengembara yang pernah mengunjungi negara seperti Afrika Selatan, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho, Mozambique, Eswatini dan Nigeria.

36 minit lalu

Indonesia larang rakyat pulang kampung cuti Krismas, Tahun Baharu

Melalui Arahan Menteri Dalam Negeri No. 62 Tahun 2021 yang menetapkan pencegahan dan pengendalian Covid-19 pada Krismas dan Tahun Baru, kerajaan telah melarang cuti penjawat awam dan pekerja perusahaan swasta.

November 27, 2021

Varian baharu Covid-19: New York isytihar darurat mulai Jumaat depan

Jumlah kes positif di New York telah meningkat baru-baru ini, walaupun kadar vaksinasi telah bertambah baik, dengan beberapa daerah merekodkan kadar positif lebih daripada 10 peratus.

November 27, 2021

85 penumpang dua penerbangan dari Afrika Selatan positif Covid-19

Gelombang baharu di Belanda menyebabkan lebih 20,000 jangkitan setiap hari selama seminggu lalu, berterusan walaupun terdapat sekatan termasuk arahan pemakaian semula pelitup muka, penutupan bar dan restoran selepas jam 8 malam.

November 27, 2021

Covid-19: Varian Omicron bunyikan ‘penggera global’

Kebimbangan berhubung penularan varian Omicron turut melanda pasaran kewangan, terutamanya saham syarikat penerbangan dan lain-lain dalam sektor pelancongan, dan minyak, yang jatuh kira-kira AS$10 setong.

November 27, 2021

Covid-19: Data terbaharu dedah keberkesanan pil Merck merosot

Data terbaharu daripada 1,433 pesakit menunjukkan keberkesanan molnupiravir yang dibangunkan bersama rakan kongsi Ridgeback Biotherapeutics, berkurang kepada 30 peratus dalam kemasukan ke hospital dan kematian.

November 27, 2021

EU luluskan vaksinasi kepada kanak-kanak 5-11 tahun

Ketua Strategi Vaksin di Agensi Perubatan Eropah (EMA), Marco Cavaleri memaklumkan bermula hari ini, vaksin jenis Comirnaty itu sudah diluluskan penggunaanya kepada golongan kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun.

November 26, 2021

Varian baharu Covid-19 dijumpai lagi, lebih merbahaya

WHO akan melakukan perjumpaan hari ini untuk membincangkan mengenai varian baharu B.1.1.529 bagi menyediakan vaksin dan rawatan yang sesuai.

November 26, 2021

EU wajibkan pengambilan dos penggalak terhadap pelancong

Selain itu, mereka yang mengambil suntikan penggalak juga tidak lagi perlus menjalani ujian dan protokol kuarantin.

November 26, 2021

UK sekat pelancong asing dari enam negara

Setiausaha Kesihatan, Sajid Javid memaklumkan penemuan awal yang didapati oleh pihaknya mengenal pasti varian ini mungkin lebih mudah menular berbanding varian Delta dan jenis vaksin yang ada sekarang mungkin kurang berkesan terhadapnya.

November 26, 2021

Jeneral Ahmed Nasser al-Raisi dipilih ketuai Interpol

Pelantikan itu menyusul peruntukan yang banyak disediakan UAE kepada Interpol, tatkala Abu Dhabi dituduh menyalahgunakan sistem ‘notis merah’ Interpol untuk menyenaraikan suspek dalam kalangan anggota politik pembangkang.

November 25, 2021

Angka korban Covid-19 di Jerman cecah lebih 100,000 kes

Hospital di beberapa kawasan, terutamanya di timur dan selatan Jerman, berada di bawah tekanan dan pakar virologi telah memberi amaran bahawa jumlah kematian boleh meningkat.

November 25, 2021
POPULAR MINGGU INI