Covid tersebar melalui udara bukan bermaksud bergerak dari kampung ke kampung

Kajian terkini mendapati virus Covid-19 merebak melalui udara? Namun perlu difahami, merebak melalui udara itu bukan seperti hawar bawaan angin.

Adalah tidak benar dan tidak tepat jika terdapat sebaran menyatakan bahawa kes boleh berjangkit apabila ia berada di tempat jemuran luar rumah ataupun berkebun di luar rumah.

Jika berlaku kematian seperti itu perlu disiasat apakah punca kematiannya. Di mana kes yang disebutkan beberapa hari lalu itu mati bukan akibat Covid-19, tetapi akibat daripada serangan Asma.

Maknanya jika satu kampung dijangkiti oleh Covid-19, angin dari kampung A yang bergerak ke kampung B tidak boleh menyebabkan kampung B itu turut dijangkiti.

Jangkitan Covid-19 masih lagi tertakluk kepada pertemuan fizikal manusia, duduk dekat-dekat, berkumpul ramai sama ada di kedai kopi, kedai makan, masjid atau tempat-tempat awam.

Hasil daripada pergerakan manusia itulah yang menjadi penentu utama wabak berlaku. Sebagaimana kita tahu bahawa sekarang ini sudah hampir lebih 80 peratus kes adalah berbentuk sporadik, di mana tidak diketahui siapa indeks kes. Oleh itu semua daripada kita adalah berisiko untuk dijangkiti.

WHO telah mengisytiharkan Covid-19 boleh berlaku melalui bawaan udara atau Airborne. Apa maksudnya?

1. Pemahaman kita sebelum ini adalah jangkitan boleh berlaku apabila berada dengan jarak yang dekat kurang dari 1 meter dan pertemuan fizikal melebihi 15 minit mempunyai risiko tinggi untuk dijangkiti.

Tetapi pengkaji menemui lebih daripada itu, di mana kebolehjangkitan bergantung kepada kepatuhan kita kepada prosedur operasi standard (SOP) di sesuatu lokaliti, ruang tertutup atau tidak di lokasi tersebut dan pengudaraan. Jika ianya tertutup dan pengudaraan yang secara berpusat di sinilah boleh berlaku jangkitan bawaan udara.

2. Setakat ini pengkaji tidak menemui sebaran jarak jauh seperti bersebelahan bilik ataupun bersebelahan rumah atau bersebelahan kampung walaupun terdapat kes-kes terpencil yang dilaporkan pernah terjadi demikian. Jika ianya juga berlaku kemungkinan besar ia adalah berpunca daripada pergerakan manusia juga, cuma tidak diketahui secara jelas.

3. Kefahaman kita sebelum daripada ini bahawa orang yang bekerja sahaja yang boleh menjangkiti seperti batuk dan bersin. Tetapi kajian mendapati, 59 peratus daripada kes tidak bergejala positif boleh merebak secara bawaan udara melalui percakapan dan pernafasan.

4. Penggunaan PPE oleh frontliners didapati hanya mencegah daripada jangkitan secara droplet tetapi terdapat ruang-ruang udara yang boleh lagi dimasuki dan menjadi punca kepada jangkitan.

Di sinilah memerlukan lagi penambahbaikan pemakaian PPE, pemakaian penutup muka secara dua lapis, sentiasa menjarakkan diri sebaik mungkin dari kes positif dan penggunaan sanitizer.

5. Virus Covid-19 masih lagi berada di persekitaran udara setempat itu sekitar 3 jam dan jangka hayat separuh Covid-19 (t half) adalah sejam setengah.

6. Vaksin adalah langkah terbaik untuk mencegah diri kita dan keluarga kita daripada terus dijangkiti oleh Covid-19.

Dr Suhazeli Abdullah
Pakar Perubatan Keluarga