Virus Corona ditemukan saintis sejak 1960-an

September 5, 2021

Sesiapa sahaja boleh menulis meramal akan wujud di kemudian hari wabak akan berlaku. Tidak salah pun. Segala kemungkinan boleh terjadi seperti akan timbulnya pandemik Covid-19 yang sedang berlaku sekarang.

AstraZeneca tiada unsur babi

August 28, 2021

Hanya MUI (Majlis Ulama Indonesia) sahaja nampak pelik dan terlalu rigid dalam isu ini. Sedangkan ulama lain seluruh dunia tiada masalah pun. Dalam masa yang sama mereka juga membuat kenyataan tegas yang mengharuskan penggunaan vaksin atas dasar darurat.

Sketsa di Pusat Pemberian Vaksin

August 26, 2021

P: Dr saya tak mboh (tak nak) cucuk vaksin dos 2 ni.

Beberapa kekeliruan mengenai ibu hamil dan vaksin Covid-19

August 14, 2021

Kajian mendapati ibu hamil mudah dijangkiti oleh Covid-19 tiga kali ganda dari orang biasa. Apabila sudah dijangkiti kemungkinan untuk bergejala teruk kategori 3, 4 dan lima adalah tinggi mencecah 70% dari mereka.

Perlukah ujian antibodi Covid-19 dilakukan?

August 9, 2021

Terdapat setengah pihak yang cuba mengelirukan masyarakat dengan memberi idea supaya diadakan ujian antibodi selepas cucuk vaksin dos pertama.

Vaksin tidak ada magnet atau mikrocip

July 31, 2021

Tular semula video yang mengaitkan badan lekat magnet atau besi selepas diberi vaksin. video itu sudah berlegar sejak bulan Mei lepas lagi. Kajian telah dinyatakan dalam webiste Fullfact bahawa, kejadian magnet atau besi yang melekat kepada badan itu adalah tidak berkaitan dengan vaksin.

Vaksin Covid-19 terlarut, terurai dalam darah selepas jalankan tugas

July 26, 2021

Timbul keraguan adakah selepas vaksin, swab test PCR secara automatik akan positif? Sebab secara teorinya vaksin itu mengandungi virus yang dimatikan atau antibodi Covid-19, jadi swab test akan jadi positif.

Tidak timbul isu vaksin mana yang terbaik

July 21, 2021

Ada pihak yang cuba putar belit kenyataan Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan yang menyatakan suntikan vaksin Sinovac di Kelantan sudah tamat.

Dilarang mati selepas cucuk vaksin?

July 19, 2021

Diberitakan seorang mati mengejut awal pagi. Beliau adalah antara nama penerima vaksin sehari sebelumnya, tetapi mengambil keputusan tidak nak vaksin.

Terima hakikat Covid-19 jadi sebahagian hidup kita

July 8, 2021

Berita yang menyatakan bahawa Singapura telah memulakan proses pemulihan kembali kepada suasana normal dan menganggap bahawa Covid-19 itu adalah flu biasa telah diputar-belit oleh pihak-pihak tertentu.