Penjara mewah taikun China di London

December 15, 2022 · Dunia

Taikun hartanah China yang ditangkap, Zhang Li mempunyai cara baharu untuk mengelak penjara London – mengurung dirinya di menara mewahnya sendiri di tepi Sungai Thames.

Sementara Zhang, pengasas bersama Guangzhou R&F Properties, bersedia untuk menentang ekstradisinya ke Amerika Syarikat (AS) atas tuduhan rasuah, peguamnya bekerja keras untuk mengeluarkannya dari penjara London dengan jaminan minggu ini.

Mereka bukan sahaja menawarkan jaminan tertinggi yang belum pernah diterima mahkamah Britain sebanyak £15 juta (RM81.76 juta), tetapi peguam berkata sebagai syarat dia akan dikurung di sebuah apartmen penthouse lima bilik tidur di tingkat 43 sebuah menara milik R&F di tepi Sungai Thames.

Dikawal oleh bekas anggota tentera dalam syif 12 jam, seorang pegawai memberitahu hakim bahawa dia merancang untuk meniru langkah keselamatan penjara ke atas pemaju hartanah.

Perlindungan semacam itu tidak murah pada £200,000 sebulan (RM1.09 juta), dan semuanya dibayar oleh Zhang sendiri.

Langkah yang sangat luar biasa itu menyerlahkan sejauh mana orang terkaya boleh membuat pilihan mereka sendiri dalam sistem keadilan British yang tidak akan tersedia kepada orang lain.

“Apartmen mewah jelas akan menjadi lebih baik daripada penjara,” kata Tom Smith, seorang profesor undang-undang di Universiti West of England.

“Itu pastinya mencadangkan sistem dua peringkat yang mengatakan jika anda mempunyai cara, anda boleh membeli kebebasan anda.”

Syarat ikat jamin telah didedahkan pada perbicaraan mahkamah, di mana peguam yang bertindak untuk kerajaan AS memberi amaran bahawa Zhang mempunyai “sumber dan keupayaan untuk melarikan diri”.

“Sesiapa sahaja yang dianggap berisiko hanya akan direman dalam tahanan,” kata Dr Smith.

Zhang akan dikurung di satu blok bertingkat R&F di daerah Nine Elms di London, salah satu daripada berpuluh-puluh projek pangsapuri berharga tinggi yang tersusun di kawasan tanah sempit di sepanjang Sungai Thames.

Peguam Zhang enggan mengulas.

Firma itu membeli projek United Kingdom daripada pemaju China lain yang menghadapi masalah pada 2018 hanya untuk melihatnya terhenti semula pada awal tahun ini. Ia mendapat pinjaman penyelamat daripada sekumpulan firma ekuiti swasta pada musim panas lalu.

Namun, walaupun arus modal yang pernah mengalir ke London dari China semakin kering, R&F terus memasarkan hartanah di daerah itu. Sebuah apartmen satu bilik tidur di tingkat dua menara Thames City dijual dengan harga lebih £1.1 juta (RM6 juta), menurut bahan pemasaran yang dilihat oleh Bloomberg.

Zhang ditangkap pada 30 November 2022 di Lapangan Terbang Heathrow London dalam penerbangan dari Singapura, menurut pemfailan daripada peguam untuk AS. Dia dikehendaki atas dakwaan memberikan sogokan dan dana kepada pegawai San Francisco untuk memenangi permit pembinaan.

Zhang kemudian membayar penginapan dan hadiah apabila pegawai itu pergi ke China untuk bercuti, dakwa AS. Jumlah rasuah yang dibayar dianggarkan antara AS$40,000 dan AS$70,000.

R&F sebelum ini berkata dalam akaun WeChat rasminya bahawa ia merancang untuk melawan apa yang dipanggil “dakwaan palsu” bahawa Zhang dituduh memberi rasuah “kerana menganjurkan majlis makan malam di China untuk bekas eksekutif hal ehwal awam di San Francisco dan menyediakan penginapan hotel kepadanya.”

AS telah menentang permohonan Zhang bagi mendapatkan jaminan mahkamah dan memberi amaran bahawa syarikat keselamatan swasta itu mempunyai sedikit atau tiada kewajipan kepada mahkamah.

Tetapi Hakim John Zani tidak bersetuju, memberitahu peguam bahawa dia berhasrat untuk memberikan jaminan sementara Zhang melawan kesnya. – Bloomberg

Berita berkaitan
Bilangan pelajar antarabangsa warga China terbesar di UTM tahun ini
February 3, 2023· Isu semasa
Hakim baharu dalam rayuan bekas menteri Sabah terhadap sabitan dan hukuman
January 27, 2023· Isu semasa
Menteri sambut pelancong dari China gesa petugas imigresen ditambah di KLIA
January 24, 2023· Isu semasa
Permohonan Najib semak keputusan sabitan kes SRC didengar hari ini
January 19, 2023· Politik
Popular
‘Kami boleh dengar suara di bawah runtuhan pangsapuri 11 tingkat’
February 8, 2023
Angka terbaharu korban gempa berkembar Turkiye, Syria lepasi 7,800
February 8, 2023
Lagi Dunia terkini
Angka terbaharu korban gempa berkembar Turkiye, Syria lepasi 7,800
4 jam lalu · Dunia
‘Kami boleh dengar suara di bawah runtuhan pangsapuri 11 tingkat’
8 jam lalu · Dunia
Gempa: Erdogan isytihar darurat 3 bulan di 10 wilayah, 13 juta terjejas
18 jam lalu · Dunia
Gempa Turkiye, Syria: Lebih 4,800 maut, 5,775 bangunan ranap
24 jam lalu · Dunia
Angka korban gempa bumi berkembar di Turkiye, Syria meningkat
February 7, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Kedah buru sindiket jual tanah, penerima geran jangan tamak
7 jam lalu
[VIDEO] 505 peneroka Pendang akan terima geran tanah
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok