China siasatan tarian ghairah dalam kereta api

June 29, 2022 · Dunia

Polis China sedang menyiasat insiden melibatkan seorang wanita muda yang dirakam menari secara tidak senonoh di dalam kereta api di hadapan seorang budak lelaki setelah bantahan orang ramai berhubung perbuatan itu.

Wanita yang tidak dikenali itu dirakam pada petang Jumaat lalu menari secara provokatif di hadapan seorang budak kecil yang duduk di dalam kereta api di Chengdu, wilayah Sichuan di barat daya China.

Wanita itu, berpakaian kemeja-T berjalur hitam dan putih dan berseluar panjang hitam, berdiri berhampiran tiang logam di sebelah budak lelaki itu dan mula menari sambil menonton, lapor akhbar Yidian Zixun.

Dalam video empat minit itu, dia dirakamkan berpusing-pusing dan menggelek pinggulnya sambil menari secara provokatif. Seorang penumpang lelaki yang duduk di sebelah budak lelaki itu kelihatan berdiri dan menjauhi wanita itu.

Wanita itu kemudian dilihat menarik bahagian depan baju-Tnya untuk mendedahkan bahagian tengahnya kepada budak lelaki itu sebelum duduk di lantai. Dia kemudiannya mencapai pemegang di atas kepala dan berpusing-pusing sebelum menghampiri budak lelaki itu, memeluknya sebelum memberinya ciuman.

Video itu berakhir dengan dia mengambil tempat duduk di atas lantai di hadapan satu set pintu gerabak dan terus menggoyangkan kepalanya sambil melihat telefonnya.

Orang ramai pantas membuat komen di media sosial selepas video itu muncul, dengan ramai yang menggelar tarian itu “terlalu panas”.

Chengdu Metro berkata ia melakukan rondaan biasa di kereta apinya tetapi mereka tidak hadir ketika video itu dirakamkan.

“Ada kakitangan yang meronda di kereta api metro, tetapi mereka mungkin terlepas gerabak itu,” katanya dalam catatan di Weibo.

Polis tempatan berkata kejadian itu sedang dalam siasatan.

Video itu telah mencetuskan kekecohan moral di media sosial China, dengan ramai yang mengatakan tarian itu terlalu seksual dan tidak senonoh di ruang awam dan kehadiran budak lelaki itu membimbangkan.

Seorang pengguna Weibo secara berseloroh bertanya: “Adakah wanita itu ibunya? Budak kecil yang malang!”

Seorang lagi bertanya: “Adakah dia mengambil dadah? Adakah saya seorang sahaja yang menyangka dia melakukan gangguan seksual?”

“Ia menjijikkan dan dia merosakkan budak kecil itu. Saya rasa dia mengalami gangguan kesihatan mental,” tulis seorang lagi.

Chen Liang, seorang peguam dari Firma Peguam Cemerlang, berkata dalam temu bual dengan Jurnal Undang-undang Shanghai bahawa tingkah laku wanita itu boleh dianggap sebagai serangan tidak senonoh di bawah undang-undang China.

“Wanita itu berkelakuan secara seksual di hadapan budak lelaki itu dengan mendedahkan seluar dalamnya, dan pelukan serta cium, untuk semua itu dia boleh didakwa melakukan serangan tidak senonoh ke atas seorang remaja,” katanya.

Wu Pingzheng, seorang peguam dari Pejabat Peguam Hubei Shouyi, menambah bahawa tidak semua serangan tidak senonoh ke atas juvana adalah pelanggaran kod jenayah.

Di bawah Undang-undang Jenayah China, serangan tidak senonoh yang teruk di khalayak boleh menyebabkan pesalah dipenjara selama lebih lima tahun jika didapati bersalah. – Agensi

Berita berkaitan
Kerajaan China kenakan perintah berkurung kepada penduduk bandar Wuhan
July 28, 2022· Dunia
KDN anggar 1.2 juta lebih warga China tidak keluar Malaysia
July 26, 2022· Isu semasa
China keluar amaran tahap kuning susulan suhu panas melampau
July 23, 2022· Dunia
Sime Darby jual syarikat-syarikat Pelabuhan Weifang bernilai RM1.27 bilion
July 4, 2022· Isu semasa
Popular
Kecundang 4-0 kini United berdepan kritikan hebat bekas pemain
August 14, 2022
Salman Rushdie ditikam 10 kali
August 14, 2022
Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan
August 15, 2022
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
August 13, 2022
Lagi Dunia terkini
Trafik penumpang SIA cecah 2 juta kali pertama sejak wabak Covid
2 jam lalu · Dunia
Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan
2 jam lalu · Dunia
Budak tiga tahun disembunyikan dalam peti sejuk beku selamat
10 jam lalu · Dunia
41 maut, 45 cedera gereja terbakar
23 jam lalu · Dunia
Kecundang 4-0 kini United berdepan kritikan hebat bekas pemain
23 jam lalu · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
7 jam lalu
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok