VIDEO
FOTO] Al-Balad, kota purba Jordan
July 24, 2021

Al-Balad adalah kawasan “Downtown” tertua di ibu negara Jordan, Amman. Bahagian bandar ini yang penuh dengan sejarah dan elemen dari pemerintahan kerajaan Rom ini sangat menarik serta tempat yang perlu anda lawati sekiranya berkunjung ke Amman, Jordan.

[FOTO] Bantuan HM4P tetap disalur ke Gaza
July 21, 2021

Akur dengan nasihat Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, misi Humanitarian Mission 4 Palestin (HM4P) yang lebih sebulan berada di Jordan dan Mesir, ditangguhkan atas faktor keselamatan. Penyerahan bakul makanan HM4P disalurkan oleh anggota Cinta Gaza Malaysia yang beroperasi di Gaza. Mereka menyerahkan pemberian bakul makanan tersebut kepada pelarian Palestin di Kampung Badwi di utara Gaza dan Kem Pelarian As-Syati’ di Bandar Gaza pada 18 Julai, 2021.

[FOTO] Aidiladha bersama pelajar Malaysia di Mesir
July 20, 2021

Sekitar Majlis Sambutan Hari Raya Aidiladha oleh Pelajar-Pelajar Anak Pahang yang turut di sertai para peserta misi HM4P. Pihak pengurusan Majlis Agama Islam Pahang turut menyertai majlis ini yang berlangsung di Wisma Pahang, Kaherah di Mesir.

[FOTO] Lagi bantuan Aidiladha buat enam kem pelarian Palestin di Jordan
July 17, 2021

3 lokasi yang di lawati oleh HM4P pada hari ini ialah Kem Gaza di Jerash, kira-kira 1 jam dari Amman. Lokasi kedua ialah Kem Pelarian Palestin Talibiah manakala lokasi terakhir ialah Pusat Pengedaran Bantuan Shura. Sebanyak 1000 kotak makanan di edarkan sepanjang program dua hari HM4P di Jordan. Program ini dijalankan sempena sambutan Hari Raya Aidiladha yang akan disambut dalam beberapa hari lagi. HM4P berjaya laksanakan misi hasil kerjasama yang diberikan oleh kerajaan Jordan dan pihak Kedutaan Malaysia.

[FOTO] Bantuan Aidiladha buat tiga kem pelarian Palestin di Jordan
July 16, 2021

Misi Humanitarian Mission 4 Palestine (HM4P) semalam mengagihkan 600 kotak bantuan makanan kepada keluarga pelarian di tiga kem pelarian Palestin di Jordan sementara pasukan misi kemanusiaan itu menunggu kelulusan memasuki Gaza melalui Mesir. Tiga kem pelarian terbabit adalah Kem Pelarian Wahadat, Kem Pelarian Hettien dan Kem Pelarian al-Rusaifah. Bantuan makanan itu sempena menjelang sambutan Aidiladha yang akan disambut umat Islam awal minggu ini.

[FOTO] Masjid Al Fatah, masjid mega di Mesir
July 14, 2021

Masjid Al Fatah Al Aleem yang boleh memuatkan seramai 17,000 jemaah pada satu-satu masa merupakan masjid ke 44 terbesar di dunia pada ketika laporan ini ditulis.

[FOTO] Masjid Al-Azhar antara masjid tertua di dunia
July 13, 2021

Masjid Al-Azhar merupakan satu karya agung dan terkenal dalam dunia pengajian Islam. Dibina pada tahun 972 ketika era Khalifah Fatimiyah. Universiti Al-Azhar di sebelah masjid ini pula merupakan universiti tertua di dunia yang masih berfungsi sehingga ke hari ini.

[FOTO] 5,000 bantuan kotak makanan untuk Gaza
June 29, 2021

Sejumlah lima 5 ,000 bantuan kotak makanan bakal diagihkan ke seluruh Gaza oleh kumpulan Humanitarian Mission 4 Palestine (HM4P) yang diketuai oleh Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim. HM4P kini dalam persiapan terakhir sebelum memasuki wilayah Gaza untuk bersama pasukan Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin.

[FOTO] Caprice berjumpa dengan pelajar-pelajar Malaysia di Mesir
June 26, 2021

Sesi perkongsian influencer, Caprice atau Ariz Ramli bersama pelajar-pelajar Malaysia di Mesir mengenai misi ke Gaza di Pusat Kecemerlangan Pelajar (PKP) di sini semalam.

[FOTO] Kerusi roda untuk Hospital Palestin
June 25, 2021

Humanitarian Mission 4 Palestine (HM4P) meneruskan misi kemanusian dengan menyumbang 10 buah kerusi roda kepada Hospital Palestin di Kaherah.

[FOTO] Pelarian Palestin terharu terima bantuan Malaysia
June 22, 2021

Misi Humanitarian Mission 4 Palestin (HM4P) mengagihkan 1,000 pek makanan kepada pelarian Palestin di kem Pelarian Palestin Al-Baqa’a terletak di Amman, Jordan petang semalam. Bantuan itu telah di sumbangkan oleh rakyat Malaysia.

[FOTO] Misi kemanusiaan Masjid Al-Aqsa
June 21, 2021

Pasukan Humanitarian Mission 4 Palestine (HM4P) menyalurkan sumbangan USD200,000 (RM828,000) kepada Tabung al-Aqsa di bawah Kementerian Awqaf dan Hal Ehwal Agama Jordan bagi membaikpulih, menambahbaik dan memenuhi keperluan berkaitan pengurusan dan penyelenggaraan Masjid Al-Aqsa. Sumbangan itu diterima oleh Menteri Awqaf dan Hal Ehwal Agama Jordan Dr Mohammad Al-Khalaileh.