Ya Allah, jangan biarkan aku sendiri

Ketika dukacita membaluti perasaan, jiwa pula gelisah kerana dihujani masalah yang semakin parah. Diri seolah hilang arah dan tidak ada tempat untuk menggantung harapan dan mengadu segala masalah yang bersarang di hati.

Maka tatkala itu ingatlah akan Dia yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Amru, beliau berkata Rasulullah SAW bersabda:

لِكُلِّ عَمَلٍ شِرَّةٌ، وَلِكُلِّ شِرَّةٍ فَتْرَةٌ، فَمَنْ كَانَتْ فَتْرَتُهُ إِلَى سُنَّتِي، فَقَدْ أَفْلَحَ، وَمَنْ كَانَتْ إِلَى غَيْرِ ذَلِكَ فَقَدْ هَلَكَ

Maksudnya: “Setiap amalan ada masa semangatnya, dan setiap masa semangat memiliki masa jatuhnya. Barangsiapa ketika jatuh ia kembali kepada sunnahku maka beruntunglah dia. Dan barangsiapa ketika jatuh ia kembali kepada selain ajaranku, maka binasalah dia.” (HR Ahmad, sahih)

Kisah Nabi Muhammad SAW memujuk sahabat

Ada sebuah kisah yang telah diriwayatkan di dalam hadis Nabi Muhammad SAW mengenai seorang sahabat yang telah didatangi oleh Baginda. Wajahnya yang sedih dan muram telah menarik perhatian Baginda untuk menegurnya.

Daripada Abu Said al-Khudri r.a. katanya: “Rasulullah SAW telah memasuki masjid. Tiba-tiba terdapat seorang sahabat bernama Abu Umamah r.a. sedang duduk di sana.

Baginda bertanya: “Wahai Abu Umamah, kenapa aku melihat kau sedang duduk di dalam masjid sedangkan ketika ini bukanlah waktu solat?” Abu Umamah menjawab: “Dukacita dan hutang menyelubungiku wahai Rasulullah!”

Rasulullah menjawab: “Mahukah kamu aku ajarkan satu doa, jika kamu membacanya Allah akan menghilangkan rasa dukacitamu dan melangsaikan hutangmu.” Abu Umamah menjawab: “Sudah tentu, wahai Rasulullah.” Maka Baginda bersabda: “Ucapkanlah pada waktu pagi dan petang bacaan ini:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau daripada kedukaan dan kesedihan. Aku berlindung kepada Engkau daripada sifat lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau daripada sifat pengecut dan bakhil. Dan aku berlindung kepada Engkau daripada bebanan hutang dan penindasan manusia.”

Abu Umamah r.a. berkata: “Setelah membaca doa tersebut, Allah menghilangkan kedukaanku dan melunaskan hutangku.” (HR Abu Daud, sahih)

Allahuakbar.

Sungguh, saat kita ditimpa masalah, jiwa tidak akan lari daripada rasa resah dan bimbang.

Namun yakinlah bahawa kita masih ada Allah SWT. Dialah yang memberi ujian, dan hanya Dia juga yang mampu memberi keamanan kepada hati. Maka ketika kita jatuh, kembalilah kepada-Nya. Dialah sebaik-baik tempat untuk kita bergantung.
وَكَفَىٰ بِٱللَّهِ وَكِيلًا

Maksudnya : “Dan cukuplah Allah sebagai Pemelihara.” (Al-Ahzab : 3)

Ustazah Asma’ Harun