Wayang politik kita telah memasuki ‘End Game’

Dua tahun lepas, pasukan Avengers telah berjaya mengalahkan Thanos, seekor makhluk asing yang bercita-cita untuk menghapuskan separuh populasi alam semesta.

Keberjayaan ini tidak dicapai dengan mudah, ia melibatkan air mata dan darah. Iron man dan Kapten Amerika sanggup mengetepikan konflik yang mereka alami untuk mendapatkan semula apa yang mereka telah hilang ketika mereka gagal menahan kemaraan Thanos dalam Infinity War.

Saya percaya wayang politik Malaysia yang bermula selepas Langkah Sheraton akan sudah memasuki babak End Game. Semua pelakon-pelakon wayang politik kita telah meletakkan buah catur di meja, dan bersedia untuk bermain secara ‘all-out’.

Pakatan Harapan memilih Anwar sebagai calon perdana menteri

Setelah setahun membawa hati yang luka, akhirnya Pakatan Harapan memilih untuk meletakkan Anwar sebagai calon perdana menteri sekiranya mereka menang pada Pilihan Raya Umum ke-15.

Keputusan ini sepatutnya diambil lebih awal, ia mampu mengelakkan kewujudan kem dalam Pakatan Harapan. Perbahasan di antara Mahathir atau Anwar di dalam PH hanya akan melemahkan mereka.

Apabila sudah ada keputusan yang bulat – dibentuk melalui mesyuarat – maka semua ahli seharusnya mematuhi kiblat yang telah ditentukan.

Pakatan Harapan secara sendirinya tidak akan mampu memenangi PRU15, mereka perlu mencari teman tapi mesra. Tanpa perlu berkahwin seperti UMNO-Bersatu-PAS, mereka boleh membentuk kerajaan gabungan.

Cuma, kewujudan segelintir pemimpin PH yang sombong dan bercakap besar hanya akan membantutkan proses ini. Proses rundingan parti-parti politik memerlukan sikap terbuka dan perbincangan yang jujur – jika mahu koalisi itu wujud dan bertahan lama.

Umno sudah mempunyai pendirian tetap, tapi terlalu lambat bertindak

Siapa sangka ucapan berapi-api yang dilaungkan ketika Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU2020) menjadikan imej UMNO semakin tercalar.

Ramai orang beranggapan UMNO cuma menang sorak, kampung tergadai; kerana tiada tindakan susulan yang lebih konkrit diambil selepas PAU2020.

Jika benar mereka sudah sepakat untuk menolak Bersatu menjelang PRU15, mereka harus bercerai. Ia umpama suami isteri yang sudah sepakat untuk bercerai, tapi masih duduk sekatil, ia janggal.

Pemimpin-pemimpin UMNO yang mendukung Perikatan Nasional pula kelihat semakin mendapat momentum dalam mendesak Pemilihan UMNO dan peletakkan jawatan Zahid.

Waktu parti politik memerintah secara solo telah berakhir, keadaan ini bermakna UMNO perlu mencari teman tapi mesra untuk membentuk kerajaan.

Percayalah, semakin lama UMNO menunggu, semakin ramai mereka akan kehilangan wakil rakyat. Mereka yang menang paling banyak kerusi pada PRU15 kelak akan menjadi ‘tuan puteri’ yang menjadi idaman setiap parti politik.

Jika UMNO ingin menjadi tuan puteri, mereka harus cemas dengan kedudukan mereka yang semakin melemah. Beberapa isu seperti kes mahkamah Najib dan Zahid dan audio Anwar-Zahid akan sedikit sebanyak mencalar imej UMNO.

Walaupun parti baharu, jika dipandang rendah, Bersatu akan mendapat momentum

Kita tahu bagaimana cara Bersatu menyusun strategi politik, ia berbeza dengan parti-parti politik yang lain. Mereka akan cuba mengambil seberapa banyak wakil rakyat dan ahli parti-parti politik yang menjadi lawan kepada mereka.

Ia adalah norma baharu dalam politik Malaysia; tidak mustahil menjelang PRU15 semakin ramai yang akan melompat ke Bersatu memandangkan mereka mempunyai sumber yang luas sebagai pemain utama dalam kerajaan.

Sasaran utamanya sudah tentu akan berfokus kepada UMNO; musuh utama yang memiliki segmen pengundi yang sama dengan mereka.

Pada masa kini kita dapat melihat momentum itu terpancar daripada ahli-ahli Kabinet UMNO yang menyokong Perikatan Nasional. Ia adalah strategi yang baik dari Bersatu, menyerang UMNO dari dalam.

Seandainya kumpulan ini berjaya mendesak UMNO untuk mengadakan pemilihan, atau Zahid meletakkan jawatan, maka sudah tentu kerajaan Perikatan Nasional akan semakin kukuh.

Beberapa persoalan penting kita akan terungkai pada masa terdekat

Melihat situasi politik semasa, kemungkinan pada PRU15 kita akan melihat banyak blok. Salah satu blok yang akan menonjol adalah kombinasi di antara Pejuang-Warisan-Muda.

Calon-calon bebas berkemungkinan mempunyai peluang untuk menang kerana perpecahan undi; dan mereka juga boleh menjadi faktor untuk memecahkan undi.

Untuk menyelamatkan dunia, Iron man harus terkorban; dalam wayang politik negara ini, siapa agaknya yang akan terkorban?