Terima hakikat Covid-19 jadi sebahagian hidup kita

Berita yang menyatakan bahawa Singapura telah memulakan proses pemulihan kembali kepada suasana normal dan menganggap bahawa Covid-19 itu adalah flu biasa telah diputar-belit oleh pihak-pihak tertentu.

Apabila dibaca balik berita itu dalam Bahasa Inggeris lain pula maksudnya.

Hakikat yang harus diterima bahawa Covid-19 itu akan terus hidup dan menjadi sebahagian daripada kehidupan kita dalam satu jangka masa yang tertentu.

Ini kerana Covid-19 amat sukar untuk dihapuskan sepenuhnya setelah 18 bulan kita bergelumang dalam wabak.

Jumlah pemberian vaksin dalam negara mereka telah pun melebihi 60.1 peratus menunjukkan bahawa mereka telah mula beralih kepada kes yang semakin menurun dan akhir sekali kejadian akan berada di tahap yang paling minima (Ini dinamakan endemik).

Pada masa itu, setelah pelan transisi berjaya, rakyat dinasihatkan supaya menerima seadanya seperti jangkitan penyakit lain seperti flu biasa, penyakit kuku dan mulut.

Walaupun Covid-19 tidak terhapus sepenuhnya, tetapi mungkin dapat dikawal supaya tidak menjadi satu wabak yang besar. Di sinilah peranan vaksin yang akan mengawal wabak supaya tidak berlaku.

Mereka tidak kata Covid-19 itu selesema biasa, tetapi menganggap Covid-19 dapat dikawal dengan polisi-polisi yang akan ditetapkan.

Tiga Menteri yang menganggotai jawatan kuasa virus Corona negara itu telah pun membuat perancangan untuk peralihan kepada kehidupan normal.

Nampaknya Pelan Pemulihan Negara mereka hampir sama dengan Pelan Pemulihan Negara kita.

Negara kita pun kemungkinan besar akan mengalami perkara yang sama.

Kita akan terus hidup dalam suasana jangkitan COVID-19 yang berterusan tetapi perlu dikawal sepenuhnya dengan arahan-arahan semasa yang akan dikemukakan oleh kerajaan.

Jika ada di antara kita tidak mematuhinya, kemungkinan besar kita tidak akan kembali kepada suasana normal selama-lamanya.

Dr Suhazeli Abdullah
Pakar Perubatan Keluarga

Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Agenda Daily. Segala risiko akibat penyiaran artikel ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri.