Pendirian Bersatu Selangor berhubung keputusan UMNO di PAU 2020

Bersatu Selangor ingin merujuk kepada ucapan dasar Presiden UMNO dan beberapa pembahas yang membahaskan usul yang dibawa dalam Perhimpunan Agung UMNO di PWTC baru-baru ini.

Seperti yang semua sedia maklum bahawa UMNO dalam Perhimpunan Agung mereka yang berakhir Ahad lalu, telah membuat keputusan untuk memutuskan perhubungan dengan Bersatu tetapi memberi tempoh hingga Ogos ini jika sekiranya Pilihan Raya Umum Ke-15 tidak dibuat mulai tarikh tersebut.

Keputusan ini turut disokong oleh UMNO Selangor. Walaupun keputusan mereka untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu namun mereka memutuskan untuk kekal berada dalam kerajaan buat masa ini.

Kami melihat situasi ini dengan berlapang dada dan menerimanya sebagai salah satu lumrah dalam berpolitik di Malaysia ini.

Khususnya Bersatu di Selangor, kami menerima keputusan UMNO ini sebagai satu tonik untuk kami bekerja lebih kuat lagi dan akan istiqamah dalam memastikan nasib rakyat terbela dan dijaga, bukan terlalu menumpukan perebutan kuasa dan kerusi.

Namun, matlamat kami di Selangor masih utuh iaitu untuk merampas negeri Selangor dari PH bagi memastikan rakyat negeri Selangor akan lebih terbela dan ekonomi negeri Selangor bertambah makmur. Bersatu Selangor bersedia untuk hadapi segala kemungkinan bila-bila masa sahaja.

Namun, harus ditegaskan di sini bahawa keutamaan kerajaan Perikatan Nasional hari ini adalah untuk membawa Malaysia keluar dari pandemik Covid-19 yang melanda dunia di mana negara kita Malaysia tidak terkecuali.

Malahan, pandemik ini telah membawa banyak kerosakan terutama dalam sektor ekonomi. Selain ramai rakyat negara ini yang sengsara dihidapi virus Covid 19 hingga menyebabkan banyak kematian berlaku, jutaan rakyat juga telah terkesan secara ekonomi di mana ramai antara mereka yang telah hilang punca pendapatan dan kehidupan mereka tidak lagi seperti sebelum pandemik melanda.

Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memastikan negara ini kembali pulih dari dua kerosakan ekonomi iaitu kerosakan dari pemerintahan PH selama 22 bulan dan kerosakan akibat pandemik Covid-19.

YB Datuk Abdul Rashid Asari
Ketua Badan Pimpinan Negeri Selangor
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu)