Adun DAP maki hamun polis sama dengan maki rakyat Malaysia

Rakyat terus mempertikaikan insiden kekecohan di perkarangan Mahkamah Majistret Raub pagi Isnin lepas yang videonya telah viral merata.

Tindakan biadab seorang Adun DAP Selangor Ronnie Liu (Adun Sg Pelek) terhadap seorang pegawai polis yang sedang menjalankan tugasnya cukup dikesali malah bahasa dan maki hamun yang dihamburkan cukup kasar yang tidak patut diucapkan oleh sesiapa pun apa lagi oleh seorang ahli Yang Berhormat.

Isunya bagaimana Adun ini boleh lolos terlepas sehingga merentas sempadan Selangor masuk ke Pahang untuk urusan yang tidak ada kena mengena dengan beliau?

SOP PKP yang berkuat kuasa ternyata melarang tindakan rentas daerah dan negeri kecuali dengan kebenaran pihak polis. Adakah Ronnie memiliki kebenaran itu?

SOP PKP memberikan pengecualian terhadap Adun untuk merentas daerah dan negeri untuk melawat kawasannya, masalahnya Raub bukannya di negeri Selangor.

Dan Ronnie semalam hadir di Raub bukannya untuk urusan seorang Adun tetapi lebih kerana bermain politik untuk kononnya bersimpati pada 18 penceroboh hutan simpan yang telah menceroboh tanah kerajaan. Ronnie pun bukan seorang peguam untuk perlu berada di sana.

Rakyat dipaksa mematuhi SOP tidak boleh ke mana-mana kecuali tinggal di rumah masing-masing, rakyat rela kerana bersungguh mahu keluar dari belenggu pandemik Covid-19 ini.

Tiba-tiba Ronnie bebas bergerak, berada jauh dari Sg Pelek untuk berada di Raub, semata-mata kerana mahu jadi juara membela penceroboh hutan di luar Selangor.

Apa kata pengundi di Sg Pelek, Sepang? Sg Pelek punya 32,352 pengundi berdaftar, 55.1% Melayu 27.2% Cina dan 17.7% India, adakah Ronnie telah selesai mengagihkan bantuan kepada tuan-tuan di saat tuan-tuan berhadapan lockdown dan tidak dapat berkerja dan menjalankan aktiviti harian ini?

DAP memerintah negeri Selangor melalui PH, senang-lenangkah hidup tuan-tuan semua sejak diwakili Ronnie?

Dan yang lebih utama apahal Ronnie perlu berada di Raub sedang nasib dan kebajikan tuan-tuanlah tugas dan tanggungjawabnya bukannya membela penceroboh tanah nun jauh di Raub sana.

Saya difahamkan ada penduduk Sepang yang telah membuat laporan polis terhadap kejadian ini. Tuan-tuan pengundi Sg Pelek, pengundi Sepang dan rakyat Selangor seharusnya bangkit menolak pemimpin yang bongkak dan punya akhlak sebegini.

Mohon pihak polis segera bertindak. Kita sayang pada semua barisan hadapan kita termasuk anggota polis yang bersusah payah berkerja mengorban nyawa di saat pandemik ini. Memaki hamun mereka samalah seperti memaki hamun kita semua rakyat Malaysia.

Say No to DAP. No to PH.

Roslan Shahir Datuk Mohd Shahir
Setiausaha PAS Selangor

Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Agenda Daily. Segala risiko akibat penyiaran artikel ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri.