RENCANA

Jangan lupa zaman PH lah Covid-19 masuk Malaysia dari China

Terpapar jelas dendam kesumat Pakatan Harapan (PH) terhadap PAS dan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang telah dibentuk secara berperlembagaan setelah ia dijatuhkan sendiri oleh Perdana Menteri yang mereka lantik selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

July 24, 2021 ·Prof Madya Dr Mohd Fuad Mohd Salleh

Pemberian bantuan tunai: Malaysia antara negara terbaik

Cadangan program RM45 bilion untuk memulihkan ekonomi yang dikemukakan oleh DAP kepada kerajaan adalah menarik dan kesediaan kerajaan menerimanya adalah baik.

July 23, 2021 ·Prof Emeritus Dr Barjoyai Bardai

Tidak timbul isu vaksin mana yang terbaik

Ada pihak yang cuba putar belit kenyataan Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan yang menyatakan suntikan vaksin Sinovac di Kelantan sudah tamat.

July 21, 2021 ·Dr Suhazeli Abdullah

Perlukah Yang di-Pertuan Agong mempunyai privy council untuk menasihati baginda mengenai isu undang-undang?

Saya merujuk kepada berita rencana bertajuk “Agong needs own legal privy council to counter AG” (Agong perlukan privy council sendiri untuk menentang Peguam Negara) yang disiar oleh The Vibes pada 16 Julai 2021.

July 21, 2021 ·Tun Abdul Hamid Mohamad

Elemen penting kenapa Mahkamah Rayuan bebaskan Ku Nan

Pada 21 Disember 2020, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohamed Zaini Mazlan menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta ke atas Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (Ku Nan) setelah mendapati beliau (selaku tertuduh) sabit kesalahan atas pertuduhan berikut:

July 21, 2021 ·Datuk Salleh Buang

Dilarang mati selepas cucuk vaksin?

Diberitakan seorang mati mengejut awal pagi. Beliau adalah antara nama penerima vaksin sehari sebelumnya, tetapi mengambil keputusan tidak nak vaksin.

July 19, 2021 ·Dr Suhazeli Abdullah

Motif pembangkang curi tumpuan, raih sokongan kemudian rampas kuasa

Mudah untuk sesiapa sahaja yang tidak mentadbir dan memahami dengan mendalam selok-belok pentadbiran serta pengurusan negara dan cabaran dihadapi melabelkan sesebuah kerajaan atau negara sebagai gagal.

July 18, 2021 ·Prof Datuk Mohd Fadzil Abd Rahman

Antara ekonomi, mak datin kena Covid dan menarik rambut dalam tepung

Ditelan mati emak, diluah mati bapa. Kita tahu kesukaran kerajaan untuk membuat apa sahaja keputusan berkait orang ramai tatkala berdepan pandemik Covid-19 yang semakin menular bukan sahaja di negara kita malah di seluruh dunia sekarang ini.

July 17, 2021 ·Tok Akhi

‘Saya jaga mak malam tadi sampai mak tidur baru saya tidur’

“Petang semalam (15 Julai 2021), setelah 5 jentera SPJM dengan kekuatan 15 orang skuad bergerak ke lokasi hospital masing-masing untuk menguruskan jenazah Covid19, saya menerima panggilan dari seorang wanita muda untuk bantuan menguruskan jenazah ibunya yang meninggal dunia di rumah.

July 16, 2021 ·Ustaz Rafie Zainal

UMNO perlu terima dinamik politik, jangan serlah kesombongan intelektual

Begitupun, setelah diamati dengan teliti maka didapati gegaran ini sebenarnya tidaklah membawa politik negara kita ke mana-mana kerana ia tidak disertai dengan sebarang arahan untuk diterjemahkan ke dalam bentuk tindakan.

July 16, 2021 ·Dr. Kamarul Zaman Yusoff

Beristiqfar moga kita peroleh kejayaan melawan pandemik

Istiqfar ini adalah memohon keampunan kepada Allah yang sudah dilakukan oleh para anbia, umat terdahulu dan salafus soleh serta menjadi wirid amalan umat Nabi Muhammad SAW.

July 16, 2021 ·Setawar

Selangor sudah teruk barulah MB kelam kabut

Setelah keadaan menjadi teruk dan kelam kabut, baharulah kerajaan Selangor yang ditadbir PKR mengambil langkah untuk menangani masalah Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) di daerah Petaling susulan kesesakan yang berlaku di Stadium Malawati. Tapi hanya sebelah mata.

July 15, 2021 ·Tok Akhi
POPULAR MINGGU INI