RENCANA

Tiada kaitan MN dan pemecatan Khairudin Takiri

Pemecatan Datuk Khairudin Takiri daripada Jawatankuasa PAS Pusat sedikit mencuri tumpuan politik negara. Walaupun ia bukan isu besar, namun tetap menjadi topik perbincangan.

15 jam lalu ·Fairuz Hafiizh Othman

Komitmen KKM pastikan PICK berkesan, selamat dan berkualiti

Sepanjang pandemik Covid-19 ini, salah satu usaha yang kritikal bagi Kementerian Kesihatan Malaysia adalah perlaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

January 15, 2022 ·Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Adakah UMNO yang duduk dalam sangkar beruk?

Desas-desus Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor semakin meluas, menular ibarat kes Covid-19 yang belum menunjukan tanda-tanda akan berakhir walaupun, negara kini berada dalam gelombang pasang surut jangkitan.

January 15, 2022 ·Tok Akhi

Situasi terkini kluster Covid-19 melibatkan jemaah umrah

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan bermula 25 November 2021 sehingga 11 Januari 2022, terdapat sebanyak 16 kluster melibatkan jemaah umrah yang pulang dari Arab Saudi.

January 11, 2022 ·Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Apabila media menjadi hakim

Mutakhir ini kita menyaksikan bagaimana peranan media dalam menyebarkan berita salah laku seseorang, sebelum ia dibawa kepada penentuan badan kehakiman. Pendekatan yang dilakukan itu berkonsepkan kebebasan media yang diamalkan oleh dunia Barat yang mendukung konsep demokrasi, bahawa suara rakyat adalah suara Tuhan.

January 9, 2022 ·Tan Sri Abdul Hadi Awang

Ekonomi matang, bijak dan sejahtera

Al-Quran merupakan petunjuk sepanjang hayat dan sepanjang zaman bagi manusia, maka ia wajib diyakini oleh setiap orang yang beriman. Bahawa Allah SWT yang Maha Adil menunjukkan Maha Kebijaksanaan-Nya. Firman Allah SWT:

January 7, 2022 ·Tan Sri Abdul Hadi Awang

PRU15: Pertembungan PAS, UMNO bakal berlaku di lima negeri

Sejak mutakhir ini, warna-warni politik negara ini semakin menarik. Mana-mana gabungan parti yang ingin kemenangan perlu memikirkan untuk diadakan pilihan raya umum (PRU) sebelum Jun ini. Ini amat penting supaya sentimen politik semasa masih panas lanjutan kisah suka duka politik tahun lalu.

January 5, 2022 ·Dr Iskandar Hasan Tan Abdullah

Kebenaran tambahan keluar KWSP bebankan generasi muda

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ditubuhkan pada 1951 sebagai tabung persaraan pekerja di Malaysia. Buat kali pertama pada 2020, kerajaan membenarkan program pengeluaran khas i-Lestari bagi membantu pencarum menangani kesan COVID-19. Ia kemudian disusuli dengan i-Sinar dan i-Citra.

December 31, 2021 ·Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz

Bencana alam, tidak sedarkah kita?

Rentetan banjir melampau yang melanda Malaysia minggu lalu telah menyebabkan kemerosotan fizikal, mental dan emosi kepada mereka yang terjejas.

December 28, 2021 ·Mahathir Hj Mohd Rais

Bencana Banjir: Kerajaan perlu sedia pelan induk yang lebih kemas

Tiada koordinasi di antara jabatan-jabatan yang terbabit disamping aduan kecemasan dari mangsa banjir yang tidak dibantu segera, menyebabkan banyaknya kiritkan dari rakyat serta media antarabangsa yang telah memberi imej negatif kepada kerajaan.

December 28, 2021 ·Samsudin Awang

Mini Tsunami dan kehidupan yang semakin sukar

Sedang kerisauan ini melanda jiwa kita dikejutkan dengan banjir besar di Selangor dan beberapa negeri lain.

December 28, 2021 ·Fuad Abdul Rahman

Najib is made Optimus Prime by Michael’s Decepticons

Datuk Seri Najib Razak was crowned today the “Father of Moderation and Transformation” by the World Chinese Economic Forum (WCEF), which said the prime minister’s “fair and just leadership” had benefitted the Chinese community “tremendously”. WCEF chairman Datuk Michael Yeoh said in his speech at the conferment ceremony here today.

December 27, 2021 ·Datuk Mohd Ariff Sabri bin Hj Abdul Aziz
POPULAR MINGGU INI