Zahid yang patut insaf nak jatuhkan kerajaan ketika krisis Covid-19

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi patut mencermin diri sendiri dan perlu terlebih dahulu insaf kerana tindakannya yang cuba menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) ketika krisis Covid-19 sedang melanda negara.

Rakan senior parti, Datuk Seri Nazri Aziz membidas tindakan Zahid yang bermain politik dengan cuba menjatuhkan kerajaan ketika sedang melawan penularan Covid-19 dan berusaha keras untuk mengheret parti mengikut cikgunya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP.

“Jaga rakyat bukan dengan menjatuhkan kerajaan waktu kita sedang melawan Covid-19 dimana Ahli-ahli Parlimen kita sebagai Menteri yang menjadi barisan hadapan melawan Covid-19,” kata Nazri kepada Agenda Daily.

Ahli Parlimen Padang Rengas itu menegaskan rakyat ketika ini sedang berdepan kesusahan dan krisis politik yang dicetuskan adalah tidak wajar, bahkan sekiranya Zahid mendakwa kerajaan PN gagal ia bermakna Menteri UMNO juga gagal.

“Rakyat tengan berdepan dengan kesusahan… Jadi kalau kerajaan gagal UMNO jug gagal kerana Menteri dan Timbalan Menteri juga terdiri daripada Ahli-ahli Parlimen UMNO.

“Tapi Zahid nak suruh UMNO lari daripada tanggungjawab kepada rakyat,” tegasnya.

14 MP UMNO diketuai Zahid sedang merancang bersama blok pembangkang diketuai Anwar, serta parti kecil lain yang cuba menumbangkan kerajaan PN pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika ini.

Setelah beberapa kali gagal untuk menumbangkan kerajaan PN, kumpulan Zahid dan Anwar dilaporkan mengutus surat terbaharu kepada Yang di-Pertuan Agong mendakwa Muhyiddin tidak mempunyai majoriti.

Sebelum ini Yang di-Pertuan Agong sudah memperkenankan rancangan Muhyiddin untuk mengemukakan usul percaya terhadap kepimpinan beliau bagi membuktikan keabsahannya sebagai Perdana Menteri yang memiliki majoriti Parlimen.

Usul itu dijangka dibentangkan pada sidang Dewan Rakyat yang bakal bermula 6 September ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR