‘Zahid tarik sokongan sebab gagal urus UMNO’

Keputusan Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menarik balik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sekadar melepaskan diri kerana gagal mengurus parti itu.

“Nampak sangat keputusan dibuat ada percanggahan pendapat dalam kalangan ahli MT (Majlis Tertinggi),” kata bekas Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Rosol Wahid.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu itu berkata secara keseluruhan keputusan itu tidak menggambarkan keputusan majoriti mesyuarat tersebut tetapi sekadar menutup kegagalan parti.

“Mereka terpaksa buat keputusan macam itu. Apa yang saya nampak, keputusan dibuat memang dilihat sebagai jalan keluar kepada Presiden UMNO untuk melepaskan diri sahaja,” katanya seperti dilapor Utusan.

Zahid awal pagi tadi menyatakan pendiriannya menarik balik sokongan kepada kepemimpinan kerajaan PN dan Muhyiddin berkuat kuasa serta-merta.

Bagaimanapun bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Tan Sri Annuar Musa menyifatkan kenyataan Zahid tersebut menyeleweng daripada topik perbincangan yang berjalan malam tadi atau dalam erti kata lain yang dibincang tapi lain pula yang keluar dari mulutnya semasa membaca perutusan sidang media itu.

“Sebaik saja Presiden UMNO selesai membuat kenyataan media lewat tengah malam tadi, saya dihubungi beberapa ahli MT yang menyatakan kenyataan media Presiden tidak menggambarkan keputusan mesyuarat MT,” katanya dalam satu kenyataan.

Malah, Annuar mendedahkan hasil daripada maklumat yang diperolehnya, kenyataan media semasa siaran sidang media tersebut sudah dirancang lebih awal sebelum berlangsung mesyuarat MT jam 8.30 malam tadi.

BERITA BERKAIT
POPULAR