Zahid syor bubar DUN Melaka

October 4, 2021 · Politik

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini mencadangkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka dibubarkan bagi memberi semula mandat kepada rakyat memilih kerajaan baharu.

Ia susulan tindakan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melaka, termasuk bekas Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron dan tiga lagi ADUN Barisan Nasional (BN) serta Perikatan Nasional (PN) dan Bebas menarik sokongan terhadap kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Sulaiman Md Ali, hari ini.

“Saya tidak mengapa kehilangan kerajaan negeri yang dikuasai parti saya tapi tunggulah.

“Saya fikir elok kalau diadakan PRN negeri yang baharu supaya DUN dibubar dan kita beri mandat semula kepada rakyat untuk memilih mana kerajaan yang terbaik untuk mentadbir negeri dan negara kita, Insya-Allah,” kata Ahli Parlimen Bagan Datuk itu ketika membahaskan Rancangan Malaysia Ke-12 di Dewan Rakyat, hari ini.

Terdahulu, tiga ADUN yang turut menarik sokongan kepada kerajaan negeri ialah Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Noor Effandi Ahmad (BERSATU-Telok Mas) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (BEBAS-Pengkalan Batu).

Surat pemakluman mengenai perkara itu serta peletakan jawatan Idris, Noor Effandi dan Norhizam Hassan sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO), yang bertarikh 30 September lalu diserahkan kepada Sulaiman di Pejabat Ketua Menteri Melaka di Seri Negeri, Ayer Keroh, pagi tadi.

Kerajaan Melaka yang diterajui BN dibentuk pada Mac tahun lalu selepas Pakatan Harapan (PH) tumbang berikutan empat ADUN ketika itu memberikan sokongan kepada gabungan PN.

Kerajaan Melaka ketika ini diwakili 17 ADUN, dengan 14 daripadanya UMNO, dua daripada BERSATU dan satu Bebas, manakala pembangkang pula 11 kerusi.

Berita berkaitan
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
September 23, 2023· Politik
Peliwat bergema di Dewan Rakyat, Radzi bidas ‘saya yakin kamu peliwat’ kepada PMX
September 19, 2023· Politik
Zahid bidas Isham buat kepala tau, jangan paksa orang terima pendirian peribadi
September 13, 2023· Politik
Bebas perasuah, tatakelola sudah jadi tatakelaut dan reformati: Muhyiddin
September 13, 2023· Politik
Popular
Apa pendirian sebenar kerajaan berkaitan ideologi LGBT? soal PAS kepada Anwar
September 25, 2023
Kemenangan Ahli Parlimen Kemaman di batalkan mahkamah
September 26, 2023
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
September 25, 2023
SPR tetapkan PRK DUN Jepak pada 4 November
September 25, 2023
Lagi Politik terkini
Kemenangan Ahli Parlimen Kemaman di batalkan mahkamah
1 jam lalu · Politik
Fadhli dipanggil beri keterangan berhubung himpunan anti-Zahid
4 jam lalu · Politik
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
23 jam lalu · Politik
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
24 jam lalu · Politik
SPR tetapkan PRK DUN Jepak pada 4 November
24 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
23 jam lalu
[VIDEO] Untuk menang PRK Pelangai, jentera PN bersemangat bila pemimpin ada keyakinan
24 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok