Zahid hadapi tuduhan rasuah, tak patut dilantik jadi TPM: BERSIH

December 3, 2022 · Politik

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) kesal dan kecewa terhadap dua perkara berkaitan senarai Jemaah Menteri dalam Kabinet Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diumumkan malam tadi (2 Disember 2022).

Menurut mereka Anwar tidak sepatutnya melantik Presiden UMNO yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) yang sedang menghadapi perbicaraan membabitkan 47 tuduhan, termasuk rasuah.

“Kami (BERSIH) kesal kerana Anwar telah melantik dirinya untuk memegang portfolio Kewangan yang mustahak, di mana ianya akan melemahkan semak dan imbang yang diperlukan bagi menjamin kita tidak kembali kepada zaman pentadbiran Datuk Seri Najib Razak di mana Perdana Menteri sebagai Menteri Kewangan hampir membankrapkan negara melalui skim 1MDB

“Kami juga kecewa kerana Ahmad Zahid Hamidi, yang sedang menjalan perbicaraan 47 pendakwaan rasuah telah dilantik menjadi TPM dan memengang jawatan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

“Walaupun kami memahami politik disebalik pelantikan ini, ianya mengecewakan apabila prinsip telah dikebelakangkan.

“Kedua-dua pelantikan yang dipersoalkan ini mengancam usaha dan komitmen Anwar untuk melawan korupsi,” kata BERSIH dalam satu kenyataan hari ini (3 Disember 2022).

Terdahulu, beberapa pihak menegur Pengerusi Pakatan Harapan (PH) yang juga Perdana Menteri dan turut menjadi Menteri Kewangan, serta melantik Zahid yang sedang dibicarakan di mahkamah, sebagai TPM.

Sebelum ini, BERSIH dalam satu kenyataan menggesa Anwar tidak melantik kumpulan kluster mahkamah dalam barisan pentadbirannya.

BERSIH membuat pendirian ahli politik yang berdepan pendakwaan di mahkamah perlu diketepikan.

“BERSIH berpandangan bahawa sehingga dan melainkan kedua-dua pihak pendakwaan dan kehakiman benar-benar bebas daripada pengaruh politik, ahli politik yang masih mempunyai kes mahkamah mengambil jawatan eksekutif adalah langsung tidak boleh diterima.

“Ini kerana sebarang pembebasan akan dilihat sebagai pemberian pengampunan kepada mereka yang di pihak Eksekutif, sekalipun jika kes mereka secara meritnya layak dibebaskan.

“Hal ini akan melumpuhkan keyakinan rakyat terhadap kedua-dua AGC dan kehakiman,” katanya.

Sementara itu, BERSIH mengingatkan Anwar supaya menggandakan usaha memenuhi janji manifesto PH untuk melawan rasuah dan mengukuhkan integriti utama negara.

BERSIH berkata Anwar dan Kabinet baharunya perlu segera mengutamakan tiga tindakan berikut bagi menghapuskan sebarang keraguan campur tangan kes mahkamah dan konflik kepentingan:

1. Menjadikan Peguam Cara Negara untuk mengambil peranan Pendakwa Raya dengan segera sehingga pindaan perlembagaan dibuat untuk memisahkan peranan tersebut daripada Peguam Negara.

2. Menggalakkan kestabilan politik dan pemantauan parlimen dengan memberikan peranan bermakna kepada Pembangkang dan backbencher Kerajaan dalam kabinet bayangan dan Jawatankuasa Pilihan Khas (JPK), dengan gaji yang selayaknya, sokongan kajian polisi dan akses kepada maklumat kerajaan kepada menteri bayangan serta pengerusi dan timbalan pengerusi JPK. Hal ini akan seterusnya diperkukuh melalui penggubalan Akta Perkhidmatan Parlimen dan penubuhan Jabatan Belanjawan Parlimen.

3. Mereformasi proses pelantikan dan pemecatan pegawai awam utama seperti Pengerusi SPRM, SPR dan Pesuruhjaya SUHAKAM. Proses ini perlu dibebaskan daripada eksekutif dan dimasukkan peranan Parlimen, masyarakat sivil dan pihak berkepentingan yang lain yang lebih bermakna.

Berita berkaitan
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
November 29, 2023· Isu semasa
PM umum pengecualian visa untuk rakyat China dan India bermula 1 Dis
November 27, 2023· Isu semasa
Anwar kata sudah ada calon Menteri KPDN
November 24, 2023· Politik
Kritik kes mahkamah Zahid, seorang pemimpin Bersatu bakal didakwa pada Jumaat
November 24, 2023· Politik
Popular
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
December 1, 2023
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
November 29, 2023
Identiti ‘Mr H’ rahsia dan tidak akan didedah, kata KPN
November 30, 2023
Besar pengorbanan Muhyiddin hingga jawatan PM dilepaskan: Tajuddin
September 20, 2021
Lagi Politik terkini
Kes saman fitnah: Ramasamy sudah bayar Zakir RM1.52 juta
15 jam lalu · Politik
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
15 jam lalu · Politik
Identiti ‘Mr H’ rahsia dan tidak akan didedah, kata KPN
November 30, 2023 · Politik
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023 · Politik
Wahab sudah sahkan identiti ‘Mr H’ didakwa dalang rakaman tular
November 29, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] UMNO sepatutnya tadbir negara bersama PN, bukan dengan DAP
11 jam lalu
[VIDEO] Litar lumba projek terbengkalai BN, bukan projek Sanusi
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok