Zahid dan Najib sudah tidak sabar kembali dalam Kabinet baharu?

August 22, 2021 · Politik

Dua individu yang terakhir menyokong pencalonan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri (PM) baharu difahamkan juga mengintai peluang untuk berada dalam Kabinet baharu yang akan dibentuk dalam masa terdekat.

Walaupun Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan rakan karibnya, Datuk Seri Najib Razak meragui kemampuan Ismail Sabri sebelum dilantik PM baharu, namun kedua-dua mereka dikatakan juga sudah memasang cita-cita untuk turut terselit dalam Kabinet yang akan bakal dibentuk nanti.

Zahid memegang portfolio terakhirnya sebagai Menteri Dalam Negeri dan Najib pula merupakan bekas Menteri Kewangan yang terkenal dengan pelaburan yang tidak tahu untung atau rugi, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Gandingan dua muka lama ini dikatakan menawarkan diri untuk membantu kelancaran pentadbiran pimpinan Ismail Sabri, kononnya tanpa jasa mereka berdua mustahil Ahli Parlimen Bera itu dapat berada pada kedudukannya sekarang ini.

Berdasarkan pengalaman kedua-dua mereka, ia kononnya dapat membantu Ismail Sabri ke arah usaha memulihkan keadaan negara selepas kemelut politik yang tidak ada penghujung dan keadaan ekonomi yang lemah ketika ini.

Bagaimanapun, sekiranya perkara tersebut menjadi kenyataan tidak mustahil tentangan kuat bakal dihadapi UMNO daripada seterunya, malah kedudukan Ismail Sabri juga bakal tercabar.

Ismail Sabri perlu berwaspada kerana keabsahannya masih belum diuji di Parlimen, sebarang keputusan yang membelakangi rakan komponen Perikatan Nasional (PN) akan mengundang masalah besar kemudiaan dan berisiko besar mengakibatkan sekali lagi krisis politik berulang.

Pertimbangan yang matang dan seimbang pastinya menjadi keutamaan Ismail Sabri, tersilap langkah mengabaikan syarat yang diletak PN ia pasti akan menjadi satu lagi tamparan hebat.

Zahid sudah memberi respon balas selepas pelantikan Ismail Sabri dengan cuba mengingatkan ahli-ahli UMNO bahawa kejayaan menjadi dominan di Putrajaya adalah hasil usaha kerja kerasnya sepanjang memimpin parti tersebut.

Najib juga senada yang seakan tidak mahu dirinya dilupai sebagai sebahagian individu yang berjasa mengembalikan kuasa kepada UMNO.

Ia secara tidak langsung adalah isyarat kepada Ismail Sabri supaya tidak melupai kedua-dua mereka yang menjadi pencatur utama sehingga Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga kecundang di tangan kedua-dua mereka.

Faktanya, Anwar menjadi mangsa penipuan sistematik Zahid dan Najib sehingga kembalinya UMNO dominan ke tampuk kuasa.

Anwar mungkin sedang bersedih atas pengkhianatan anak muridnya bersama Najib itu, malah sedang berdepan tekanan untuk berundur sebagai Ketua Pembangkang.

Presiden PKR itu dilihat lemah dan gagal dalam menunaikan janjinya konon memiliki majoriti untuk menjadi PM baharu, sebaliknya berlaku apabila Ismail Sabri diangkat menjadi PM ke-9.

Lebih buruk lagi, Zahid dan Najib sedang merancang langkah seterusnya untuk membebaskan diri daripada kes mahkamah sedang dihadapi mereka, terima kasih kepada Anwar yang sanggup bersekongkol dengan kleptokrat.

Pembangkang kini bergelut cuba mencari naratif baharu untuk membetulkan kesilapan ketua mereka, Anwar yang sudah hilang kepercayaan dan kredibilitinya juga tercalar teruk.

Tidak pasti sama ada Anwar akan berhenti daripada usahanya untuk menjadi PM selepas ini, namun kegagalan kali ini pasti meninggal luka mendalam apabila ditipu oleh anak muridnya.

Berita berkaitan
UMNO sekat pertandingan jawatan Presiden, pecat calon mahu cabar Zahid: Afnan
19 jam lalu· Politik
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023· Isu semasa
Permohonan Najib ketepi injunksi saman 1MDB beku aset RM681 juta ditolak
September 27, 2023· Isu semasa
Mahkamah kembalikan perintah pengharaman buku Gay is Okay! A Christian Perspectiveā€¯
September 25, 2023· Isu semasa
Popular
Ahli UMNO di Pelangai keluar parti sertai PAS, dakwa disisih
October 1, 2023
Hang tu PM untuk rakyat Malaysia bukan PKR, Afnan gesa Anwar berhenti berdendam
October 1, 2023
UMNO tanding PRK Kemaman jika diadakan, kata Zahid yakin rakyat sokong
September 30, 2023
UMNO sekat pertandingan jawatan Presiden, pecat calon mahu cabar Zahid: Afnan
September 30, 2023
Lagi Politik terkini
Ahli UMNO di Pelangai keluar parti sertai PAS, dakwa disisih
12 jam lalu · Politik
Hang tu PM untuk rakyat Malaysia bukan PKR, Afnan gesa Anwar berhenti berdendam
12 jam lalu · Politik
UMNO tanding PRK Kemaman jika diadakan, kata Zahid yakin rakyat sokong
19 jam lalu · Politik
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023 · Politik
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
22 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok