Zahid dakwa penyebaran artikel ‘amanat’ adalah fitnah palsu

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini mendakwa bukan beliau yang menulis ‘Amanat Ahmad Zahid Hamidi untuk semua ahli UMNO’ seperti yang tersebar dalam media sosial sejak malam tadi.

Beliau turut mendakwa tidak pernah memberi kebenaran kepada mana-mana pihak untuk menulis ‘amanat’ berhubung perancangan parti Bersatu untuk terus berkuasa.

“Telah tersebar sebuah artikel yang begitu panjang lebar kononnya saya sebagai Presiden UMNO memberikan amanat kepada ahli parti serta akar umbi berhubung perancangan PPBM untuk terus berkuasa.

“Artikel itu juga menyebut bahawa pelbagai serangan telah diberikan ke atas saya, tindakan Ahli Parlimen melompat parti, penyalahgunaan kuasa, perpaduan ummah, PRU-15 serta pelbagai intipati lain,” dakwa Zahid menerusi kenyataan disiarkan dalam laman Facebook rasminya.

Zahid juga mendakwa pelbagai fitnah dilemparkan kepadanya setiap hari oleh pihak yang berusaha memporak-perandakan keadaan dalam UMNO serta memburuk-burukkan parti itu.

Antara lain tulisan yang dinafikan Zahid itu mengatakan serangan politik 2021 Covid 2.0 kepada UMNO dan beliau adalah pengkhianatan ahli, penyalahgunaan kuasa mahkamah, rasuah, politik wang dan intipan untuk agenda politik.

Tulisan itu juga menuduh mahkamah dipergunakan untuk mengenakan tekanan terhadap pemimpin UMNO yang enggan menyertai Bersatu atau membubarkan UMNO.

Zahid baru-baru ini mencetuskan kontroversi dalaman UMNO apabila klip audio mirip suaranya berbual dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika Perhimpunan Agung UMNO (PAU) hujung Mac lalu, tersebar.

Dalam perbualan itu Zahid menjelaskan kepada Anwar berhubung ucapannya ketika PAU itu hanyalah sebahagian daripada strategi. Pada penghujung perbualan, Anwar turut mengingatkan Zahid mengenai langkah selanjutnya yang perlu dilakukan segera.

“Cuma now tak habis kita ada sikit lagi tu nak kena… because kalau kata la you dapat ni…. maknanya dia kena emergency MT tau,” kata Anwar.

Zahid dan Anwar kemudian mendakwa itu bukan perbualan mereka dan mengarahkan pegawai mereka membuat laporan polis, namun sehingga sekarang tiada aduan atau laporan dibuat.

BERITA BERKAIT
POPULAR