Zahid bawa UMNO rosakkan penyatuan ummah dalam MN

PAS berpendapat Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah merosakkan usaha penyatuan ummah yang dibuat menerusi Muafakat Nasional (MN) apabila membawa UMNO menarik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pada masa sama PAS juga berpendapat Presiden UMNO itu tidak sepatutnya mengheret sama UMNO berbuat demikian dalam keadaan negara yang sedang berdepan pandemik Covid-19.

Mursyidul Am PAS Datuk Hashim Jasin menegaskan tindakan Zahid dan UMNO itu telah menjejaskan penyatuan ummah yang diusahakan menerusi MN demi kepentingan rakyat dan negara turut terjejas.

“Dalam keadaan negara sedang berdepan cabaran pandemik Covid-19 dan ekonomi, adalah tidak sepatutnya UMNO mengambil keputusan menarik sokongan terhadap kerajaan PN dan Perdana Menteri.

“Semua pihak perlu berganding bahu bersama kerajaan dalam usaha menangani pandemik Covid-19 dan sebarang usaha ke arah ketidakstabilan politik adalah sangat tidak baik,” katanya hari ini.

Beliau mengulas tindakan Zahid awal pagi Khamis lalu yang mengumumkan UMNO tidak lagi menyokong PN dan Perdana Menteri berkuat kuasa serta-merta.

Memetik laporan Utusan Hashim berkata usaha PAS, UMNO dan Bersatu untuk menyatupadukan ummah demi kepentingan rakyat dan negara seolah-olah hancur susulan keputusan Zahid dan UMNO menarik balik sokongan itu.

Bagaimanapun beliau yakin masih ada ruang bagi ketiga-tiga parti Melayu Islam itu memperbaiki keadaan supaya tidak memberi ruang serta peluang kepada Pakatan Harapan (PH).

“Apabila penyatuan ummah PAS, UMNO dan Bersatu itu mula goyah, ia akan memberi kelebihan dan kekuatan kepada PH yang sentiasa mencari peluang.

“Sebab itu PAS sentiasa menitikberatkan untuk memperkasakan MN dan PN. Apabila kita bersatu, kita akan semakin kuat, namun apabila berpecah akan memberi kelebihan kepada pihak musuh.

“Sekarang, musuh mula menanti peluang dan sedia mengambil kesempatan itu jika kita terus bergolak. Penyatuan ummah ini perlu diperkasakan,” katanya.

Khamis lalu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataan berkata semua 18 Ahli Parlimen PAS memberi sokongan tidak berbelah-bahagi terhadap kepemimpinan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri Malaysia, sekali gus menolak pendirian pemimpin rakan mereka – UMNO – dalam gabungan Muafakat Nasional (MN).

“PAS mempertegaskan sokongan sepenuhnya kepada YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri, termasuklah sokongan tidak berbelah bahagi sekalian 18 Ahli Parlimen PAS,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR