Warisan tolak MoU, Shafie bidas PH bekerjasama dengan ‘pencuri’

Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal membidas langkah blok pembangkang, Pakatan Harapan (PH) menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) bersama kerajaan dengan menyifatkannya sebagai tidak wajar sama sekali.

Ahli Parlimen Semporna itu berkata langkah tersebut tidak ada bezanya dengan Langkah Sheraton yang berlaku sebelum ini apabila mandat rakyat dicuri tetapi PH kini boleh pula sanggup bekerjasama dengan pihak terbabit terbabit dalam pencurian tersebut.

“Kita kuasa yang ada, diberi mandat oleh rakyat. Dirompak (stolen) mandat itu. Ya, kita akui betul. Kami bersetuju. Namun sekarang kita kerjasama dengan mereka. Kita menandatangani memorandum dengan mereka.

“Kita tidak sedar hal itu. Di mana nilai dalam hidup kita? Saya tidak mahu pada akhirnya, jika kerajaan sekarang gagal dan oleh sebab saya telah menandatangani memorndum itu, saya juga (akan turut sama dianggap) gagal,” katanya ketika berucap di Dewan Rakyat hari ini.

Shafie menjelaskan tidak menolak perpaduan negara dan kestabilan politik, bagaimanapun mempertikaikan niat sebenar langkah menandatangani MoU tersebut yang dianggap hanya sekadar mahu mendapatkan majoriti untuk mengekalkan penguasaan kerajaan.

“Kami bermain dengan angka untuk nyawa manusia di negara ini,” kata Shafie.

Dalam pada itu, beliau turut menyarankan agar undang-undang antilompat parti mengenakan hukuman terhadap ahli parlimen telah “melompat”, seperti digantung bertanding dalam pilihan raya dengan sejumlah syarat.

“Atau digantung seumur hidup sehingga mereka tidak dapat bertanding dalam politik lagi, kerana mereka telah memberikan contoh buruk kepada rakyat negara ini,” katanya.

Blok pembangkang, PH dan kerajaan menandatangani MoU Transformasi dan Kestabilan Politik yang berlangsung di Parlimen pada Isnin.

MoU berkenaan yang membentuk satu kerjasama ‘dwipartisan’ dengan menjulang semangat Keluarga Malaysia, mempunyai enam agenda merangkumi pemerkasaan pelan Covid-19, transformasi pentadbiran, pembaharuan Parlimen, kebebasan institusi kehakiman, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pembentukan jawatankuasa pemandu.

Untuk rekod, tawaran kerjasama tersebut sebelum ini pernah dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum meletak jawatan tetapi ditolak mentah-mentah pembangkang.

Hanya dengan kerajaan baharu diterajui UMNO sahaja Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tunduk dan menerima tawaran MoU tersebut, begitu takut beliau kepada UMNO sehingga mengadaikan prinsip perjuangannya sebelum ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR