Warisan tak dilibatkan dalam MOU kerana bukan sebahagian PH

September 20, 2021 · Politik

Parti Warisan tidak diajak dalam perbincangan awal berhubung Memoraundum Persefahaman (MOU) dengan kerajaan kerana mungkin ia sebahagian dalam gabungan Pakatan Harapan (PH), kata Ketua Wiranya, Datuk Azis Jamman.

Ahli Parlimen (MP) Sepanggar secara sinis berkata Warisan tidak dilibatkan sejak awal perbincangan MOU tersebut dan hanya dijemput untuk diberikan taklimat sahaja, tetapi difahami keputusan tersebut dibuat memandangkan mereka tidak menyertai gabungan blok pembangkang tersebut.

“Sekali lagi ditegaskan, bahawa kami tidak pernah dilibatkan dalam daripada awal tentang perbincangan MoU ini dengan kerajaan dan dan jika ada pun, sekadar jemputan untuk ditaklimatkan.

“Ini mungkin berlaku disebabkan kami bukan sebahagian daripada Pakatan Harapan,” katanya semasa perbahasan dalam Dewan Rakyat hari ini.

Bagaimanapun, Azis berkata mereka menghormati keputusan yang dibuat oleh rakan-rakan PH sebagai meraikan perbezaan pendapat namun menegaskan keutamaan rakyat tetap menjadi fokus Warisan terutamanya semasa krisis kesihatan masih melanda negara.

“Tetapi kita perlu menghormati dan meraikan perbezaan pendapat kerana mungkin rakan-rakan dalam group pembangkang melihat dari segi pandangan yang berbeza. Namun, kami dari pihak Warisan mengutamakan kepentingan rakyat.

“Kita menyokong transformasi kerajaan dan parlimen, seterusnya patuh kepada saranan Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong agar fokus kepada pemulihan negara wajar diutamakan,” ujarnya lagi.

Blok pembangkang, PH dan kerajaan menandatangani MoU Transformasi dan Kestabilan Politik yang berlangsung di Parlimen pada 13 September lalu.

MoU berkenaan yang membentuk satu kerjasama ‘dwipartisan’ dengan menjulang semangat Keluarga Malaysia, mempunyai enam agenda merangkumi pemerkasaan pelan Covid-19, transformasi pentadbiran, pembaharuan Parlimen, kebebasan institusi kehakiman, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pembentukan jawatankuasa pemandu.

Bagaimanapun, MOU tersebut tidak mendapat sokongan blok pembangkang sebelah kem Tun Dr Mahathir Mohamad yang terdiri daripada Pejuang, Warisan dan Muda.

Untuk rekod, tawaran kerjasama tersebut sebelum ini pernah dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum meletak jawatan tetapi ditolak mentah-mentah pembangkang.

Hanya dengan kerajaan baharu diterajui UMNO sahaja Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tunduk dan menerima tawaran MoU tersebut, begitu takut beliau kepada UMNO sehingga mengadaikan prinsip perjuangannya sebelum ini.

Berita berkaitan
Shafie menang tanpa bertanding Presiden Warisan
August 15, 2022· Politik
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
August 14, 2022· Isu semasa
Subsidi tarif elektrik ditanggung kerajaan RM6.51 bilion pada 2022
August 11, 2022· Isu semasa
Lima kawasan di Perak jadi sasaran untuk ditandingi Warisan pada PRU-15
August 7, 2022· Politik
Popular
UMNO Kedah tak ingin kerjasama dengan PAS pada PRU-15
August 15, 2022
RUU sumbangan politik larang terima dana dari firma dapat kontrak kerajaan
August 16, 2022
Boleh tumbangkan UMNO di Pahang jika ada persefahaman penyokong PH-PAS
August 16, 2022
PM faham tuntutan jawatan TPM
August 15, 2022
Lagi Politik terkini
RUU sumbangan politik larang terima dana dari firma dapat kontrak kerajaan
11 jam lalu · Politik
Boleh tumbangkan UMNO di Pahang jika ada persefahaman penyokong PH-PAS
18 jam lalu · Politik
Kerakyatan automatik dijanjikan Zahid hanya taktik tarik undi
21 jam lalu · Politik
Parti Zuraida belum diterima sertai BN
August 15, 2022 · Politik
Isu pertemuan PN: Wan Saiful bidas Ismail Sabri buat penipuan dan tak beradab
August 15, 2022 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok